Senatorii noștri au adoptat ieri un proiect prin care Legea Educației se modifică astfel încât referirile la identitatea de gen să fie interzise în unitățile educaționale din România. Proiectul de lege prevede ca fiind interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit edupedu.ro.
Concret, proiectul votat prevede ca articolul 7 din Legea educației să se modifice, la aliniatul (1), prin adăugarea următoarelor prevederi:
Art. 7 – (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…)
e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași;
Răspunsurile la acest amendament nu au întârziat să apară, cel mai vehement fiind cel al Senatorului USR Vlad Alexandrescu care spune că prin această modificare, vor fi interzise cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.
„Într-o perioadă în care în România violatorii își incendiază victimele după ce le-au violat, când violența în familie ajunge la cote paroxistice, când exploatarea sexuală și traficul de copii în vederea exploatării sexuale a intrat în atenția tuturor forurilor internaționale, Senatul, cameră decizională a Parlamentului, a adoptat azi, cu votul PSD și PMP, cu abținerea PNL și împotriva votului USR, o lege inițiată de doi parlamentari PMP, introdusă pe ordinea de zi cu jumătate de oră înainte de a începe ședința pelnului, care interzice în școli, în Universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen”, a scris Alexandrescu pe Facebook.
„Ce va aduce nou această lege? Va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației orice referire la conceptul de gen înțeles altfel decât ca sexul natural. Fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților. Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura „sexului slab” să se lase dominat de „sexul tare”, iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor „naturale”.
Vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse. Domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate vor fi desființate. Persoanele pregătite pentru a ocupa poziții de expert în egalitatea de șanse vor deveni suspecte și va trebui să se recalifice”, a adăugat senatorul.
Legea a fost criticată și de asociația MozaiQ, potrivit căreia „o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România”.
„Tinerilor LGBT din România, care există peste tot, în toate comunitățile, li se spune astăzi că identitățile lor nu contează, nu sunt valide, iar profesorilor li se transmite mesajul că pot oricând să sancționeze identitățile LGBT. Școala românească ar trebui să educe, nu să suprime cunoașterea” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.
Organizația cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită legea la Parlament.
Un răspuns vehement a venit și din partea Universității București: ”Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară. Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere.”
Surse: edupedu, Digi24, UNIBUC