Suceava este pe buzele tuturor românilor în ultima perioadă, dată fiind situația apărută în plină criză de coronavirus. Zeci de cadre medicale au fost testate pozitiv, iar acum gravidele nu mai posibilitatea să nască în oraș. Motivul? Spitalul Județean a fost transformat în centru de suport pentru pacienții infestați cu Sars-CoV-2, inclusiv maternitatea.
În lipsa unui loc destinat pentru gravide, cadrele medicale au sfătuit viitoarele mame să se orienteze spre spitalele din regiunile vecine, însă norocul nu este de partea lor nici acolo, pentru că nu există atât de multe locuri disponibile. De asemenea, le-au spus să încerce să nască acasă, deși această procedură necesită asistență de specialitate, fiind periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
“Joia trecută am primit primele mesaje că femeile nu au unde să nască. Maternitatea s-a închis când s-a închis spitalul, au trimis ultimii copii care aveau nevoie de spitalizare cu elicopterul la Giulești, pe restul i-au externat. Deși spitalul a fost deschis, maternitatea din Suceava nu mai funcționează pentru că tot spitalul a devenit centru pentru COVID 19.
De la închiderea maternității, femeile au născut care la Fălticeni, care la Botoșani, la Iași, la Bistrița, dar nu le mai primeau cînd spuneau că sunt din Suceava, spuneau că nu au locuri. Au născut mai multe femei acasă, au și mesaj de la medicul curant care le spune să-și caute o moașă și să nască acasă. Au primit mesajele pentru că medicii nu știau ce să facă cu ele. Și de unde să găsească o moașă, din pălărie? Iar medicii nu se bagă să nască acasă, ar fi un risc enorm fiindcă nu cred că sunt toți testați”, a declarat vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România, Irina Popescu.
Nașterea acasă este posibilă, dar nu în regim de urgență și cu atât mai puțin pentru femeile care sunt la a doua naștere, după o cezariană. Asociația Moașelor Independente a propus înființarea de urgență a unor centre în care gravidele să nască în siguranță, alături de doctori și moașe.
“Nașterea acasă se întâmplă în alte țări, în perioada asta a fost o cerere mai mare inclusiv în UK, dar ei o fac în mod organizat, cu personal care știe, cu trusă completă, cu posibilitatea de a merge la spital dacă se complică lucrurile. Plus că femeile din Suceava care sunt la a doua naștere au avut peste 50% cezariene înainte, sunt în urmărire cu alte probleme de sănătate, deci nu sunt nașteri cu risc scăzut care se pot face acasă. Trebuie supravegheate”, a completat Irina Popescu.
Surse: hotnews.ro, libertatea.ro.
Surse foto: Istock