Recoltarea de celule stem: beneficii, proceduri si preturi

Recoltarea de celule stem: beneficii, proceduri si preturi

Raluca Cristea

Celulele stem sunt celule nediferentiate, ce intra in componenta sangelui placentar si care se transforma in celule specializate ce pot aproape oricand forma un tip de tesut sau o parte a unui organ bolnav din corp. Ceea ce transforma celulele stem in niste celule vitale si foarte mediatizate este tocmai aceasta proprietate a lor de a se transforma in aproape orice tip de celula a corpului.

Afla de mai jos care sunt beneficiile recoltarii si pastrarii celulelor stem, ce boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem si care sunt ofertele bancilor de celule stem.

De ce este indicat sa pastrezi sangele placentar?

Nasterea este una dintre cele mai bune oportunitati de a oferi o sansa in plus la viata nu doar copilului tau ci si altor persoane bolnave, in cazul in care alegi sa donezi sange placentar unei banci publice. Sangele placentar contine celule stem ce pot salva mai multe vieti, nu doar una.

Singurul aspect ce trebuie avut in vedere in privinta depozitarii sangelui placentar este acela de a nu obtura cordonul ombilical imediat dupa nastere.

Avantajele si dezavantajele transplantului de sange placentar/celule stem

Avantajele recoltarii de sange placentar sunt urmatoarele:

- recoltarea sangelui placentar din cordonul ombilical nu aduce niciun risc asupra mamei sau a copilului, in timp ce transplantul de maduva osoasa presupune o interventie chirurgicala;
- sangele placentar este disponibil incepand cu o saptamana dupa recoltare, in timp ce procesul de contactare si testare a posibililor donatori de maduva dureaza chiar si luni de zile;
- sangele placentar si celulele stem pot vindeca mult mai multe boli decat transplantul de maduva osoasa;

Principalul dezavantaj al recoltarii de sange placentar este acela ca sangele placentar este functional abia dupa cel putin o saptamana de la recoltare;

Care este cantitatea de sange placentar necesara pentru transplant?


Aspectul vital al sangelui placentar
nu tine de volumul sangelui din proba prelevata, ci de numarul de celule stem continut de aceasta proba de sange. Pentru a afla numarul acestor celule, se foloseste masurarea Totalului de Celule Nucleate (Total Nucleated Cell, TNC).

Ca dovada ca nu volumul sangelui placentar garanteaza reusita, este posibil ca o recoltare mai mica sa contina o concentratie mare de celule nucleate si invers. Chiar si asa, densitatea medie a TNC in sangele placentar este de 8.6 milioane de celule per mililitru.

In general, se recolteaza 3.5 mililitri de sange placentar (aprox. 28 milioane de celule nucleate) pentru fiecare kilogram din greutatea pacientului. Pentru tratarea cancerului de exemplu, doza optima de transplant ar trebui sa contina cel putin 30 milioane de celule nucleate (TNC) per kg corp.

 celule stem

Cum si cine realizeaza recoltarea celulelor stem?

Celulele stem sunt recoltate chiar de catre medicul tau ginecolog. Acesta va asista la nastere si, ajutat de asistenta sau moasa, conform unei proceduri medicale standard, va recolta celulele. Tot acest procedeu trebuie sa se desfasoare in conditii aseptice si conform indicatiilor din protocoalele seturilor de colectare.

Odata incheiata nasterea si recoltate celulele, personalul medical va completa fisa medicala a prelevarii de celule stem. Aceasta fisa va fi atasata probei prelevate, va insoti proba pe toata durata transportului si apoi va fi arhivata.

In timpul sau imediat dupa nastere cineva din familia ta (sotul, mama, sora/fratele) trebuie sa sune curierul si sa anunte nasterea, pentru ca acesta sa vina si sa ridice setul de colectare pentru a-l livra bancii de celule stem.

Ce organe bolnave si ce boli pot trata celulele stem?

Specialistii si cercetatorii sunt intr-o permanenta cautare a modalitatilor de extindere a utilizarii celulelor stem. Interesul este acela de a dezvolta tesuturi care pot inlocui fragmente tisulare bolnave ale celor care au nevoie de un transplant. De exemplu, diabetul sau boala Parkinson apar din cauza imbolnavirii unui anumit grup de celule, iar transplantul de celule stem ar putea inlocui celulele bolnave. Acest tip de transplant poate fi solutia salvatoare si in cazul afectiunilor inimii sau ficatului.

Iata bolile care pot fi tratate cu transplant de celule stem:

- afectiunile muschiului inimii, prin cardiomioplastie celulara (transplant de celule stem in vederea regenerarii muschiului inimi). Metoda a fost anuntata si atestata in 2004 la Universitatea Duke;
- leziunile vaselor de sange, prin regenerare vasculara cu ajutorul grefei vasculare alcatuite din celule stem;
- refacerea pielii si vindecarea ranilor;
- tratarea bolilor de rinichi;
- tratarea bolilor de ficat;
- tratarea bolilor de pancreas;
- tratarea diabetului;
- tratarea leucemiei.

Totusi, cu exceptia bolilor despre care se stie momentan ca pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem, este inuman ca un medic sa promita vindecarea oricarei alte boli prin transplantul de celule stem. In orice situatie, este indicat ca medicul sa se limiteze la ceea ce stiinta medicala a testat si a confirmat cu tarie.

recoltare de celule stem

Pot celulele stem sa amelioreze anomaliile mostenite genetic?

Probabil, insa nu sigur. Intr-adevar, unele maladii ereditare distrug treptat sistemul nervos sau alte organe, proces care poate fi stopat sau ameliorat cu ajutorul celulelor stem, insa aceasta interventie nu a beneficiat deocamdata de suficiente testari si de o confirmare finala.

O clasa a maladiilor ereditare este leucodistrofia, maladie in care invelisul nervilor este insuficient dezvoltat, iar la un moment dat nervii cedeaza. O alta clasa este aceea a maladiilor de retinere in care celulele sunt imbolnavite de acumulari anormale de deseuri.

Echipa Universitatii Duke, condusa de Dr. Joanne Kurtzberg, a desfasurat un studiu amplu asupra transplantului de sange placentar in cazul copiilor foarte mici care sufera de maladii congenitale. Pana in prezent, echipa medicala de la Duke s-a bucurat de rezultate foarte bune in cazul sindromului Sanfilippo, sindromului Hurler si bolii Krabbe.

Ofertele bancilor de celule stem

Intens mediatizata de cativa ani buni si in Romania, recoltarea de celule stem atrage interesul familiilor care isi doresc un viitor sigur pentru cei dragi si mai ales, pentru copilul lor.

Future Health Bio Bank, Biogenis, Stem Sure sau Cord Blood Center sunt cateva dintre cele mai cunoscute banci de celule stem ce isi desfasoara activitatea si in Romania. Calitatea, siguranta si modalitatile de stocare sunt aproximativ aceleasi intr-un studiu comparativ al acestor banci de celule stem, cu mici diferente in ceea ce priveste tara de stocare, rapiditatea accesului la proba prelevata si stocarea/compartimentarea probei.

Costurile recoltarii de celule stem sunt relativ ridicate, insa aspectul financiar este privit diferit de catre familiile implicate in functie de 3 factori principali: statutul financiar, grija pentru viitorul celor dragi si experientele traumatizante pe care le-au suferit in lipsa posibilitatii unui astfel de transplant.

banca de celule stem

Ofertele si implicit preturile difera in functie de tara in care este stocata proba prelevata, modalitatea de stocare, perioada (in ani) a stocarii celulelor, tipul de stocare (celule stem din cordon ombilical, celule stem din sange placentar sau ambele).

Orientativ, costurile totale ale recoltarii de celule stem se incadreaza intre 1000-2000 euro.


Tu ce parere ai despre beneficiile celulelor stem? Ai ales sau vei alege o astfel de protectie pentru copilul tau?

Articolul urmator
Cât costă fertilizarea in vitro în România
Cât costă fertilizarea in vitro în România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Celule stem: ce sunt și cum se recoltează
    Celule stem: ce sunt și cum se recoltează

    În ultimii ani, auzi vorbindu-se tot mai des despre terapii ce revoluționează medicina, promițând, pe viitor, noi opțiuni de tratament pentru boli grave, precum diverse...

    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară
    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară

    În România, peste jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta înseamnă 1 din 54 de copii. Numărul ar putea fi chiar unul mai mare, având...

    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

    Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?
    Glow peel: ce este și ce beneficii are pentru ten?

    Tratamentul Glow Peel este o procedură cosmetică non-invazivă, care utilizează exfolierea chimică pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii.

    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații
    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații

    Sterilizarea tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina în mod permanent, prin...

    Hamei: beneficii și utilizări
    Hamei: beneficii și utilizări

    Originar din China, hameiul se regăsește printre cele mai cunoscute și mai cultivate plante. Chiar dacă în zilele noastre este asociat mai ales cu producerea berii, de fapt hameiul...

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    © 2024 Qbebe