Printre marile provocări la care te supune statutul de părinte se numără și momentele în care bebelușul suferă din cauza colicilor. Am stat de vorba cu dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatrie despre colicile bebelușului, ce sunt, când și de ce apar, cum se manifestă, dar și cum îi putem îngriji pe cei mici în această perioadă dificilă!
Ce sunt colicile și când apar la bebeluși?
Termenul de colici este, de obicei, folosit de medici pentru a interpreta plânsul prelungit al sugarilor fără o cauză evidentă, în primele luni de viață. În general, copiii cu colici plâng mai mult de 3 ore pe zi, mai multe zile din săptămână. Poate fi normal pentru un sugar să plângă uneori chiar până la 2 ore pe zi. De obicei, în cazul colicilor, plânsul începe brusc și de cele mai multe ori se întâmplă seară.
De reținut este că nu toate episoadele de plâns prelungit reprezintă colici abdominale. În primul rând, părinții trebuie să verifice câteva lucruri: dacă sugarul este schimbat, dacă nu îi este prea cald sau prea frig, dacă nu îi este foame sau dacă nu este prea obosit.
Cum îți dai seama că bebelușul are colici?
Colicile diferă, de obicei, de plânsul normal prin 3 caracteristici importante:
- tonalitatea plânsului este mai înaltă. Părinții descriu că plânsul sugarului este că un țipat sau că plânge ca și cum l-ar durea. De obicei, aceștia reușesc cu greu să își liniștească micuții;
- bebelușul se încordează, se înroșește la față și se arcuiește în timpul plânsului;
- abdomenul poate fi mărit de volum și în tensiune.
Cum se stabilește diagnosticul de colici?
Părinții se întreabă, de multe ori, dacă se poate face o analiză pentru a diagnostica colicile. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru diagnostic. Acesta se stabilește după caracteristicile episoadelor de plâns și după eliminarea altor posibilități ce ar putea produce plâns prelungit.
Când ar trebui să mergi la medic cu cel mic?
Un sugar cu plâns prelungit ar trebui să fie evaluat de medic atunci când plânge mai mult de 2-3 ore fară să se oprească, dacă este sub 3 luni și asociază și febra. De asemenea, se impune un control medical în cazul în care copilul refuză alimentația, varsă sau are scaun cu sânge, copilul nu ia bine în greutate sau are scaune diareice și varsă frecvent.
Care sunt cauzele colicilor?
Din păcate, cauza colicilor nu este demonstrată în totalitate. Există, însă, câteva teorii care sunt studiate și este foarte posibil să fie vorba de o cale comună pentru mai mulți factori determinanți. În acest moment se discuta foarte mult de: imaturitatea intestinală, de o colonizare inadecvată a intestinului cu bacterii și de o producție excesivă de gaz prin fermentație bacteriană colonică.
Ce putem face pentru ameliorarea colicilor?
Colicile vor trece și se vor ameliora cu timpul astfel că majoritatea sugarilor nu vor mai avea colici la 3 luni, și la o mică partea acestea pot persista până la 4 luni. Colicile nu sunt dăunătoare pentru sugar pe termen lung.
Cum ameliorăm suferința provocată de colici? În primul rând, încercam să reglăm tehnica de alimentație: putem să încercam să hrănim sugarul mai mult în poziție verticală, să folosim biberoane cu sistem vacuum, să încercăm să îl facem să scoată aerul eficient după masă și să modificăm poziția de alăptare. Putem încerca câteva tehnici de consolare dar care nu s-au demonstrat a fi eficiente în studii clinice: suzeta, ieșirea la plimbare cu căruțul sau mașina, minimizarea stimulării vizuale, legănarea ușoară, baia călduță, masarea blândă a abdomenului, înfășarea într-un scutec ce nu favorizează displazia luxantă de sold, expunere la zgomote albe (atenție la volum și durata expunerii).
Pentru copiii ce prezintă plâns inconsolabil frecvent și prelungit se recomandă o evaluarea la medicul pediatru pentru a stabili o eventuală conduită terapeutică și pentru a elimina posibile alte cauze ce pot produce plâns prelungit la sugar.
Perioada când apar colicii la bebeluși este una extrem de dificilă, însă trebuie să-ți reamintești că este o perioadă care va trece și că bebelușul tău are nevoie de toată dragostea, răbdarea și grija ta!
Surse foto: istockphoto.com