Alpinismul românesc este în doliu de sâmbătă, 22 aprilie, când Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi și-au pierdut viața în avalanșa din munții Retezat. Din câte se pare, cei doi se aflau într-un grup de 7 apliniști profesionești și se îndreptau spre Vârful Peleaga, când au fost surprinși de valurile de zăpadă. Cei doi adolescenți de 14, respectiv 13 ani și-au pierdut viața pe loc, din cauza politraumatismelor cranio-cerebrale foarte grave.
Geta Dor Popescu a fost una dintre cele mai mici alipiniste din România, pentru care vârsta a fost doar un număr, nelăsând să-i fie impusă nicio limită. Până la vârsta de 14 ani a reușit să urce pe cele mai înalte 10 vârfuri din lume. De la America de Nord, America de Sud, Australia, Oceania, până în Asia și Africa, adolescenta a străbătut munții și vulcanii alături de tatăl ei. Și în expediția din munții Retezat Geta era alături de tatăl ei. Copila s-a putut mândri cu recorduri mondiale demne de invidiat însă ascensiunea ei s-a oprit în drum spre Vârful Peleaga.
"Alpinismiul de altitudine și escalada mă definesc și mă fac să mă simt fericită și specială. Performanța și recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivația antrenamentelor și pregătirii mele generale", scria adolescenta pe blogul personal, alături de numeroasele povestiri din expediții.
Erik Gulacsi a fost și va rămâne un mic alpinist cu o foarte mare voință și putere. La doar 13 ani a reușit să urce pe cel mai înalt vârf din afara Asiei, obținând un nou record european de vârstă. Băiatul este unul dintre cei 7 alpiniști care s-au avântat pe munții Retezat și din păcate, este cea de-a doua victimă a avalanșei de sâmbătă. Trupul său și cel Getei au fost recuperate abia după 12 ore de la episodul nefericit, accesul în Căldarea Berbecilor, locul unde au fost suprinși de avalanșă, fiind îngreunat de viscol și zăpadă.
Operațiunea de salvare a implicat 18 salvamontiști și 5 jandarmi pentru ca trupurile tinerilor alpiniști să se întoarcă la familiile lor. Conform relatărilor lui Catalin Ioan Berenghi, conducătorul școlii de ghizi, grupul de 7 alpiniți s-au expus riscului de avalanșă. În timp ce grupul școlii de ghizi au urmat traseul de coastă, de altfel cel mai sigur pentru această perioadă, cei 7 alpiniști, printre care și Geta și Erik au urmat traseul de vară, fiind astfel expuși pericolului de avalanșă.
"Ne-am salutat și am stabilit că mergem pe traseul de iarnă, adică pe sus, pe creastă. Numai că la un moment dat ne-am despărțit, noi am luat-o pe traseul de iarnă, pe sus, pe creastă, ei au luat-o pe traseul de vară. Când eram aproape de vârf, mai aveam 200 de metri, am auzit țipete de ajutor din vale. Am făcut o echipă de 3 persoane echipate cu corzi, cu truse de prim-ajutor și cu stații de emisie-recepție", a declarat Catalin Berenghi.
Tatăl copilei, Ovidiu Popescu, s-a aflat printre victimele avalanșei și a avut nevoie de spitalizare. Acesta și-a dorit ca niciun obstacol să nu stea în calea ascensiunii fiicei sale, nici măcar vârsta. Asta l-a făcut să dea în judecată statul argentinian, care nu permitea accesul minorilor pe un vârf muntos, în urmă cu un an pentru ca Geta să poată ajunge în vârful Aconcagua.
Surse: dorgetapopescu.blogspot.ro, hotnews.ro, petreanu.ro, ziare.com.