Nimeni nu i-a dat nicio șansă nici ei, nici copilului pe care l-a purtat în pântece
Ramona-Ionica are 24 de ani, 1.25 m și doar 27 de kilograme. S-a născut cu nanism (o afecțiune medicală care se caracterizează printr-o statură cu mult inferioară celei medii) şi deformări ale toracelui şi coloanei vertebrale, iar medicii nu i-au dat nicio șansă să devină mamă, nici măcar când a rămas însărcinată.
Captură video Digi24
A născut, în cele din urmă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) o fetiţă de 1,890 kilograme, Eva, care are nevoie de teste genetice pentru a se stabili dacă moștenește afecțiunile mamei. Pentru a depista acest lucru e nevoie de analize, care nu se fac în România şi care costă 3.500 de euro, bani pe care Ramona nu îi are.
Povestea sfâșietoare a Ramonei, o tânără cu nanism care are nevoie de ajutor
Ramona-Ionica s-a prezentat pentru prima oară la spital, în condiții de urgență, în săptămâna a 15-a de sarcină. Medicii de la Spitalul Judeţean din Piteşti i-au recomandat o serie de analize și au atenționat-o de problemele care ar putea apărea mai târziu, în perioada sarcinii, având în vedere afecțiunile de care suferă. Nu credeau că Ramona va duce sarcina la bun sfârșit.
„Eram de gardă. Am examinat-o şi i-am recomandat o serie de analize, dar în acelaşi timp am atenţionat-o că problemele vor apărea mai târziu, pe perioada sarcinii, având în vedere comorbidităţile pe care le prezenta, respectiv toracele deformat şi celelalte probleme grave, confirmate ulterior. Pacienta a mers la domiciliu, şi-a făcut o parte din analizele recomandate, dar în acelaşi timp s-a adresat şi unei clinici din Bucureşti.
Citește și: O mamă susține că i-a fost trimis pentru adopție un adult cu nanism, în loc de un copil de 6 ani
A ajuns în atenţia doamnei profesor doctor Monica Cîrstoiu, de la Spitalul Universitar, cu care am discutat telefonic despre acest caz, fiind unul deosebit chiar şi pentru echipa medicală de acolo, care a monitorizat, în continuare, pacienta. Mai mult, un alt piteştean, bun prieten şi profesionist desăvârşit, domnul profesor Cătălin Cârstoiu, cu care, de asemenea, am discutat despre acest caz, a examinat-o pe pacientă din punct de vedere ortopedic", a relatat dr. Marcel Buzatu, medic şef Obstetrică-ginecologie la SJU Piteşti, potrivit ziare.com.
De atunci, Ramona s-a mai prezentat de două ori la Spitalul Judeţean din Pitești. Sarcina evolua normal, însă pe 5 august, ea a ajuns din nou la spital din cauza unor probleme cauzate de afecțiunile de care suferă.
„S-a mai prezentat de două ori la Spitalul Judeţean. Sarcina evolua normal, aspecte pe care le-am comunicat de fiecare dată doamnei profesor, în discuţiile telefonice purtate cu această. Pe 5 august, noaptea, pacienta a ajuns, din nou, la SJUP, de dată această nu pentru o consultaţie de rutină. Fiind o sarcină destul de mică, am încercat să o temporizăm. În jurul prânzului, au început problemele cauzate de afecţiunile de care suferea", a afirmat Buzatu, potrivit aceleiași surse. Medicul a luat legătura cu specialiștii din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, pentru a o prelua pe Ramona. Acesta a mai afirmat că nu a mai întâlnit un asemenea caz până acum și că astfel de situații nu prea există nici în clinicile universitare.
„Am luat legătura cu doamna profesor şi cu echipa de gardă de la Spitalul Universitar şi am primit acordul de a o transferă pe pacientă, care prezența insuficienţă respiratorie, fiindu-i uşor scăzută saturaţia de oxigen. A plecat de la noi cu o saturaţie de 95%, dar a ajuns acolo cu o saturaţie mai mică. Întreaga echipă de la Bucureşti ştia la ce să se aştepte, aşa că totul a decurs bine. Pentru noi, maternitate de gradul II, acel copil (32 de săptămâni) era prematur şi, conform protocoalelor în vigoare, putem trata cazuri de peste 34 de săptămâni", a explicat dr. Marcel Buzatu.
La Spitalul Universitar din Capitală, Ramona a ajuns prin transfer de urgență, cu insuficiență respiratorie severă, în pretravaliu şi, în aceste condiţii, prin hipo-oxigenare. Starea bebelușului se agrava, având o frecvenţă cardiacă semnificativ crescută. Din fericire, nou-născutul a fost adus pe lume în condiții de siguranță, însă medicii se tem că acesta ar putea moșteni afecțiunile mamei. Deși medicii de la SUUB i-au făcut câteva teste genetice fetiței, mai este nevoie și de alte analize complexe care nu pot fi realizate în țară.
„Are o șansă să fie un adult normal, dar numai știind ce gene moşteneşte. Pentru a putea înțelege ce se întâmplă asupra fetiței, e nevoie de teste complexe, astfel încât, dacă va moșteni formă cea mai severă a mamei, încă de când e copil, în creștere, să se poată lua măsurile de prevenție”, a explicat Monica Cârstoiu - șef Clinică Ginecologie SUUB, conform Digi24.
Pe lângă nanism, Ramona are și coloana deformată, abia poate merge, iar fetița ei are nevoie de teste amănunțite care costă 3.500 de euro, bani pe care mama nu îi are. Însă, potrivit realitatea.net, o putem ajuta să îi obțină, făcând donații în contul următor:
Titular: IONICA SACEANU
IBAN: RO16RZBR0000060019910519
Citește și: Mic, dar puternic. Bebelușul cu o boală rară care te va uimi
- Surse: digi24.ro, realitatea.net, ziare.com
Surse foto: Captură video Digi24