Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", în România au fost semnalate 43 de specii de țânțari.
În mai multe orașe (inclusiv în Capitală), oamenii s-au plâns de numărul mare de țânțari și de ineficiența măsurilor adoptate de autorități.
Ministerul Sănătății atrage atenția asupra pericolului de transmitere a virusului West Nile din cauza înțepăturii de țânțar. În condițiile în care nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru această infecție, singura măsură sigură este prevenția. În acest scop, specialiștii recomandă să se stea cât mai departe de zonele cu multă vegetație și cu ape stătătoare, să se poarte, pe cât posibil, îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult corpul, montarea de plase la ferestre, utilizarea repelentelor etc..
Altă precizare a autorităților este că aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu prezintă simptome. Când survin, acestea sunt: erupții cutanate, febră, vărsături, dureri de cap și dureri musculare.
În cazurile severe, prezente în special la persoane cu vârsta de peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (diabet, cancer, hipertensiune, boli renale cronice), simptomele care anunță prezența infecției cu West Nile sunt: sensibilitatea crescută la lumină, rigiditatea gâtului, convulsii, frisoane.
Citește și: Medic român: nu neglijați înțepăturile de țânțari! Pot transmite West Nile
Surse:
www.realitatea.net,www.theworldnews.netwww.ziarulevenimentul.ro
Surse poze:
www.pixabay.com