Incepand cu ora 12,00, vizitatorii vor putea asista la o demonstratie de taiere a porcului de Craciun, asa cum se întampla în satele romanesti, de secole. Porcul va fi parlit pe paie, curatat, dupa care va fi transat, macelarii selectand cu grija fiecare componenta si explicand celor prezenti la ce fel de preparate traditionale se folosesc.
Produsele traditionale gata preparate vor fi expuse spre vanzare, astfel incat cei care doresc sa se aprovizioneze pentru sarbatori sau pentru lunile friguroase de iarna, le vor putea achizitiona, la preturi accesibile. Bucatari priceputi vor pregati carnati, slana, toba si caltabos pentru cele mai rafinate gusturi, dupa retete taranesti vechi si fara conservantii, amelioratorii de gust sau alte "secrete" cu care ne amagesc, comerciantii din zilele noastre.
Nu vor lipsi bucatele preparate la ceaun, tochitura de porc sau ciorba fiind insotite de binecunoscuta mamaliga. De asemenea, doritorii vor putea servi, contra cost, pomana porcului, asezonata cu muraturi din noua productie a hanului.
Produsele din porc pentru sarbatorile de iarna sau pentru camarile de acasa vor putea fi achizitionate, de la Carciuma din Batrani, pana la sfarsitul lunii decembrie. Cei care doresc cantitati mai mari, le pot comanda fie direct, in muzeu, fie telefonic.
Muzeul ASTRA si Carciuma din Batrani ofera garantia unor produse gustoase, realizate dupa retete romanesti autentice.
Actiunea Obiceiul de Ignat în Muzeul in aer liber se inscrie in demersurile frecvente ale Muzeului ASTRA de revitalizare si salvgardare a traditiilor romanesti legate de traditiile culinare si se doreste a fi un reper important în seria datinilor si obiceiurilor din preajma sarbatorii Craciunului.
Asadar, de 1 decembrie, sarbatorim cu totii romaneste, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.