Sunt insarcinata!

Sunt insarcinata!

Raluca Cristea

Esti insarcinata? Indiferent daca ai planificat sau nu o sarcina, vestea ca vei avea un copil este cea mai importanta din viata ta. Inca din primul moment in care puiul tau prinde viata in tine, incepi sa iti faci diverse griji. Bucuria primelor zile in calitate de viitoare mamica se impleteste cu nesiguranta, ganduri bune dar si rele si o mie de intrebari. Totul este normal, toate femeile insarcinate au trecut si vor trece prin aceleasi stari.

    Exista diverse semne si simptome care vestesc ca bebelusul si-a inceput calatoria de 9 luni catre lumea exterioara. Aceste semnale difera insa de la o femeie la alta. In unele cazuri, ele apar inca din prima zi de intarziere a menstruatiei, iar in alte cazuri acestea lipsesc pe tot parcursul perioadei de sarcina.

    Iata mai jos cateva semne care pot trada prezenta micutului in burtica ta. Daca ai fost activa sexual si prezinti vreunul din aceste semne, ar fi bine sa fugi la farmacie si sa iti cumperi un test de sarcina.

    Intarzierea menstruatiei este cel mai cunoscut simptom de sarcina. Desi exista si cazuri in care menstruatia intarzie datorita tulburarilor hormonale, anexitelor sau stresului, totusi nu ar fi rau sa iti faci un test de sarcina, ca sa eviti orice indoiala.

    Menstruatia falsa poate sa apara la 6-12 zile de la conceptie si este de cele mai multe ori o sangerare pusa pe seama ciclului. In realitate, ea are drept cauza implantarea embrionului in uter. Ca sa isi faca loc in mucoasa care il va gazdui 9 luni de zile, embrionul trebuie sa o erodeze cu ajutorul unor enzime. Pe tot parcursul celei de-a doua saptamani de viata el se va afunda tot mai mult in mucoasa, pana va fi acoperit de aceasta. Acest proces poarta numele de cuibarire si provoaca o scurgere de sange diferita de cea obisnuita, insotita de crampe asemanatoare celor menstruale.

    Marirea sanilor este un simptom care apare la 1-2 saptamani de la conceptie, datorita faptului ca estrogenii stimuleaza tesutul mamar. Femeile simt ca sanii lor au crescut usor in dimensiuni, sunt mai grei si mai sensibili decat de obicei. Totusi, aceste simptome pot fi confundate cu cele de dinaintea menstruatiei, cuprinse in sindromul premenstrual, dar se pot datora si administrarii de anticonceptionale sau dereglarilor hormonale.

    Oboseala este o stare implicita, atasata conditiei de femeie gravida si poate sa apara chiar dupa o saptamana de la aparitia embrionului. Desi vei reusi sa dormi bine noaptea, ziua abia vei putea sa iti tii ochii deschisi. Incearca sa nu faci efort fizic intens, sa nu mergi prea mult pe jos si sa nu ridici greutati. Bea ceaiuri linistitoare si fa miscare usoara, mai ales in natura.

    Greturile si voma sunt o neplacere des intalnita in randul femeilor insarcinate. Specialistii sunt de parere ca peste 50% dintre femei au parte de greturile matinale, desi acestea nu au o denumire medicala exacta. De fapt, greturile pot sa apara in orice moment al zilei. Sigur este ca ai o sensibilitate excesiva la mirosuri, incat s-ar putea ca cel mai subtil miros sa te deranjeze. De vina este hCG ( hormonul corio-gonado-trofinic) secretat de placenta, care iti sporesc capacitatea olfactiva, dar si nivelul de progesteron, iar manifestarile variaza de la o simpla senzatie de neplacere pana la voma.

    Rareori, tulburarile pot fi severe, ducand chiar la deshidratare si imposibilitatea de a te alimenta, putand sa se impuna chiar spitalizarea. Discuta imediat cu medicul tau daca simti ca lucrurile iti scapa de sub control si nu lua medicamente antiemetice (impotriva greturilor) fara sa iti fie recomandate de medic!

    Ca sa scapi de greata, mananca putin si des, bea multe lichide, nu te culca imediat dupa ce ai mancat si evita mirosurile neplacute!

    Semnele mai putin sugestive pot si ele sa apara si pot fi: schimbarea trasaturilor fetei si migrenele (datorate fluctuatiilor hormonale), urinarile mai dese (vezica urinara este mai sensibila), scurgeri vaginale abundente dar fara dureri sau mancarimi sau poftele inexplicabile diferite de cele pe care le aveai inainte. De exemplu, iti vei dori sa mananci ciocolata sau muraturi si daca inainte urai un anumit aliment, acum s-ar putea sa vrei neaparat sa il consumi.

   Doua linii! Ce trebuie sa fac?

    Trebuie neaparat sa te programezi la doctorul tau ginecolog!

 In timpul acestei consultatii, medicul va parcurge anumiti pasi esentiali, dupa cum urmeaza: trecerea in revista a antecedentelor medicale ale ambilor parteneri, examen general si local, confirmarea sarcinii si stabilirea varstei fatului, recoltarea probelor de sange, prelevarea de secretii vaginale pentru depistarea unor infectii cu transmitere sexuala, programarea pentru ecografie abdominala, programarea pentru teste suplimentare daca medicul considera ca este nevoie in functie de varsta mamei si antecedentele medicale ale acesteia, programarea urmatoarei vizite.

Ce trebuie sa stii este ca se pot ivi multe situatii neplacute pentru majoritatea carora exista solutii, insa in principiu, primul trimestru de sarcina va trece cu bine. Este foarte importanta sa ai grija de tine si de micutul tau, ca sa va puteti bucura de fiecare clipa petrecuta impreuna!
Articolul urmator
De ce visezi că ești însărcinată - răspunsul specialiștilor
De ce visezi că ești însărcinată - răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

    Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

    Soțul meu a murit acum o săptămână, iar eu sunt însărcinată cu gemeni
    Soțul meu a murit acum o săptămână, iar eu sunt însărcinată cu gemeni

    Să devii mamă este un vis împlinit, pe care îți dorești mult să-l împărtășești cu cei dragi, mai ales cu partenerul tău. Din păcate, viața poate avea pentru...

    Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată
    Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată

    Sarcina este o perioadă unică, specială, de care vrei să te bucuri alături de toți cei dragi. Din păcate, viața te poate pune la o grea încercare chiar atunci. Printr-o...

    Sunt însarcinată cu gemeni și actuala parteneră a fostului meu vrea să-mi ia copiii
    Sunt însarcinată cu gemeni și actuala parteneră a fostului meu vrea să-mi ia copiii

    Sunt însarcinată cu gemeni și actuala parteneră a fostului meu vrea să-mi ia copiii Perioada sarcinii este destul de stresantă pentru majoritatea viitoarelor mămici, mai ales...

    Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine
    Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine

    Are 21 de ani, trei copii și încă unul pe drum. Christa, o tânără de peste hotare, povestește, pe TikTok, despre cât de greu îi este ca mamă. Și nu pentru că...

    În ziua în care am decis să îl părăsesc am aflat că sunt însărcinată
    În ziua în care am decis să îl părăsesc am aflat că sunt însărcinată

    În ziua în care am decis să plec am aflat că sunt însărcinată. Bagajele erau făcute. Eram slăbită fizic și psihic de la luptele emoționale și de la teamă. Nu mă...

    Mama mea și-a anunțat sora că sunt însărcinată fără să-mi ceară acordul. Mi-a furat bucuria de a face singură anunțul
    Mama mea și-a anunțat sora că sunt însărcinată fără să-mi ceară acordul. Mi-a furat bucuria de a face singură anunțul

    Nu este la îndemână să păstrezi un secret important, așa cum este o sarcină de exemplu. O tânără din SUA a aflat recent că este însărcinată, dar nu a vrut...

    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat
    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat

    Kailey Pool are 18 ani și este studentă la cinematografie digitală. A născut primul ei copil la 16 ani și refuză să se lase afectată de cei care o hărțuiesc pe Internet și o...

    © 2024 Qbebe