Infertilitatea masculina: cauze si solutii

Infertilitatea masculina: cauze si solutii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Infertilitatea nu constituie intotdeauna o problema specific feminina. Inabilitatea de a concepe se poate datora si barbatului. Iata care sunt cauzele aparitiei infertilitatii masculine, ce metode de diagnostic exista si la ce tratamente puteti apela.

Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin este recunoscuta datorita specialistilor sai in medicina reproductiva. Echipa de doctori si embriologi, coordoanta de prof. Dr. specialist in FIV David Rumpik, a reusit prin intermediul abordarilor individuale sa ajute un procent de pana la 95% din cuplurile infertile care au apelat la serviciile clinicii. Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin este singurul centru medical de profil care are coordonator FIV in Romania; Adina Vochin va pune in contact cu specialistii clinicii si va poate indruma cu privire la orice nelamurire pe care o aveti. Datele sale de contact sunt: telefon/sms/whatsapp 0723 688 227 sau Skype: adina.vochin.

infertilitate masculina

Citeste si:

Diagnosticarea si tratarea infertilitatii la Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin, Republica Ceha 

Cauzele infertilitatii masculine - afectiuni ale spermei

Anomaliile spermei sunt responsabile de aproximativ 75% din cazurile de infertilitate masculina.

Azoospermia - absenta spermatozoizilor in proba ejaculata
Exista doua cauze care pot duce la azoospermie. Prima ar fi problema de productie, numita si azoospermie non-obstructiva. Aceasta poate fi generata de unele dezechilibre hormonale, traume sau de criptorhidism (testicul ascuns). A doua ar fi problema de transport. Denumita si azoospermie obstructiva, aceasta reprezinta existenta unui blocaj care impiedica amestecul spermei cu lichidul spermatic. De vina ar putea fi bolile cu transmitere sexuala, vasectomia sau absenta congenitala a vaselor deferente.

Hipospermia - productia scazuta de lichid seminal
In acest caz, infertilitatea apare din cauza cantitatii insuficiente de fluid seminal care are rolul de a transporta spermatozoizii pana la cervix. Volumul normal de lichid spermatic este intre 1 si 5,6 ml la fiecare ejaculare. Atunci cand cantitatea este sub limita minima, putem vorbi despre hipospermie. Daca insa depaseste 5,6 ml la ejaculare, vorbim de hiperspermie, care la randul ei poate da infertilitate, din cauza diluarii excesive a spermei. Printre cauzele care dau hipospermie se numara blocajele ductelor sau veziculelor seminale, generate de un chist sau un varicocel, ejacularea retrograda, care se poate datora diabetului, sclerozei multiple sau unor tratamente, infectiile sau anomaliile hormonale.

Oligospermia - concentratia scazuta a spermei
Oligospermia presupune mai putin de 20 de milioane de spermatozoizi intr-un mililitru de sperma, cu un procent de 60% de forma si motilitate normale.
In cazul oligospermiei, cauzele pot fi:
- varicocelul (marirea anormala a venei spermatice)
- infectia ductelor spermatice
- functionarea anormala a glandei pituitare
- obstructia partiala a vaselor deferente
- supraincalzirea testiculelor
- stresul (emotional, psihologic, fizic)
- consumul de droguri
- medicatiile, steroizii anabolizanti, chimioterapia
- fumatul
- deficientele nutritive, obezitatea
- factorii toxici din mediu
- traumele sau leziunile testiculelor
- cancerul testicular

Astenospermia - motilitatea scazuta
Astenospermia reduce semnificativ capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa si penetra ovulul. Atunci cand mai putin de 8 milioane de spermatozoizi pe mililitru au o miscare normala, dreapta, de inaintare, acest lucru ar reprezenta cauza infertilitatii masculine. Cauzele pot fi de natura genetica sau de fragmentare a ADN, caz in care exista riscul de transmitere pe cale genetica.

Necrozoospermia - absenta miscarii spermatice
In acest caz, cauzele sunt in general necunoscute, insa unele studii au arata ca de vina pentru necrozoospermie ar putea fi defectele congenitale sau patologia obstructiva (hidrocel, varicocel).

Teratospermia (teratozoospermia) - anomaliile morfologice
Capacitatea de mobilitate poate scadea pe fondul anomaliilor de structura si forma. Acestea impiedica, de asemenea, penetrarea ovulului. Structura perfecta a unui spermatozoid este un cap oval si o coada lunga.

In afara de cele prezentate mai sus, exista si alte cauze spermatice de infertilitate la barbati. Vorbim de incapacitatea de a produce sperma, eliberarea unor spermatozoizi imaturi, incapabili sa inoate in lichidul spermatic, obstructia epididimului (tubul de colectare si depozitare a spermei) sau inflamatia prostatei.

In cadrul Clinicii de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin puteti beneficia de servicii complexe in domeniul reproducerii ginecologice asistate, andrologiei si embriologiei. Specialistii sai dispun de o experienta de peste 13 ani in reproducerea umana asistata, iar domeniul principal de activitate al clinicii consta in examinarea minutioasa si tratamentul cuplurilor infertile.

infertilitate masculina

Citeste si:

Ce este o clinica de fertilitate si cum o alegi? 

Calitatea spermei, afectata si de cauze imunologice

Aglutinarea spermei
Aglutinarea este gruparea spermatozoizilor ca urmare a unei infectii sau reactii imune prin care sistemul imunitar ataca propria sperma. Astfel, se reduce capacitatea de penetrare a ovulului, dar se si amplifica riscul de infectie.

Piospermia
Se manifesta prin prezenta unui numar ridicat de globule albe in sperma. Piospermia este o afectiune cauzata de infectia provocata de o boala cu transmitere sexuala.

Formarea anticorpilor impotriva propriei sperme
Este atunci cand sistemul imunitar confunda sperma cu obiecte straine in organism, iar anticorpii specifici au ca obiectiv distrugerea ei.

Metode de diagnosticare pentru infertilitatea masculina 

Pentru a identifica cauza exacta ce a condus la infertilitatea masculina, specialistii pot apela la mai multe metode de diagnostic. Trebuie sa stiti ca etapa diagnosticarii este una complexa si poate implica o perioada mai lunga de timp. Metode de diagnostic:

- Analiza spermei - se solicita o proba de material seminal pentru a fi analizata sperma si lichidul seminal (cantitatea de lichid seminal, numarul de spermatozoizi, motilitatea, forma, marimea si aspectul acestora)
- Cultivarea spermei
- Teste andrologice
- Testarea acrozomilor spermatozoizilor
- Profilul ADN al spermei
- Teste imunologice
- Teste hormonale care presupun de obicei teste sanguine

Citeste si:

Pas cu pas: cum poti beneficia de cele mai bune tratamente pentru infertilitate 

Tratament

Tratamentul problemelor responsabile de infertilitatea masculina consta in: interventie chirurgicala sau tratament medicamentos. In cazul in care sperma unui barbat nu poate fertiliza un ovul, se poate apela la sperma donata (din partea altui barbat). Metodele de tratament pot fi aplicate in mod individual sau pot fi combinate, in functie de necesitati si pot presupune tratamente suplimentare cum sunt inseminarea intrauterina (prin intermediul sau se reduce timpul si distanta pe care spermatozoidul trebuie sa o parcurga pentru a fertiliza un ovocit) sau fertilizarea in vitro (sperma colectata este reunita cu ovocitele in cadrul unui laborator, in conditii de mediu controlate). Pentru fertilizarea in vitro medicii au posibilitatea de a utiliza si injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului in ovocit ce preuspune ca un singur spermatozoid sa fie injectat cu ajutorul unui ac subtire intr-un ovul care este apoi implantat in uter. Procedura din urma este utila cand numarul de spermatozoizi este extrem de mic sau anormal si, conform studiilor, nu creste riscul de malformatii congenital la copil. De asemenea injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului in ovocit confera un grad ridicat de succes a fertilizarii.logo ivf zlin

Pentru mai multe informatii privind aceasta metoda de tratament, accesati www.ivfzlin.ro/24946-icsi

Articolul urmator
Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După lupta cu infertilitatea, am aflat că voi fi mamă, dar și că soțul meu a lăsat o altă femeie gravidă...
    După lupta cu infertilitatea, am aflat că voi fi mamă, dar și că soțul meu a lăsat o altă femeie gravidă...

    Lupta cu infertilitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o femeie. În cazul în care visul de a deveni mamă i se împlinește...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut
    Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut

    Deși pisicile au reputația de a fi pretențioase la mâncare, orice modificare în comportamentul lor alimentar, cu atât mai mult pierderea apetitului, reprezintă un...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

    Usturimea la urinare este o problemă frecvent întâlnită și poate avea multiple cauze, variind de la infecții ale tractului urinar până la afecțiuni mai grave. Este...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2025 Qbebe