Este de la sine înțeles faptul că o mamă nu mai dispune de atât de mult timp pentru propriile nevoi și plăceri, spre deosebire de femeile ce nu au copii. Știința vine și cu o confirmare, specialiștii fiind de părere că nașterea copiilor accelerează ritmul de îmbătrânire al doamnelor.
Studiul a fost desfășurat cu ajutorul a 2000 de femei din Statele Unite ale Americii, cu vârsta cuprinsă între 20 șu 44 de ani. Oamenii de știință au descoperit modificări la nivel celular, femeile cu copii având aproximativ 11 ani adăugați la vârsta biologică. Se pare că totul are legătură cu structura telomerelor (secțiune a ADN-ului cromozomial ce poate determina îmbătrânirea celulară). Specialiștii de la Universitatea George Mason din Virginia au analizat mostrele de sânge și au observat că mamele prezintă telomere mai scurte cu 4,2 % decât cele ce nu au copii.
Aparent, de fiecare dată când celulele se regenerează, telomerele devin mai scurte, echivalentul îmbătrânirii biologice. Telomerele scurte pot influența apariția unor probleme de sănătate, cresc rata mortalității și semnele de îmbătrânire fizică (fire de păr alb).
"Am fost surprinși să ajungem la acest rezultat frapant. Am descoperit că femeile cu cinci sau mai mulți copii prezintă celule mult mai scurte decât cele fără copii și relativ mai scurte decât cele cu un număr mai mic de copii", a declarat unul dintre cercetătorii implicați în studiu, Anna Pollack.
Surse: kidspot.com.au, iflscience.com, nypost.com.