Rafila susține că autoritățile au luat măsuri fără a fi „predictive” și subliniază faptul că alte țări din UE, care au avut un număr dublu sau chiar triplu de cazuri de COVID-19 față de România, au menținut școlile deschise.
Imagine de Wokandapix de la Pixabay
Alexandru Rafila: „Nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla”
„Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii. Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a explicat Alexandru Rafila.
De altfel, OMS pledează pentru menținerea școlilor deschise și crede că izolarea poate fi evitată dacă sunt sporite măsurile de protecţie.
Citește și: Problema de școală online: Cum împărți o tabletă la 8 frați?
Potrivit ultimelor date de la Ministerul Sănătății, școală nu a influențat rată de infectare cu SARS-COV-2 în rândul copiilor și adolescenților între 0 și 19 ani. Procentul cazurilor de copii și tineri între 0 și 19 ani cu SARS-COV-2, a scăzut cu 0,1 puncte la 14 zile după închiderea generalizată a școlilor din România. Chiar dacă scăderea nu este una semnificativă, este cea mai mică valoare procentuală înregistrată de la 14 septembrie până la ora actuală.
Numărul cazurilor de infectare la grupa de vârstă 10-19 ani este în ușoară scădere în ultimele două săptămâni, față de vârful atins în săptămâna 2-8 noiembrie.
Ce spune Ministrul Educației: „Trebuie să ne gândim la sănătatea și siguranța copiilor”
La inceputul acestei luni, Ministrul Educației a precizat că închiderea unităților de învățământ a fost luată ca o măsură de prevenire atât pentru elevi, cât și pentru părinți.
„Guvernul României a luat această măsură pentru că trebuie să ne gândim la sănătatea și siguranța copiilor, dar și a părinților. Studiile realizate de epidemiologi arată că sunt foarte buni transmițători copiii. Am mai spus lucrul acesta, că nu în spațiul școlii există pericolul de îmbolnăvire, ci în afară. Am văzut din primele zile ale anului școlar părinți care se aflau la porțile școlilor fără să poarte mască, trebuie să luăm în calcul și traficul din marile orașe. Este important pentru noi toți ca acești copii să rămână sănătoși, pentru ca să-și continue educația.”, a explicat Monica Anisie, la Știrile ProTV.
Aceasta a mai adăugat că închiderea școlilor este și o măsură de solidaritate cu medicii din spitale: „În ultimele săptămâni au crescut cazurile de îmbolnăvire, numărul de infectări este din ce în ce mai mare, uitați-vă la spitalele din România. Trebuie să fim solidari cu medicii, luăm astfel de măsuri, de suspendare a cursurilor față în față în unitățile de învățământ, complementar cu posibilitatea ca activitățile desfășurate de părinți să fie în regim de telemuncă.Prin urmare, părinții muncesc de acasă, copiii își continuă educația de acasă”.
- Surse: stirileprotv.ro, antena3.ro, digi24.ro, g4media.ro
- Sursă foto principală: pixabay.com
Surse foto: pixabay.com