Gestionarea colicilor adaugă un stres semnificativ la îngrijirea copilului nou-născut. Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet de informare cu privire la colici: când apar, care sunt cauzele, cum se manifestă și ce poți face pentru a-ți liniști puiul în această perioadă.
Ce sunt colicile și cum se manifestă?
Colicile reprezintă un episod de plâns cauzat de o durere de burtică a bebelușilor, iar specialiștii estimează că cel puțin 20% dintre sugarii de până la 1 an se confruntă cu această afecțiune. În general, colicile apar la bebelușii de 2-3 săptămâni și încep să dispară în jurul vârstei de 3-4 luni.
Simptomele se manifestă, cu precădere, în a doua parte a zilei și spre seară, când bebelușul începe să plângă inconsolabil și aparent fără un motiv anume. De obicei, episoadele de plâns debutează imediat după ce sugarul a mâncat, au o durată mai mare de trei ore pe zi și se repetă de cel puțin trei ori într-o săptămână.
Simptomele se întind pe o durată de cel puțin 3 săptămâni, timp în care, pe lângă plâns, bebelușul:
- adoarme cu dificultate și are un somn neliniștit;
- devine mofturos când vine vorba de alăptare. Însă chiar dacă hrănirea este întreruptă de episoade de plâns cantitatea de lapte pe care copilul o mănâncă în fiecare zi nu este redusă;
- poziția corpului este încordată. Foarte mulți bebeluși își freacă piciorușele, își încordează mușchii abdominali, își încleștează pumnii și eliberează gaze.
Ce e important de precizat este că, în perioada colicilor, starea generală de sănătate a sugarului nu are de suferit, în sensul că nu ar trebui să apară febră, diaree, vărsături sau scaune cu mucus ori sânge.
Care sunt cauzele apariției colicilor
Încă nu au fost identificate cauzele exacte pentru declanșarea colicilor, însă cu toate acestea, se consideră că de cele mai multe ori această afecțiune este provocată de sistemul digestiv al bebelușului, care încă este incomplet dezvoltat, imatur. Din această cauza, laptele nu este digerat corect, apărând astfel gazele și crampele abdominale.
Există și alți factori care pot favoriza apariția colicilor la bebeluși:
- Simțurile bebelușului au fost suprastimulate
Gândește-te în felul următor: în primele săptămâni de viață cei mici pot să doarmă și să se hrănească fără să fie în niciun fel influențați de ce se întâmplă în jurul lor. Cam la o lună de la naștere ei devin mult mai sensibili la ceea ce se întâmplă, iar multitudinea de senzații noi îi poate copleși și le poate declanșa senzația de disconfort abdominal și plânsul insistent.
- Bebelușul suferă de reflux gastroesofagian
Esofagul unui bebeluș este insuficient dezvoltat, în special partea sa inferioară, ce face legătura cu stomacul. Din acest motiv, acizii din stomac pot ajunge mai ușor în gât și în gură, iritând esofagul. În astfel de cazuri, bebelușul poate avea simptome precum regurgitații, pierderea apetitului sau nervozitate. Din fericire, cam până la vârsta de 1 an cel mic va scăpa de așa ceva.
- Bebe are anumite intoleranțe
Un episod de colici poate surveni fie ca urmare a unei alergii la unele substanțe din compoziția laptelui praf, fie din cauza unei intoleranțe la lactoză sau la ceea ce a consumat mama în ziua în care a alăptat. Cea mai cunoscută dintre intoleranțe, ce este responsabilă de declanșarea unei crize de colici, este cea la lactoză. Cu toate acestea, specialiștii susțin că beneficiile lactozei în alimentația sugarului sunt superioare dezavantajelor. Asigură aproximativ 40% din energia necesară nou-născutului și facilitează absorția calciului și a fierului în organism.
Alăptarea pe cale naturală nu trebuie eliminată, precum nici hrănirea bebelușului cu formule de lapte. Dacă bebelușul a făcut colici în urma intoleranței la ceea ce a consumat mama înainte de alăptare, se recomandă ca aceasta să consume cât mai puține alimente ce pot declanșa colicile sau să le excludă din dietă.
- Bebelușul este expus la fumul de țigară
Se pare că expunerea bebelușului la fumul de țigară îl va predispune la crize de colici mai frecvente și mai intense. Acest lucru este valabil și în cazul în care mama a fumat pe o anumită perioadă a sarcinii, așa că specialiștii recomandă să ne ferim cât mai mult copiii de venirea în contact cu fumul de țigară.
Metode de alinare a colicilor bebelușului
Pentru a calma mai ușor un bebeluș care plânge din cauza colicilor, există câteva soluții mai simple decât îți imaginezi:
- așază-l pe cel mic la piept, cu urechea la inimă și mângâie-l sau leagănă-l până se calmează;
- asigură-te că bebe se poate mișca regulat, deoarece rostogolirea și mișcarea stimulează digestia;
- poziționează-l pe bebe cu fața în jos pe abdomenul tău. Contactul piele pe piele îl va ajuta să se calmeze. Căldura și mirosul mamei îi vor da sentimentul de siguranță;
- hrănește-l într-o poziție comodă și nu uita să îl faci să elimine gaze după ce a terminat de mâncat;
- masează-i burtica cu mișcări blânde, eventual cu puțin ulei de masaj încălzit bine în mâini. Apoi, învelește-l într-o păturică moale și încearcă să îl liniștești;
- ieșiți la plimbare! Știm, probabil că te întrebi cum să scoți bebelușul plângând din casă. Ei bine, când crizele de plâns par interminabile, ieșirea la plimbare ar putea fi soluția salvatoare. Ieșiți în jurul casei/blocului sau pune-l în scaunul auto și faceți o plimbare cu mașina. Legănatul căruciorului, mișcările mașinii, cât și zgomotele au un efect relaxant asupra bebelușului;
- apelează la sunete ce-i pot distrage atenția. Cel mic poate fi ușor distras dacă va auzi sunete precum cele de la mașina de spălat sau de la aspirator;
- fă-i o baie caldă, care va fi numai bună mai ales dacă e făcută înainte de somn.
O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari.
Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) și probioticul Saccharomyces Boulardii (adjuvant activ). Astfel, KEBENE Pro Baby protejează și regenerează bariera biologică intestinală și, în același timp, ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența.
Tu ce alte soluții ai încercat pentru ameliorarea disconfortului cauzat de colici?
Surse foto: istockphoto.com