Telefoanele inteligente au devenit parte componentă a unui individ, fiind considerate "extensii ale mâinilor". Acestea, alături de celelalte aparate la fel de inteligente, au transformat dormitoarele într-o reuniune a tehnologiei. Conform specialiștilor, lumina acestora nu face altceva decât să tulbure somnul și să influențeze apariția unor probleme de sănătate.
Se pare că atunci când în camera destinată somnului există o lumină artificială, creierul uman este stimulat pe durata nopții. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem senzația de oboseală imediat după trezire. Mai mult decât atât, lumina albastră emanată de gadgeturi anulează efectele melatoninei (hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic). Acest hormon minune, ce se secretă de regulă în proporții foarte mari între orele 2-4 noaptea, micșorează tensiunea arterială, reglează temperatura corpului și nivelul glucozei. Astfel, absența melatoniei, provocată de prezența luminilor artificiale în timpul somnului, poate provoca afecțiuni cardiace, modificări hormonale și de greutate.
Dovada acestor descoperiri este un studiu realizat în Israel, pe o durată de 10 ani. La acesta au participat 1670 de femei. O parte dintre ele au fost expuse luminii artificiale înainte de culcare. Ulterior, specialiștii au descoperit că acestea sunt cu 22% mai predispuse cancerului mamar, față de cele care au adormit în întuneric.
Surse: powerofpositivity.com, tandfonline.com.