Femeia care a intentat procesul suferă de cancer ovarian. În cazul ei, dar și a altor femei (în total au existat în ultimii ani 22 de plângeri), unele dintre ele decedând între timp, Curtea de Apel din statul Missouri a stabilit că, din datele avute la dispoziție, „cei care au fost acuzați au ignorat siguranța consumatorilor, deși știau că în componența pudrei de talc există un ingredient responsabil pentru cancer ovarian”.
Inițial se stabilise o valoare totală a despăgubirilor de 4,69 miliarde de dolari, urmând ca ulterior aceasta să ajungă la 2,1 miliarde de dolari.
Avocatul ce a pledat în favoarea celor care au făcut plângere a menționat că 6 dintre femeile ce au depus plângeri au decedat înainte de începerea procesului, iar mai mult de 5 au decedat de când procesul a început, anul trecut.
După decizia Curții din Missouri, s-au stabilit și sume separate pentru sancționarea companiei producătoare de pudră de talc pentru bebeluși: 500 de milioane de dolari daune și 1,62 miliarde de dolari ca sancțiune pentru daunele produse. Înainte aceste sume au fost mai mari (550 miloane de dolari pentru daune și 4,14 miliarde de dolari sancțiunea pentru daunele produse), dar au fost reduse după ce anumite acuzații au fost respinse.
Compania producătoare de pudră de talc pentru bebeluși care a ajuns în fața Curții din Missouri este „Johnson & Johnson” (înființată în SUA în 1886). Femeile folosesc pudra de talc mai ales pentru a reduce transpirația din zonele cu pilozitate mai abundentă (cum ar fi zona pubiană de exemplu). Ingredientul de bază este talcul, un compus mineral ce conține magneziu, silicon, oxigen. În forma sa naturală talcul include și azbest care, potrivit specialiștilor din cadrul „Asociației Americane pentru Cancer”, poate să crească riscul de cancer pulmonar dacă este inspirat.
Plângerile împotriva companiei americane de pudră de talc nu sunt noi, încă din anul 1960 existând semnale că au existat cazuri de cancer ovarian după folosirea acesteia, din cauza prezenței azbestului.
În luna mai a acestui an, purtătorul de cuvânt al companiei a precizat că aceasta va renunța să mai comercializeze pudra de talc pentru bebeluși pe teritoriul SUA și al Canadei, dar că va continua să o comercializeze în alte state ale lumii, susținând că aceasta nu conține ingrediente cancerigene.
„Johnson & Johnson” a fost nevoită să-și retragă de pe piață peste 33.000 de recipiente cu pudră de talc pentru bebeluși după detectarea azbestului printre ingrediente, iar în prezent compania se confruntă cu peste 19.000 de plângeri.
Surse: babygaga.com, cnbc.com, news.abs-cbn.com
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com