Leucocite mărite în sarcină: care sunt cauzele

Leucocite mărite în sarcină: care sunt cauzele

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deși în general un număr mare de leucocite indică de obicei o infecție, iată că în sarcină poate să nu reprezinte niciun motiv de îngrijorare. Din ce cauze poate crește nivelul acestora în sarcină, alături de alte informații importante veți descoperi în rândurile următoare.

Informații despre leucocite mărite în sarcină

Leucocitele sau globulele albe sunt indicate în cadrul buletinelor de analize medicale cu abrevierea WBC și reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Ele ajută la îndepărtarea infecțiilor din organism prin combaterea bacteriilor, a virusurilor și a germenilor care invadează organismul. Leucocitele își au originea în măduva spinală, dar circulă prin fluxul sanguin. Au fost identificate în mod concret 5 tipuri principale de leucocite: neutrofilele, limfocitele, eozinofilele, monocitele, bazofilele.

Numărul de leucocite reprezintă acel test sanguin care măsoară numărul de globule albe din sânge, presupunând de obicei o hemoleucogramă completă. Sângele uman conține un procent din fiecare tip de leucocite menționat anterior, însă uneori numărul acestora nu se ridică la un nivel sănătos.

Citește și: Analize in sarcina: rezultate care se modifica, dar sunt normale 

leucocite marite in sarcina

Informații despre verificarea numărului de leucocite în sarcină

Această testare are loc în mod normal în fiecare an alături de analizele sanguine de rutină, valoarea sa fiind verificată de medic în timpul examinării fizice. În cazul în care acuzați dureri persistente, febră, frisoane sau dureri de spate poate să vi se recomande între analize și testarea numărului de leucocite. Aceasta poate depisa infecțiile ascunse în corp și va alerta specialiștii cu privire la existența unor afecțiuni nediagnosticate, precum boli autoimune, deficiențe imunitare și tulburări sanguine. Acest test ajută de asemenea medicii să monitorizeze eficacitatea chimioterapiei sau a radioterapiei în cazul pacienților bolnavi de cancer.

Rezultate ale verificării numărului de leucocite în sarcină

Această analiză se realizează în mod concret prin prelevarea de sânge pentru a verifica numărul de leucocite (de obicei din vena antebrațului). Durează doar câteva minute pentru a extrage sângele și se poate să resimțiți un ușor disconfort. Se curăță în prealabil locul unde va fi injectat acul pentru a dezinfecta tegumentul și se va lega un garou în jurul secțiunii superioare a brațului. Acesta ajută sângele să se acumuleze în venă, fiind mai ușor de prelevat. Asistentul medical/medicul introduce ușor un ac în braț și colectează sângele într-o mică eprubetă, apoi îndepărtează garoul și acul din venă. Se aplică în final un leucoplast pentru a stopa sângerarea. Nu este necesară nicio pregătire specifică, pur și simplu efectuați o programare la laboratorul unde intenționați să vă recoltați sânge. Rețineți însă faptul că anumite medicamente pot influența rezultatele testării numărului de leucocite (scade sau crește nivelul acestora): corticosteroizi, chinidina, heparina, Clozapina, antibioticele, antihistaminicele, diureticele, anticonvulsivele, sulfonamidele, medicație specifică chimioterapiei. În acest sens, înainte de recoltare trebuie să comunicați toate medicamentele pe care le urmați în prezent.
Trebuie subliniat faptul că poate fi efectuată și o analiză a numărului de leucocite prezente în urină - valoarea sa nu trebuie să depășească 5.

Interpretarea rezultatului

O medie normală se situează între 4500 și 10 000 de leucocite/globule albe per microlitru (mcL). Rezultate anormale ale testelor sunt clasificate de valori mai mari sau mai mici decât această medie. Trebuie subliniat faptul că și vârsta poate afecta numărul leucocitelor. O valoare scăzută sau dimpotrivă ridicată poate indica o tulburare a sângelui sau alte afecțiuni medicale (însă cauza nivelului anormal trebuie coroborată de către medic cu medicația curentă, simptomele resimțite și istoricul medical).

Leucopenia este termenul medical folosit pentru a desemna un număr redus al leucocitelor, putând fi declanșat de HIV, boli autoimune, tulburări ale măduvei osoase, limfom, infecții grave ale organismului, boli ale ficatului și ale splinei, lupus, radioterapie. Leucocitoza este termenul medical folosit pentru a desemna un număr crescut al leucocitelor putând fi declanșat de: anemie, tumori ale măduvei osoase, leucemie, afecțiuni inflamatorii (artrită, boli digestive), stres, exercițiu fizic, leziuni ale țesuturilor, sarcina, alergii și astm. După diagnosticul cauzei numărului anormal de leucocite medicul recomandă un plan de tratament și o reverificare periodică a acestui test. Dacă nivelul scade sau respectiv crește în continuare, poate indica faptul că afecțiunea s-a agravat și necesită eventual ajustarea tratamentului.

În urma prelevării de sânge, care este de altfel o procedură de rutină, complicațiile survin rar și pot include: infecție la locul înțepăturii, sângerare excesivă, senzație de amețeală sau leșin sau hematom (sângerare subcutanată - cel mai frecvent).

leucocite marite in sarcina

Informații detaliate despre leucocite mărite în sarcină

Un număr crescut de leucocite indică o infecție de tip bacterian sau viral, cel mai adesea fiind vorba despre prima variantă. Celelalte cauze presupun, după cum am menționat, o boală autoimună, un sistem imunitar deficient și tulburare a sângelui. Simptomele experimentate concret pot include: durere de cap, amețeală și posibile simptome localizate (când e prezentă inflamația). Iată în continuare și valorile considerate normale pentru nivelul leucocitelor în sarcină:

Adult sarcină negativă: 3.5 to 9.1X103/mm3X103/µl sau 3.5 to 9.1X109/L
Sarcină trimestrul 1: 5.7 to 13.6X103/mm3X103/µl sau 5.7 to 13.6X109/L
Sarcină trimestrul 2: 5.6 to 14.8X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 14.8X109/L
Sarcină trimestrul 3: 5.6 to 16.9X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 16.9X109/L

Ce se întâmplă în sarcină în mod concret? Numărul de leucocite, în special neutrofilele, crește în mod natural în timpul sarcinii. Leucocitoza se datorează stresului psihologic imprimat de sarcină, în cel de-al treilea trimestru și travaliu ajungând la valori de 20-30. De altfel, și stresul travaliului în sine conduce la leucocitoză (chiar și în lipsa unei infecții), iar la câteva ore după naștere numărul de leucocite pentru femeile sănătoase a fost înregistrat între valorile 9,000 - 25,000/cumm. Până la 4 săptămâni post-partum valorile leucocitelor revin la cele similare femeilor sănătoase care nu sunt însărcinate.

Pentru situațiile când se suspectează o infecție la o gravidă, trebuie verificați și alți indicatori clinici precum temperatura corporală crescută, bacteriuria, prezența de leucocite în urină, probleme cu urinarea și tahicardie fetală.

Surse: 

www.babymed.com; www.nursingceu.com; www.healthline.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină
Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

    Trisomiile se referă la prezența unui cromozom în plus în toate sau doar în anumite celule, adică o persoană are trei copii ale unui anumit cromozom (o structură pe...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Fiica mea de 14 ani vrea să se mărite cu iubitul ei și îmi spune asta obsesiv
    Fiica mea de 14 ani vrea să se mărite cu iubitul ei și îmi spune asta obsesiv

    O mămică de peste Ocean povestește, pentru kidspot.com.au, că fiica ei în vârstă de 14 ani îi repetă obsesiv că vrea să se mărite cu iubitul ei. Aceasta spune că...

    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești
    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

    Îți dorești să slăbești, dar tot nu reușești să ajungi la greutatea ideală? În acest caz, s-ar putea să ai un metabolism lent, care încetinește procesul de...

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    © 2024 Qbebe