Sarcina si nasterea cu hepatita B

Sarcina si nasterea cu hepatita B

Irina Olteanu - Redactor Senior

Infectia cu hepatita B la femeile gravide poseda un risc grav pentru fat, in lipsa unei profilaxii postexpunere un procent mare din copiii nascuti ajungand sa se confrunte cu o forma cronica a bolii. Transmiterea hepatitei de la mama la copil poate fi insa prevenita prin identificarea din timp si administrarea unui vaccin specific copilului in decurs de 12 ore de la nastere.

Informatii despre hepatita B

Hepatita reprezinta o inflamatie a ficatului; cea de tip B este cauzata de un virus, fiind transmisa de la o persoana la alta prin fluide corporale (sange, sperma sau lichide vaginale). Propriul sistem imunitar va poate proteja de ea, majoritatea adultilor sanatosi fiind capabili sa elimine infectia din organism in decurs de cateva luni, chiar si fara tratament. Insa un procent de 20% din persoanele infectate continua sa transporte virusul (hepatita cronica - pe termen lung afecteaza grav ficatul). Daca suferiti de hepatita B in timpul sarcinii, puteti transmite virusul catre bebelus, motiv pentru care un test de sange de rutina pentru depistarea acestuia este recomandat tuturor femeilor gravide. Testarea in timpul sarcinii pentru hepatita B este indicata in special grupurilor de risc, cum sunt cei care lucreaza in sistemul de sanatate, femeile din comunitatile etnice, partenerii/rudele care locuiesc cu o persoana bolnava.

Citeste si: Infectii care pot afecta sarcina 

hepatita b

Infectia materna cu virusul hepatitei B poate expune nou-nascutul la forma cronica a bolii; din fericire insa, cand infectia este contactata perinatal, este prevenibila in masura mare. Riscul de transmitere verticala depinde de momentul in care femeia a dobandit infectia, de modul in care se prezinta antigenul de suprafata al virusului hepatitei B (HBsAg) si de antigenul de hepatita B (HBeAg). In lipsa profilaxiei, riscul de infectie perinatala la un copil cu o mama pozitiva la primul antigen este mai mic de 10% daca statusul pentru cel de-al doilea este negativ, insa ajunge la 70-90% daca statusul celui de-al doilea este pozitiv. In cazul in care are loc o infectare la nastere, copilul are sanse de 90% de a deveni un purtator cronic si la maturitate ajunge sa se confrunte cu un risc de 15-25% de ciroza sau cancer hepatic.

De retinut insa faptul ca o combinatie a vaccinului pentru hepatita B si imunoglobulina umana antihepatita B este de 85-95% eficace in reducerea infectiei HBV de a se prolifera pe cale verticala daca este administrata in decurs de 12 ore de la nastere. De asemenea, o protectie suplimentara pentru copil este reprezentata de urmarea unei medicatii de catre mama, mai ales cand nivelele virale din sangele sau sunt ridicate.

Modul in care este afectat copilul de hepatita B

Este extrem de probabil ca infectia cu hepatita B sa nu va afecteze nici sarcina si nici nasterea. Totusi, exista o serie de riscuri crescute, ceea ce presupune faptul ca o ingrijire prenatala buna este deosebit de importanta in acest sens. Iata si la ce riscuri sunteti expuse daca va confruntati cu hepatita B: o nastere prematura, un bebelus cu o greutate mica la nastere, diabet gestational, sangerare masiva in ultima parte a sarcinii.

Momentul in care sunt sansele cele mai crescute sa transmiteti infectia copilului este chiar la nastere. Insa o nastere vaginala nu este neaparat o problema in acest sens (nasterea cezariana nu s-a demonstrat a impiedica transmiterea de la mama la copil). Alaturi de vaccinarea mentionata anterior, bebelusul va necesita si o serie de vaccinuri de verificare si teste de sange care sunt esentiale pentru a-l proteja complet de boala (se impune repetarea vaccinului la interval de o luna, la doua luni si cand implineste 1 an, varsta la care va avea nevoie si de un set de analize de sange; in jurul varstei de 5 ani este indicata o doza de rapel).

Citeste si: Hepatita B si sarcina 

hepatita b

Este esential sa respectati programul mentionat de vaccinari si teste; in lipsa acestui tratament 9 din 10 copii vor fi infectati cu boala transmisa de la mama si nu aveti la dispozitie o a doua sansa (in plus, un sfert dintre copiii care dezvolta forma cronica a bolii decedeaza). Alaptarea nu este insa contraindicata conform opiniei specialistilor, atata timp cat respectati planul de vaccinari. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor, toate femeile trebuie incurajate sa isi alapteze nou-nascutii, beneficiile acestei practici depasind riscul potential de infectie care este minim.

Informatii pentru tratamentul mamei

In cazul in care testele prenatale indica hepatita B, se va urmari in primul rand incarcatura virala din sange (viremie). Daca aceasta este ridicata, puteti primi tratament cu un medicament denumit tenofovir (Viread); acesta poate fi initiat in trimestrul al treilea de sarcina si ar trebui continuat timp de 4-12 saptamani dupa nastere, chiar mai mult timp datorita beneficiilor conferite organismului. Daca incarcatura virala este scazuta, medicul nu va va recomanda neaparat sa initiati in acest moment al sarcinii tratamentul.

Este important de subliniat faptul ca unele medicamente nu sunt considerate sigure in timpul sarcinii; din acest motiv trebuie sa discutati cu medicul inainte de a concepe un copil, el fiind in masura sa va ofere o recomandare sau va poate inlocui medicatia. Daca aveti hepatita in timpul sarcinii, infectia poate sa se declanseze dupa ce nasteti.

In final, trebuie subliniat faptul ca o monitorizarea indeaproape a mamei si a copilului dupa nastere reprezinta solutia pentru o gestionare optima a hepatitei B atat in timpul sarcinii, cat si in perioada post partum.


Surse:
www.babycentre.co.uk; www.hepb.org; www.cdc.gov; www.aafp.org

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

    Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

    Fetița mea a fost diagnosticată (GREȘIT) cu Hepatita C la doar 2 ani
    Fetița mea a fost diagnosticată (GREȘIT) cu Hepatita C la doar 2 ani

    Ce faci când la analizele de rutină ale copilului primești un diagnostic crunt? Plângi, te ridici și le repeți de câte ori este nevoie!

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”
    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”

    Conform statisticilor, femeile de culoare au de aproape trei ori mai multe șanse să moară după ce nasc decât femeile caucaziene. Serena Williams era cât pe ce să fie una...

    Nașterea fetiței mele a fost atât de traumatizantă încât am uitat cum să vorbesc pentru câteva zile
    Nașterea fetiței mele a fost atât de traumatizantă încât am uitat cum să vorbesc pentru câteva zile

    Când ești la prima sarcină, inevitabil îți pui tot felul de întrebări și îți faci mii de scenarii cu privire la ce se va întâmpla în timpul...

    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil
    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil

    După ce a născut cel de-al 5-lea copil, Emily a început să resimtă amețeli puternice. A presupus că acesta este un simptom al perioadei postpartum, însă starea ei s-a...

    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

    Când îți aduci pe lume copilul, te aștepți să ai parte de multă susținere și grijă din partea cadrelor medicale. Din păcate, nu în toate situațiile se...

    © 2025 Qbebe