In 2014, Sistemul ONU, in stransa colaborare cu statele membre si alte parti interesate, incearca sa atraga atentia asupra legaturii dintre apa si energie, abordand in special inechitatile existente, mai ales pentru acel "miliard de jos", adica un cel mai putin favorizat miliard de persoane de pe planeta care traieste in mahalale si in zonele rurale foarte sarace, supravietuind fara acces la surse sigure de apa, canalizare corespunzatoare, hrana suficienta si servicii energetice. De asemenea, isi doreste sa faciliteze dezvoltarea de politici si tehnologii care sa faca legatura intre ministere si sectoare, pentru a putea duce la o siguranta energetica si la un consum sustenabil de apa in domeniul economiei verzi. O atentie deosebita va fi acordata si identificarii celor mai bune practici care pot conduce la un consum redus de apa si energie, facand din "industria verde" o realitate.
Obiectivele zilei in 2014
- Sensibilizarea cu privire la stransa legatura dintre apa si energie.
- Sa contribuie la un dialog politic care se concentreaza pe gama larga de aspecte legate de legatura dintre apa si energie.
- Sa demonstreze prin studii de caz factorilor de decizie din sectorul energetic si din domeniul apei ca abordarile integrate si solutiile concrete la problemele de apa si energie pot realiza beneficii economice si sociale mai mari.
- Identificarea politicilor si problemelor de dezvoltare a capacitatii prin care sistemul ONU, in special ONU apa si ONU Energie, poate oferi contributii semnificative.
- Identificarea actorilor cheie in problemele legate de apa si energie si implicarea activa a acestora in dezvoltarea legaturilor pozitive dintre apa si energie.
- Sa contribuie intr-un mod relevant pentru discutiile in ceea ce priveste legatura dintre apa si energie dupa anul 2015.
Ziua internationala a apei - Mesajele- cheie
Ziua internationala a apei are legatura cu tot ceea ce veti face si voi in 2014 si in viitor pentru a promova practicile sustenabile de economisire a apei si energiei.
1. Apa necesita energie si energia necesita apa
Apa este necesara producerii oricarei forme de energie. Energia este necesara in toate etapele de extragere, tratare si distributie a apei.
2. Resursele sunt limitate si necesita sporire
Cererea de apa potabila si energie vor continua sa creasca semnificativ in urmatoarele decenii. Aceasta crestere a cererii va reprezenta o provocare uriasa si va seca resursele naturale in majoritatea regiunilor, mai ales in cele cu economii in dezvoltare.
3. Economisind energie, economisim apa. Economisind apa, economisim energie.
Alegerile pe care le facem in ceea ce priveste furnizarea, distributia, pretul si folosirea apei si energiei se influenteaza reciproc.
4. In lume 1,3 miliarde oameni nu au acces la electricitate, 768 milioane personae nu au acces la surse de apa imbunatatite si 2,5 miliarde oameni nu beneficiaza de canalizare.
Ce putem face noi?
In cazul in care te preocupa subiectul, asa cum ar fi firesc, trebuie sa stii ca fiecare dintre noi putem lua cateva masuri cu ajutorul carora sa economisim atat apa, cat si energia. Iata cateva dintre acestea:
• Nu lasa apa sa curga la robinet inutil. Fii atent atat la modul in care lasi apa sa curga, cat si la scopul pentru care o folosesti.
• Spala vasele imediat ce le folosesti. Daca murdaria se usuca va fi mai greu de indepartat, ceea ce inseamna ca vei folosi mai multa apa.
• Atunci cand folosesti masina de spalat, gandeste-te ca alegand programul economic sau rapid economisesti si apa si energie. La fel se intampla si daca incarci masina de spalat la capacitatea maxima, conform instructiunilor producatorului.
• Verifica si repara toate tevile si robinetele defecte. Picatura cu picatura se face risipa.
• Nu lasa becuri aprinse sau aparatura electrocasnica in prize daca nu este absolut necesar. Atunci cand televizorul este in stand-by, consuma curent electric.
• Faceti tot posibilul ca locuinta voastra sa fie bine izolata termic, indiferent daca locuiti la casa ori la bloc. Astfel veti economisi si energie electrica si apa folosite la incalzirea locuintei.
Voi cum economisiti energie si apa?
Surse: unwater.org,dutchwatersector.com