Rata de copii născuţi prematur în România rămâne la aceleaşi cote ca în 2015. În 2016 peste 10% dintre bebeluşii veniţi pe lume în România au fost născuţi prematur. Pentru anul 2016 natalitatea a înregistrat 190.238 de născuţi vii, din care 14.989 de bebeluşi s-au născut prematur în anul 2016 în România, adică naşteri survenite sub 28 de săptămâni până în săptămâna 35.
În România există o singură linie telefonică gratuită din România adresată familiilor cu copii prematuri, dar şi mamelor care au o sarcină cu risc de naştere prematură. La 0800.390.678, cei care au nevoie, primesc sfaturi şi îndrumări de la un doctor neonatolog sau psiholog.
"Copiii îndelung spitalizaţi pot avea probleme de respiraţie, digestie, imunitate etc. şi de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat şi sprijin moral pentru o bună perioadă de timp", menţionează Diana Gamulescu, Vicepreşedinte Asociaţia Unu şi Unu.
Pentru a veni în sprijinul familiilor cu bebeluşi îndelung spitalizaţi, Asociaţia Unu şi Unu oferă suport şi informaţii telefonic, direct de la specialişti prin intermediul call centerului Alo, Prematuritate - 0800 390 678. Linia telefonică este gratuită şi poate fi apelată din toate reţelele de pe teritoriul României.
„Rata mortalităţii infantile în România aferentă anului trecut este de 7.3 decedaţi sub 1 an la 1000 de născuţi vii, conform ultimelor informaţii primite de la INMS. Datele nu sunt deloc îmbucurătoare şi cifrele atestă încă o dată că fenomenul prematurităţii continuă să se situeze la un nivel alarmant. Avem nevoie urgentă de măsuri sociale şi de programe ample de prevenţie, inclusiv în licee şi şcoli", completează Diana Gamulescu, Vicepreşedinte Asociaţia Unu şi Unu.
Proiectul este realizat de Asociaţia Unu şi Unu cu sprijinul Nutricia Early Life Nutrition România, companie specializată în domeniul nutriţiei sugarilor şi copiilor de vârstă mică.
Programul complet şi actualizat al call center-ului poate fi consultat pe: unusiunu.com sau pe pagina oficială de facebook: www.facebook.com/asociatia.unusiunu. Filmul de susţinere al proiectului se poate vizualiza aici sau aici.
Alo, Prematuritate a împlinit 1 an de funcţionare şi însumează peste 900 de apeluri înregistrate la nivel naţional, cu o medie de 16 apeluri în fiecare săptămână. În cele 54 de săptămâni de funcţionare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent către neonatolog, psiholog, iar acestea au fost majoritatea din mediu urban.
Asociaţia Unu şi Unu este prima şi singura asociaţie de părinţi care apără drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri şi bebeluşi spitalizaţi şi ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării şi după externare. Asociaţia Unu şi Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizaţie care adună reprezentanţi din peste 50 de ţări.
Misiunea Unu şi Unu este de a îmbunătăţi sănătatea bebeluşilor prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societăţii civile privind bebeluşii abandonaţi, naşterea înainte de termen, oferirea de suport prematurilor şi bebeluşilor spitalizaţi, precum şi derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 7 ani. Viziunea Asociaţiei Unu şi Unu este să devină vocea prematurilor şi a bebeluşilor spitalizaţi din România. Cei interesaţi pot urmări activitatea Asociaţiei Unu şi Unu pe pagina sa de internet www.unusiunu.com sau pe Facebook https://www.facebook.com/asociatia.unusiunu/.
Nutricia Early Life Nutrition este lider la nivel european în domeniul nutriţiei sugarilor şi copiilor de vârste mici şi face parte din Grupul Danone. Nutricia Early Life Nutrition România are o istorie de peste 10 ani pe piaţa românească fiind prezentă cu două branduri (Milupa şi Aptamil. Divizia este dedicată exclusiv nutriţiei sugarilor şi copiilor de vârstă mică.
Cu o experienţă de peste 40 de ani în cercetarea laptelui matern, Nutricia oferă formule de lapte unice, de calitate superioară, care au beneficii dovedite ştiinţific şi acoperă nevoi specifice. Această deţine centre de cercetare şi facilităţi de cercetare şi dezvoltare în toată lumea, care reunesc peste 400 de oameni de ştiinţă, nutriţionişti, tehnologi şi diferiţi experţi în domeniul nutriţiei.
Nutricia Early Life Nutrition România susţine, încurajează şi promovează beneficiile, atât pentru mame, cât şi pentru copii, ale alăptării exclusive, cel puţin până la 6 luni şi continuarea acesteia cât mai mult timp posibil.