Alaptarea bebelusului prematur

Alaptarea bebelusului prematur

Roxana Cristea

Alaptarea bebelusului prematur este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copilul tau. Prematurul este predispus la infectii, iar lapticul tau ii va da anticorpi sa lupte cu microbii. In plus, bebelusul nascut inainte de termen are mare nevoie de lapticul mamei bogat in calorii, proteine, vitamine, mult mai usor de asimilat de organismul plapand al copilului fata de formulele de lapte. Iata ce trebuie sa stii despre alaptarea bebelusului prematur.

De ce este importanta alaptarea bebelusului prematur ?

Alaptarea este importanta pentru toti bebelusii, dar este si mai importanta pentru nou-nascutii prematuri. Asta pentru ca organismul tau produce automat un lapte care este special conceput pentru a hrani un bebe nascut inainte de termen, cu calorii, vitamine si proteine. In plus, celulele vii din laptele matern, care protejeaza bebelusii de infectii, pot fi chiar vitale pentru prematuri. Acestia se confrunta cu un risc mai mare de infectie, deoarece sistemul lor imunitar este foarte imatur. Este usor sa gasesti formule de lapte imbogatite cu vitamine si minerale, concepute special pentru prematuri, dar ele nu pot furniza anticorpi si alti factori de protectie, care sunt in laptele matern si sunt atat de benefice pentru organismul fragil al bebelusului nascut inainte de termen.

Citeste si:

Ingrijirea si alimentatia bebelusului nascut prematur

Somnul bebelusului prematur

Graficul de crestere a bebelusului prematur

bebelus prematur hranit artificial
Cand incepe alaptarea bebelusului prematur?

Toate mamele isi doresc ca bebelusii sa inceapa sa suga laptic de la san imediat dupa nastere. Insa, in cazul copiilor nascuti inainte de termen, acest aspect va depinde de varsta gestationala si de starea de sanatate a prematurului.

In multe spitale exista o practica standard care face posibila hranirea copiilor prematuri cu lapte de mama inca din primele zile de viata. In cazul in care bebe s-a nascut cu mult timp inainte de termen si nu poate fi pus la sanul mamei, asistentele folosesc un tub nasogastric sau orogastric prin care introduc laptele optinut de la mama (prin mulgere) direct in gurita sau nasucul bebelusului.

In cele mai multe cazuri, bebe nu va parasi spitalul pana cand nu va lua suficient in greutate. In tot acest timp, mama va face tot posibilul sa-i ofere copilului sau colostru (primul lapte al mamei, bogat in vitamine si minerale) si mai apoi laptele sau.

Cei mai multi prematuri, chiar daca nu pot suge de la inceput, vor ajunge sa manance cu pofta de la sanul mamei.

Indata ce copilul este capabil sa suga singur de la san, mama trebuie sa fie preagatita sa-l hraneasca frecvent, pentru ca prematurii nu pot manca prea mult odata. In plus, mama trebuie sa isi achizitioneze o pompa de san pentru a-si pastra productia de lapte, avand in vedere ca bebe nu poate sa manance nici pe jumatate cat produce mama. Laptele muls nu trebuie aruncat, ci pastrat in conditii optime pentru mese suplimentare, daca este cazul.

Chiar daca prematurul a invatat sa suga, burtica lui este extrem de mica si se umple imediat. Asta inseamna ca se va satura repede si ca va avea nevoie sa fie din nou pus la san in aproximativ o ora, mult mai des decat un bebe nascut la termen, care poate fi alaptat si la intervale de 3-4 ore.

Citeste si:

Sfatul Medicului: cum ingrijesti un bebelus prematur

Top 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur

Ce probleme pot aparea in alaptarea bebelusului preamatur?

In cazul in care copilul nu este pregatit sa fie alaptat imediat dupa nastere, mama trebuie sa stimuleze lactatia si sa o mentina pana cand copilul va putea face acest lucru. Pentru asta, exista pompe de san care pot scoate laptele din sanul mamei pentru ca aceasta sa produca altul.

In cazul in care laptele nu este scos din san, mama se poate confrunta cu anumite probleme, cum ar fi sani umflati si durerosi, mastita si chiar pierderea laptelui.

Atunci cand copilul este pregatit sa fie pus la san, acesta va trebui invatat cum sa suga. Cei mai multi prematuri nu au dezvoltat reflexul de supt-ingitire-respiratie, care este foarte important in procesul de alaptare. Acest reflex nu se dezvolta la fat inainte ca sarcina sa ajunga la 32 de saptamani.

Daca ai un bebelus nascut prematur nu astepta ca acesta sa planga de foame. Intr-adevar, este greu sa anticipezi cand ii este foame unui bebelus daca acesta nu plange, dar cu siguranta instinctul de mama te va ajuta si de aceasta data. Plansul, in cazul bebelusului prematur, il poate face pe acesta sa piarda multa energie folositoare in procesul de dezvoltare.

Fii foarte atenta la reactiile bebelusului prematur, este posibil ca acesta sa nu fie atat de galagios cand ii este foame, ca un bebe nascut la termen. Un semn ca trebuie alaptat ar putea fi starea de veghe – atunci cand bebe se trezeste din somnul profund si este intr-o stare de somnolenta.

Chiar daca bebe incearca sa manance la san, trebuie sa te asiguri ca a mancat suficient, asa ca poti continua sa folosesti pompa de san si sa iti faci provizii. Acestea pot fi puse in biberon si astfel poti verifica daca bebe s-a saturat sau nu – bebe trage mai usor din biberon si in cazul in care nu s-a saturat va continua sa manance.

In mod normal, un nou-nascut ar trebui alaptat la fiecare 3-4 ore. In cazul prematurilor, poate fi necesar ca acesta sa fie alaptat mai des – la fiecare 2 ore sau chiar la fiecare ora.

Specialistii spun ca este bine ca bebelusul nascut inainte de termen sa fie trezit pentru a fi alaptat (daca acesta nu se trezeste singur) pentru ca in acest fel se poate declansa instinctul de alaptare. 

Un bebelus prematur nu va face prea multe in primele luni de viata – va mananca si va dormi. Iar atunci cand nu mananca trebuie sa te gandesti la o solutie care-l va determina si ajuta sa manance. Alaptarea bebelusului prematur poate parea dificila, dar avantajele sunt multe si importante pentru dezvoltarea ulterioara a bebelusului.

 

Surse: babycenter.com; nhs.uk; preemie-l.org.

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur
    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur

    Cu toții știm că fumatul e un obicei nesănătos, iar fumătorilor le este foarte greu să renunțe la acesta. Totuși, există anumite limite sau reguli care spun unde e permis sau unde...

    „Am făcut ruptură de colon când eram în săptămâna 25 de sarcină și am născut prematur"
    „Am făcut ruptură de colon când eram în săptămâna 25 de sarcină și am născut prematur"

    Ruptura de colon, intervenția chirurgicală, durerile și experiența traumatică nu au împiedicat o mamă să își aducă pe lume copilașul născut prematur și să îi...

    Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată
    Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată

    La doar nouă zile după ce a venit pe lume, un bebeluș a murit în mod tragic după ce a primit, în spital, hrană contaminată. Micuțul, care se născuse prematur, a făcut...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Cristina Cioran a anunțat sexul bebelușului. Ce nume special a ales pentru al doilea copil
    Cristina Cioran a anunțat sexul bebelușului. Ce nume special a ales pentru al doilea copil

    După ce a șocat o țară întreagă cu anunțul că este din nou însărcinată cu același bărbat împotriva căruia a solicitat un ordin de restricție, Cristina Cioran a...

    Am pus camere de filmat în camera bebelușului pentru că aveam impresia că aud zgomote ciudate. Ce am descoperit din imagini
    Am pus camere de filmat în camera bebelușului pentru că aveam impresia că aud zgomote ciudate. Ce am descoperit din imagini

    O cameră de filmat montată în camera bebelușului este mai mult decât o necesitate în societatea modernă actuală. Părinții, preocupați de bunăstarea și liniștea...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat
    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat

    Alegerea hainelor potrivite pentru un nou-născut îi poate pune în dificultate pe proaspeții părinți. Nu și pe această mămică de peste Ocean, care a stârnit...

    © 2025 Qbebe