- Se insistă pe nașterile naturale, atent supravegheate
- Femeile pot sta mai multe zile în spital după ce nasc
- Mamele și bebelușii sunt ținuți împreună în saloane
- Femeile au parte de un program de refacere pelviană
- Moașele joacă un rol important
- Se insistă pe evitarea depresiei postpartum
- Alăptarea este percepută ca o alegere strict personală
Printre beneficiile pe care le au cele care devin mame în Franța se numără:
Se insistă pe nașterile naturale, atent supravegheate
Pe de o parte, se promovează utilizarea epiduralei, în condițiile în care nașterile naturale sunt o opțiune adoptată adesea de mamele din Franța. Pe de altă parte, dacă mamele insistă, nu se va recurge la epidurală, mamele fiind lăsate, când este posibil, să nască după un „plan” pe care și l-au elaborat mai demult.
Femeile pot sta mai multe zile în spital după ce nasc
În spitalele din Franța, femeile sunt lăsate să stea în spital cel puțin trei zile după o naștere naturală (fără ziua în care au născut) și cel puțin patru zile după o naștere prin cezariană. În intervalul în care stau acolo, ele pot învăța diferite lucruri legate de îngrijirea bebelușului (cum ar fi să-l îmbăieze, să-l îmbrace etc.).
Pentru cele care vor alăpta, există accesul la un consultant în lactație. Pe durata internării, se insistă ca proaspetele mame să se hrănească bine și să fie cât mai relaxate pentru a se reface mai repede după naștere.
Mamele și bebelușii sunt ținuți împreună în saloane
Inclusiv bebelușii care se nasc cu diferite probleme sunt lăsați să stea alături de mamele lor. Dacă vor trebui să rămână în spital pentru un timp îndelungat, vor fi găzduiți în saloane speciale, aranjate astfel încât aceștia să poată sta cu părinții lor.
Femeile au parte de un program de refacere pelviană
Acesta constă în 10 ședințe gratuite, prin intermediul cărora mamele se vor bucura de o îmbunătățire a stării zonei pelviene. Ședințele sunt asigurate de stat și se insistă pe ele pentru că astfel se vor preveni probleme mai serioase, precum prolapsul genital (acesta constă în lipsa susținerii, de către mușchii planșeului pelvin, a organelor pelvine, care vor cădea din poziția lor firească) sau incontinența urinară. Ele sunt indicate la 6-8 săptămâni după naștere.
Alături de aceste ședințe de refacere pelviană, mamele pot să opteze și pentru un consult de specialitate în vederea întăririi mușchilor abdominali. Și acesta este gratuit, cu condiția să fie realizat după programul destinat refacerii pelviene.
Moașele joacă un rol important
Odată ce ies din maternitate, femeile au acces gratuit la o moașă pentru cel puțin 3 vizite la domiciliu. Aceasta trebuie să le monitorizeze starea de imediat după naștere, să le îndrume în cadrul procesului de alăptare, precum și să le ofere informații cu privire la programul de hrană și de somn al bebelușului. Rolul lor esențial este să sprijine proaspetele mame în dificila perioadă postpartum.
Se insistă pe evitarea depresiei postpartum
În acest scop, prezența moașelor este foarte importantă. Misiunea lor este să detecteze de timpuriu simptomele specifice depresiei postpartum și să le îndrume pe cele care se confruntă cu această problemă către un ajutor specializat.
Altă grijă în Franța este, pe cât posibil, ca depresia mamelor să fie prevenită încă din perioada sarcinii, prin acordarea de consultații de către specialiști în domeniu.
Alăptarea este percepută ca o alegere strict personală
Organizația Mondială a Sănătății recomandă, pentru dezvoltarea optimă a bebelușilor, ca aceștia să fie alăptați pentru cel puțin șase luni.
Specialiștii au constatat că în Franța o mare parte dintre femei alăptează pentru aproximativ 3 luni, întrucât majoritatea se întorc la serviciu după ce concediul maternal se termină (acesta durează între 10-13 săptămâni).
În această țară, femeilor li se prezintă avantajele alăptării de îndată ce devin mame, dar sunt încurajate să ia orice decizie din acest punct de vedere, inclusiv să nu-și alăpteze deloc bebelușii.
Surse:
www.mindbodygreen.com, www.passeportsante.net
Surse foto: www.pixabay.com