Primele cercetarile au avut loc la Universitatea din Madrid, pe un esantion de 1000 de studenti.
Studiile s-au axat pe programul de somn al fiecaruia. Cercetatorii au descoperit faptul ca subiectii care au adormit mai tarziu si s-au trezit mai tarziu au avut rezultate mai bune la testele de rationament inductiv.
Un alt studiu, de aceasta data, aparut in ABC Science arata descoperirile cercetatorilor de la Universitatea Catolica Sacred Heart din Milano. 120 de barbati si femei, de diferite varste, au fost pusi sa completeze un chestionar pentru a vedea care este dispozitia lor ziua si noaptea.
Apoi, au fost supusi unor teste de imaginatie. Cercetatorii au descoperit rezultate maxime de originalitate, fluiditate si flexibilitate ale ideilor la"oamenii serii".
Profesorul Hans Van Dongen, cercetator la Centrul de Performanta in cercetare din cadrul universitatii Washington State, a incercat sa gaseasca o explicatie biologica asupra oamenilor de tip "seara" si cei de tip "dimineata".
Se pare ca in creier exista un grup de celule, numit nucleu suprahiasmatic. Acestea emit semnale catre organism sa se sincronizeze cu ora de zi. Este un fel de ceas biologic, care ruleaza doua ore inainte pentru "oamenii zilei" si cu doua ore in urma pentru "oamenii noptii". Oamenii pot face activitati necesare atat in timpul zilei cat si in timpul noptii, insa cele preferate de ei sunt cele pe care le emit ceasul lor intern.
Universitatea Liege din Belgia a realizat cercetari asupra unui grup de 30 de persoane. Dintre acestia, jumatate erau tipul care se trezesec foarte devreme, iar cealalta jumatate, asa-zisele "bufnite de noapte". Au urmarit activitatea creierului din prima ora de cand se trezesc. De asemenea, au revenit asupra lui si dupa 10 ore.
Rezultatele au aratat ca in cazul ambelor tipologii de oamenii, productivitatea in prima ora a fost destul de mare. Dupa cele 10 ore, insa cei ce se trezesc foarte devreme aveau un procentaj mult mai mic de atentie si concentrare, decat "bufnitele de noapte".
Surse: www.elitedaily.com, www.abc.net.au, www.huffingtonpost.com.