Ministerul Sănătății a cerut aprobarea noului Protocol pentru managementul persoanelor decedate în urma infectării cu noul coronavirus. Personalul medical, angajații pompelor funebre, precum și aparținătorii victimelor trebuie să respecte reguli foarte stricte, dat fiind faptul că există un risc de contaminare ridicat chiar și după deces.
“În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, arată Ordinul 570. Certificatul de deces va fi eliberat de medicul curant al secției unde pacientul a fost spitalizat.
Protocolul se aplică și în cazul persoanelor decedate la domiciliu aflate în izolare şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. De această dată, medicul de familie este cel care eliberează certificatul de deces, în baza fișei medicale a pacientului.
“În ceea ce priveşte identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţară de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate.
Aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe şi despre survenirea decesului. În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii special”, prevede noul ordin.
Conform Protocolului, aparținătorii victimelor care participă la identificarea decedaților sunt obligate să poarte echipamente de protecție, care vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. În cele din urmă, înhumarea/incinerarea va avea loc în cel mai scurt timp posibil cu sicriul sigilat.
Surse: realitatea.net, rfi.ro.
Surse foto: Istock