Ce este vasectomia?
In urma intreruperii canalelor deferente, spermatozoizii nu vor mai intra in compozitia lichidului spermatic prin urmare nu se va mai produce fecundarea ovulului, ceea ce echivaleaza cu sterilitatea.
Argumente pro si contra vasectomiei
Deoarece vasectomia este un procedeu ireversibil, trebuie analizate atent avantajele, dar si dezavantajele acestei interventii cu toate implicatiile ce decurg din aceasta.
Vasectomia este potrivita cand:
• nu se doreste utilizarea altor mijloace de contraceptie;
• datorita unor probleme de sanatate ale partenerei nu este dorita o sarcina.
Vasectomia nu este indicata:
• cand nu exista siguranta in decizia de a nu mai avea copii;
• in cazul relatiilor instabile, cupluri neconsolidate;
• barbatilor tineri cu multe schimbari in viata personala;
• barbatilor necasatoriti sau divortati.
Pregatirea pentru vasectomie
Realizarea vasectomiei
Se va face o pregatire locala a scrotului inainte de operatia in sine prin indepartarea firelor de par si dezinfectare. Principiul consta in intreruperea ductului deferent si impiedicarea spermatozoizilor de a ajunge de la testicul in uretra pentru a fi ejaculati impreuna cu lichidul seminal. Intreaga interventie nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute cu tot cu pregatirea locala. Procedura nu este dureroasa, deoarece se realizeaza cu anestezie locala. Se va injecta anestezic la nivelul pielii scrotului.
Rezultatele vasectomiei
Prezenta spermatozoizilor se mai poate intalni in pana la 20 de ejaculari dupa efectuarea vasectomiei. Sterilitatea completa se va instala abia dupa ce toate celulele sexuale restante se vor elimina din ducte.
In aceasta perioada pentru a nu se produce fecundarea ovulului si pentru a evita o sarcina trebuie folosite metode de contraceptie clasice. Dupa 6 saptamani se va testa lichidul seminal si se vor evalua primele rezultate, iar al doilea test, la 8 saptamani, va certifica sterilitatea masculina.
Riscurile vasectomiei
Teoretic exista riscul de cel mult 1/1000 ca dupa perioada de 8 saptamani in care se fac cele 2 testari si la ambele in lichidul spermatic nu se mai evidentiaza spermatozoizi, sa se reinstaleze fertilitatea si barbatul sa poata din nou sa aiba copii. Acest fenomen se explica prin repermeabilizarea canalelor deferente prin contactul celor doua capete si restabilirea continuitatii spontane.
Complicatiile vasectomiei
• sangerarea postoperatorie de la nivelul scrotului;
• suprainfectarea plagii;
• reactie inflamatorie la nivelul scrotului;
• durerea scrotala.
Trebuie sa luati urgent legatura cu medicul chirurg care a realizat vasectomia in urmatoarele situatii: febra; semne de inflamatie si disconfort local; dificultati la urinare; o colorare anormala a scrotului; sangerare abundenta de la nivelul inciziilor ce imbiba pansamentul.
Unii experti si-au aratat ingrijorarea afirmand ca
vasectomia ar putea creste riscul unor afectiuni grave precum: cancerul de prostata si testicular; boli cardiovasculare, osteoporoza, etc., insa acestea nu au putut fi dovedite in urma studiilor efectuate pe un numar mare de barbati.
Sfat:
Este recomandat ca, inaintea efectuarii vasectomiei, sa se conserve prin congelare, in laboratoare specializate, o mostra de sperma, pentru cazul in care barbatul sau ambii parteneri vor mai dori in viitor copii.