Coronavirusul a mutat școala online! Dar pentru ca orele să se poată desfășura la distanță, e necesar ca profesorii să se specializeze în diverse platforme digitale.
Ministerul Educației a ales să utilizeze următoarele aplicații și platforme: Teams/Office 365, Google Meet, Zoom, Livresq și Google Classroom. De formarea cadrelor didactice se va ocupa echipa proiectului CRED.
Ce este CRED?
„Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți - CRED” cod SMIS 2014+:118327, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014- 2020, este un proiect de anvergură pentru sistemul educațional românesc, fiind lansat în anul 2017 și are o durată de implementare de 4 ani. CRED este parte integrantă a Strategiei Europa 2020, prin Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii (aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 417/2015).
Astăzi, de la ora 10.00, a început webinarul „Utilizarea Teams/Office365”. Iată care este agenda discuțiilor, publicată pe site-ul https://www.educred.ro/.
- Cum putem obține aplicațiile Microsoft (suita A1 – gratuit), în școala noastră?
- Cum putem accesa aplicațiile Microsoft, folosind conturile @educred.ro?
- Cum putem interacționa prin text, audio și/sau video cu anumiți membri din echipa extinsă EduCred, utilizând Microsoft Teams ca soluție integrată de colaborare?
- Cum putem transfera și accesa documente și fișiere cu membrii echipelor „Microsoft Teams” din care facem parte?
- Cum putem lucra împreună cu orice coleg, chiar și de la distanță, la anumite documente și fișiere, în acelasi timp?
- Care sunt căile prin care putem obține suport de la echipa Microsoft?
Programul instruirii online a profesorilor:
- Joi, 19 martie, ora 10.00: Utilizarea Teams/Office 365
- Vineri, 20 martie, ora 11.00: Utilizare Google Meet
- Luni, 23 martie, ora 11.00: Utilizare Zoom
- Marți, 24 martie, ora 11.00: Utilizare Livresq
- Miercuri, 25 martie, ora 11.00: Utilizare Google Classroom
Webinarele sunt deschise și adresate membrilor comunității CRED, dar și altor persoane interesate de dezvoltarea competențelor digitale, care pot urmări și înregistrările acestor evenimente online.
De asemenea, începând de vineri, 20 martie, profesorii vor avea la dispoziție pagina unică www.digital.educred.ro, ca spațiu de sprijin pentru activități la distanță cu elevii, anunță Ministerul.
„De la un normal de circa 50 webinare/zi în 9 martie la peste 850 webinare, luni, 16 martie.Formatorii și cursanții CRED, împreună cu experții elearning și cu ceilalți membri ai echipei CRED diseminează educație, organizează clase cu elevi și părinți, promovează bune practici“, scriu reprezentanții proiectului CRED pe pagina de Facebook, arătând astfel evoluția webinarelor pe care le susțin.
Webminarele vor fi transmise LIVE pe Facebook, iar apoi înregistrate și postate pe canalul de YouTube al proiectului, Edu CRED.
În contextul școlilor închise ca măsură prevenitvă împotriva răspândirii coronavirului, Ministerul Educației a lansat ieri, 18 martie, campania #ÎmiPASĂ #ȘcoaladeACASĂ.
Iată mesajul ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie:
„Prin această campanie îmi doresc să transmitem elevilor, studenților și părinților încurajarea de a se proteja de infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) evitând pe cât posibil spațiile aglomerate. Totodată, este important ca elevii să conștientizeze că procesul de învățare continuă cu școala de acasă prin intermediul soluțiilor alternative: cursuri-suport online și lecțiile de la Televiziunea Română. Sănătatea și siguranța copiilor noștri sunt mai importante decât oricând. Să fim responsabili și să continuăm învățarea de acasă!”
De asemenea, și vedeta de televiziune Andreea Esca a realizat un mesaj video oficial:
#ÎmiPASĂ #ȘcoaladeACASĂ: Andreea Esca from EduMin on Vimeo.
Surse: Ministerul Educației și Cercetării, Edu CRED