Ce este desprinderea placentara?
Placenta se poate desprinde fie partial, fie total de uter, inainte de nastere. Aceasta desprindere de placenta poate priva copilul de oxigen si de nutrimente, dar poate cauza si sangerari severe. Desprinderea de placenta reprezinta un pericol major atat pentru mama, cat si pentru copil.
Exista trei nivele de desprindere placentara. In cazul primului nivel, apar durerile uterine si cantatile mici de sange. In cazul celui de-al doilea nivel, cantitatea de sange este moderata, apar contractile uterine, iar in cazul ultimului nivel, apare cantitatea severa de sange, durerile abdominale, hipotensiunea, respectiv moartea fatului.
Sunt cazuri in care desprinderea de placenta nu este diagnosticata decat dupa nastere, in momentul in care se gasesc cheaguri de sange in spatele placentei.
Cauzele desprinderii de placenta
Cauzele clare ale desprinderii de placenta nu sunt foarte bine cunoscute, insa riscul unei desprinderi de placenta este mai mare la femeile care au fost victimele unor accidente de automobile, au avut o sarcina anterioara cu desprindere de placenta, au hipertensiune sau fumeaza. Riscul sa apara desprindere de placenta este mai mare la femeile care fumeaza, care fac hipertensiune in timpul sarcinii, cu istoric al acestei afectiuni la sarcinile precedente, cu traumatisme in zona abdominala; o cauza clara nu s-a decelat pana in prezent.
De ce reprezinta desprinderea de placenta o problema?
Desprinderea de placenta este periculoasa din cauza riscului crescut de hemoragii. Desprinderea de placenta reprezinta separarea prematura a placentei de peretele uterin. In cazul desprinderii unei parti semnificative de placenta de pe peretele uterin, cu pierderea unei mari cantitati de sange, se poate ajunge la soc hipovolemic, cu aparitie de hipotensiune, cu perfuzie insuficienta de sange la nivelul organelor importante - creier, inima, rinichi, cu aparitie de insuficienta multipla de organ si in final la deces.
Conform statisticilor, la una din 150 de sarcini apare desprinderea de placenta. De cele mai multe ori, desprinderea de placenta apare in al treilea trimestru de sarcina, dar poate aparea si dupa a 20-a saptamana de sarcina.
Care sunt simptomele desprinderii de placenta?
In general, desprinderea de placenta se manifesta prin sangerari vaginale care variaza de la cateva picaturi la cantitati semnificative de sange. Exista si posibilitatea acumularii sangelui in uter, neaparand in acest caz, sangerarile vizibile. Este posibil, de asemenea, ca in unele cazuri sangerarea vaginala sa nu provina din uter.
Pe langa aceste sangerari mai apar si durerile de spate, sensibilitatea crescuta in zona respectiva. Cea mai grava situatie este aceea in care desprindere de placenta duce la un travaliu prematur. De asemenea, pot aparea dureri abdominal difuze, cu durata variabila, pana la aparitia de contractii cu risc de nastere prematura.
Oricare din aceste simptome sau aparitia altora impun contactarea imediata a medicului specialist.
Ce se intampla in cazul desprinderii de placenta?
In cazul in care desprinderea de placenta nu este mare, iar sarcina este prematura medicul specialist impreuna cu pacienta vor fi nevoiti sa decida daca sunt de acord cu nasterea prematura sau isi doresc sa continue sarcina. Ambele variante prezinta o serie de riscuri destul de grave.
In cazul in care sarcina este aproape de final si apare desprinderea de placenta, exista posibilitatea ca medicul sa decida ca este nevoie de o cezariana.
Insa daca nu exista sangerari majore si se constata ca desprinderea placentei nu este una semnificativa, ramane ca medicul specialist sa decida daca viitoarea mama isi va continua sarcina ramanand in spital sub supraveghere medicala.
Tratamentul desprinderii de placenta
Tratamentul pentru desprinderea placentei va fi hotarat de medicul specialist in functie de starea si stadiul in care se afla sarcina, toleranta la diverse medicamente.
Nu exista un tratament pentru oprirea desprinderii de placenta sau pentru reatasarea de peretele uterin. Din momentul in care desprinderea de placenta este diagnosticata, ingrijirea depinde de cantitatea de sange pierdut, varsta gestationala si starea fatului.
O masura in cazul sarcinilor premature, dar cu desprindere accentuata de placenta, este administrarea de corticosteroizi ce stimuleaza dezvoltarea plamanilor la copil si previn aparitia altor probleme legate de nasterea prematura. Astfel, viitoarea mama ramane internata in spital, sub supraveghere medicala.
In majoritatea cazurilor de desprindere de placenta este efectuata operatia de cezariana.