- 1. Constientizeaza faptul ca laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi bebelusului tau
- 2. Pune bebelusul la san din prima lui zi de viata
- 3. Alapteaza chiar si cand ai o boala obisnuita
- 4. Stabileste un ritual al alaptarii
- 5. Daca ai surplus de lapte, stocheaza-l!
- 6. Daca nu ai lapte indeajuns, nu-ti infometa bebelusul
- 7. Alimenteaza-te corect! Nu consuma lucruri care ii fac rau bebelusului tau
- 8. Consuma produse care stimuleaza lactatia
- 9. Fa procesul alaptarii cat mai comod
- 10. Poarta haine care sa iti permita sa alaptezi oriunde, fara sa te expui
In acest articol vom prezenta 10 reguli care sa te ajute sa-ti alaptezi cu succes bebelusul si sa eviti intarcarea prematura.
1. Constientizeaza faptul ca laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi bebelusului tau
Nici o formula de lapte, oricat de scumpa si apreciata ar fi, nu se compara cu laptele matern. In primul rand trebuie sa stii ca prin intermediul laptelui de mama este singurul mod in care ii poti oferi bebelusului tau anticorpii atat de necesari.
Nu trebuie sa te ingrijorezi ca laptele tau nu este indeajuns de bun sau de consistent. Adopta o atitudine pozitiva, optimista si fa tot posibilul pentru a-i oferi bebelusului tau cat mai mult lapte matern.
2. Pune bebelusul la san din prima lui zi de viata
Nu te astepta ca laptele sa curga siroaie din prima zi. La inceput, in primele zile dupa nastere, glandele mamare vor produce un lichid transparent, numit colostru. Ofera-i bebelusului tau acest lichid care va avea multe beneficii asupra sanatatii sale pe viitor (il va feri de alergii, ii va asigura dezvoltarea sistemului digestiv). Urmeaza apoi cateva zile cu "lapte de tranzitie" si abia dupa o perioada de alaptare de 1 - 3 saptamani se va produce "laptele matur".
3. Alapteaza chiar si cand ai o boala obisnuita
Bolile obisnuite, precum raceala, gripa sau diareea nu pot fi contactate de bebelus prin lapte ci, dimpotriva, ii vei transmite anticorpii care il vor proteja de acea boala. Ai grija insa la medicamentele pe care le iei! Nu lua tratamente de capul tau, ci mergi de fiecare data la doctor si mentioneaza-i acestuia ca ai nevoie de medicamente care sa fie compatibile cu alaptarea.
Trebuie sa stii ca exista totusi cateva cazuri in care starea de sanatate a mamei sau a bebelusului nu permit alaptarea:
- daca bebelusul sufera de intoleranta la lactoza;
- daca mama urmeaza tratamente medicale cu radiatii sau chimioterapie;
- daca mama a fost infectata cu HIV sau are SIDA;
- daca mama copilului are tuberculoza activa;
- daca mama consuma droguri.
4. Stabileste un ritual al alaptarii
Un nou-nascut poate avea chiar si 10 mese pe zi. Numarul acestora se va reduce si mesele vor deveni din ce in ce mai consistente iar perioadele de repaos din ce in ce mai lungi. Pentru a te asigura ca bebelusul tau are un program de masa corespunzator, organizeaza-te si stabileste un ritual. De exemplu: cand bebe se trezeste, schimba-i scutecul, asigura-te ca are haine curate si potrivite temperaturii apoi hraneste-l.
Daca bebe plange dupa ce l-ai alaptat nu inseamna neaparat ca nu s-a saturat. Poate plange pentru ca nu este intr-o pozitie comoda, pentru ca il doare burtica, pentru ca ii este cald sau frig sau pur si simplu pentru ca are nevoie de afectiune.
Nu trebuie sa alaptezi bebelusul non-stop! Lasa-i micutului timp sa digere laptele pe care l-a consumat iar sanilor tai ofera-le repaos pentru a produce din nou lapte. Recomandarea pediatrilor este ca intre doua reprize de alaptare sa fie o pauza de minim 2 ore in cazul nou-nascutilor, ajungand dupa cateva saptamani ca mesele sa aiba loc la 3 - 4 ore.
5. Daca ai surplus de lapte, stocheaza-l!
Daca dupa ce bebe a terminat de supt, tu simti ca inca mai este lapte in sani, trebuie sa ii golesti fie manual, fie cu o pompa. Daca nu iti vei goli sanii, pot aparea complicatii, cum ar fi blocarea canalelor mamare si, in plus, organismul va detecta ca produce lapte in exces si va diminua productia de lapte.
Asa ca cea mai desteapta alegere este sa mulgi acest lapte si sa il stochezi pentru mesele viitoare ale bebelusului tau. Laptele rezista, la temperatura camerei, o ora. Pastrat la frigider rezista o zi iar in congelator, 3 luni.
6. Daca nu ai lapte indeajuns, nu-ti infometa bebelusul
Mai ales in cazul mamelor aflate la primul copil se poate instala teama ca laptele matern nu este indeajuns cantitativ pentru nevoile bebelusului. Urmareste evolutia bebelusului tau. Daca se dezvolta armonios si ia in greutate normal, inseamna ca laptele ii este suficient. Ai grija sa nu exagerezi! Nu cantari bebelusul dupa fiecare masa. Se recomanda, pentru un rezultat concludent, sa se cantareasca bebelusii o data pe saptamana.
Daca observi totusi ca bebelusul tau nu ia in greutate sau, mai rau, slabeste, trebuie iei in calcul administrarea unui supliment de formula de lapte din comert. Continua insa sa ii dai lapte matern, chiar si cativa mililitri pe zi, daca doar atat produce organismul tau.
7. Alimenteaza-te corect! Nu consuma lucruri care ii fac rau bebelusului tau
In timpul alaptarii nu trebuie sa te gandesti la diete. Trebuie sa mananci cat mai sanatos, multe fructe si legume si sa consumi cel putin 3 litri de apa, zilnic. Trebuie sa stii ca alaptatul consuma cam 500 calorii pe zi, asa ca ai grija sa nu sari peste mese, pentru ca te vei simti obosita iar productia de lapte va scadea.
In perioada cat alaptezi, trebuie sa stai departe de:
- cafea - cofeina stimuleaza lactatia, insa se transmite prin lapte la bebelus si poate avea efecte nocive asupra lui;
- tutun - este recomandat sa renunti la fumat cat timp alaptezi, insa daca nu reusesti, macar redu cat poti de mult numarul de tigari, nu fuma in preajma copilului si cand ingrijesti bebelusul poarta haine aerisite, care nu miros a tigari;
- alcool - poti consuma alcool din cand in cand, insa in cantitati reduse si cu cel putin 2 ore inainte de urmatoarea alaptare;
- mancaruri si bauturi care baloneaza, cum ar fi: fasole, mazare, sucuri acidulate - toate acestea pot agrava crizele de colici ale bebelusului tau.
8. Consuma produse care stimuleaza lactatia
Pentru a stimula lactatia ai grija sa incluzi in alimentatia ta cat mai multe produse lactate. Mancanca lactate variate si nu exagera cu laptele de vaca. Nu trebuie sa consumi mai mult de 250 ml lapte de vaca pe zi, deoarece il vei expune pe cel mic posibilitatii aparitiei unei alergii la proteinele din laptele de vaca.
Productia de lapte matern poate fi stimulata si prin consumul de ceaiuri. Recomandate sunt cele de chimen si anason. In comert poti gasi pliculete sau granule de ceaiuri in diverse combinatii de plante, special concepute pentru stimularea lactatiei.
9. Fa procesul alaptarii cat mai comod
In timpul alaptarii trebuie sa fii cat mai relaxata si sa adopti o pozitie confortabila. Gaseste-ti un loc cat mai comod, fie intinsa pe pat, fie intr-un fotoliu. Bea un pahar de apa in timpul alaptarii, deoarece te poti simti deshidratata. Foloseste perne speciale de alaptare care sustin copilul intr-o pozitie naturala sau improvizeaza cu mai multe pernute obisnuite.
10. Poarta haine care sa iti permita sa alaptezi oriunde, fara sa te expui
Nimanui nu ii face placere sa se expuna in public, insa purtand haine potrivite vei putea sa iti alaptezi bebelusul chiar si cand va aflati la plimbare in parc. Exista bluze si sutiene speciale pentru alaptat, la care partea exterioara a cupei se detaseaza pentru un acces facil la san. Daca nu vrei sa investesti in astfel de articole vestimentare, poti purta o bluza elastica sau o camasa cu nasturi in fata iar, pentru intimitate, poti folosi o esarfa mai mare cu care sa te acoperi dupa ce l-ai asezat pe cel mic la san.
Ceea ce este cel mai important este sa nu te descurajezi si sa ii oferi ingerasului tau laptele matern, atat cat reusesti sa produci, fie ca e mult, fie ca e putin, macar pana la varsta de 6 luni.
Tu cat timp ti-ai propus sa iti alaptezi bebelusul si care parte din procesul alaptarii ti se pare cea mai dificila?