Problemele digestive si fertilitatea

Problemele digestive si fertilitatea

Irina Olteanu - Redactor Senior

Problemele digestive pot afecta in mod direct fertilitatea. Fertilitatea are o multime de dusmani tacuti. Desi nu multe persoane cunosc acest lucru, printre principalele probleme care afecteaza fertilitatea la femei se numara si cele ce tin de tulburarile gastro-intestinale. Haideti sa aflam impreuna care sunt principalele tulburari digestive care afecteaza fertilitatea si ce putem face in privinta lor.

Exista o serie de tulburari digestive ce au efecte negative asupra fertilitatii, fie datorita tratamentului folosit pentru boala respectiva, fie datorita efectelor pe care unele din aceste boli le dezvolta. Ceea ce au acestea in comun este faptul ca absorb o mare parte din cantitatea de nutrimente din corp necesare dezvoltarii si, din acest motiv, organismul nu mai beneficiaza de un proces normal de dezvoltare (nici organele interne) fiind in consecinta afectate si organele de reproducere.

Fertilitatea si boala celiaca

Boala celiaca apare, conform statisticilor, la aproximativ 1% din populatie, dar studiile de cercetare au descoperit-o intr-un procent de 8% la femeile catalogate cu "infertilitate de cauza necunoscuta". Ceea ce este ingrijorator este faptul ca majoritatea acestor femei nu prezentau simptome digestive, ceea ce i-a determinat pe specialisti sa incerce identificarea acestei afectiuni in orice caz de infertilitate inexplicabila (indiferent de simptomele conexe).

Infertilitatea in cazul bolii celiace se poate datora deficientelor nutritionale care sunt comune persoanelor recent diagnosticate, chiar si celor care nu manifesta simptome gastro-intestinale. De asemenea, poate fi si rezultat al inflamatiei, cercetatorii inca incercand sa identifice o cauza exacta.

Ce este de fapt boala celiaca? O afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul, dupa cum stim, este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrimentelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie).

Fiind caracterizata de balonare, diaree si crampe, nu prezinta niste simptome evidente si, mai ales, de luat in seama. Hormonii sunt afectati si ei de acest proces defectuos si nu mai pot stimula ovarele pentru a secreta ovule. De aceea, femeile care sufera de boala celiaca au si perioade de menstruatie neregulata (chiar amenoree - lipsa menstruatiei), nu reusesc sa castige in greutate, desi mananca. Daca observam cumulul mai multor simptome enuntate anterior este bine sa apelam la un medic care poate stabili extrem de usor (un test imunologic) daca este vorba de boala celiaca sau de sindromul colonului iritabil (foarte asemanatoare in manifestari). Tratamentul impune in primul rand modificari esentiale in alimentatie, respectiv excluderea produselor care contin gluten, cum sunt cele din grau, secara, orz. Trebuie sa retinem ca exista multe situatii in care nu apar toate simptomele, dar leziunile interne exista si pot conduce la complicatii severe (osteoporoza, infectii respiratorii).

  

Fertilitatea si boala lui Crohn

Doctorii nu cunosc cauza exacta a bolii lui Crohn, dar se pare ca este vorba de interactiunea mai multor factori de natura complexa, cum sunt ereditatea, raspunsul alterat al sistemului imunitar si factori de mediu. Rezultatul consta inr-o reactie anormala a sistemului imunitar (care incearca sa se protejeze de o substanta pe care o considera intruziva) care conduce la inflamarea regiunii intestinale. Simptomele acestei boli includ: durere abdominala (de obicei in partea dreapta), diaree, scadere in greutate, sangerare rectala, febra, greata si varsaturi, leziuni ale pielii, dureri articulare.

Se pare ca metoda de tratament pentru care optati in cazul in care ati descoperit aceasta afectiune poate avea un impact major asupra fertilitatii. Statisticile indica aproximativ 1 milion de femei cu boala lui Crohn si se pare ca in cazul in care este tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor (si nu prin interventie chirurgicala), sansele de a ramane insarcinate cresc. Un studiu efectuat in anul 2003 a constatat ca aceste femei prezinta un risc crescut de a naste copii cu greutate mica sau prematuri, dar au fost capabile sa conceapa si sa duca la termen o sarcina normala (cand boala era in remisie). Explicatia consta in faptul ca trompa uterina dreapta sau chiar uretra pot fi cuprinse in masa inflamatorie care este produsa in cazul acestei boli in zona intestinelor (mai exact capatul intestinului subtire, ileul terminal, si partea de inceput a colonului, ce se afla in partea dreapta a pelvisului). In cazul in care trompa uterina este afectata de procesul inflamator, infertilitatea reprezinta o consecinta evidenta.

In cazul in care se apeleaza la interventie chirurgicala, aceasta poate conduce la inadaptarea ovarelor cu cicatricea tesutului format in urma operatiei (ovulele ajung la trompa uterina mult mai greu) si de aceea, medicii incearca sa evite acest tip de tratament.

 

Fertilitatea si colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie a intestinului ce produce ulceratii la nivelului intestinului gros. Desi de cele mai multe ori afecteaza partea stanga a colonului (sigmoidul) si rectul, in cazul agravarii poate afecta intregul colon (colita extensiva, pancolita). Zona de colon afectata este un indicator pentru severitatea bolii. Boala este caracterizata de diaree severa, dureri abdominale, febra, anemie, dureri articulare si sangerare rectala si in cazurile grave este tratata chirurgical prin excizia unei portiuni din intestinul gros si inlocuirea cu o portiune artificial construita cu ajutorul intestinului subtire. Cercetatorii au constatat faptul ca femeile care sunt supuse interventiei chirurgicale ajung la un procent de infertilitate de aproape 50% prin comparatie cu 15% in cazul in care urmau doar tratamentul medicamentos. Trebuie sa retinem ca orice interventie chirurgicala la nivelul pelvisului are un impact asupra fertilitatii (trompele uterine se pot bloca sau pot fi lezate). In cazul in care doriti sa ramaneti insarcinate, incercati sa va redobanditi sanatatea cu ajutorul medicamentelor (de obicei terapie cortizonica in cazurile moderate) si consultandu-va si cu gastro-enterologul in vederea optarii pentru cea mai potrivita varianta pentru voi.

Cum putem interveni pentru a inversa infertilitatea

Primul pas este reprezentat de nutritie. Multe persoane, chiar daca sunt supraponderale, prezinta deficiente nutritionale, iar corpul nu va permite conceptia sau sarcina daca nu dispune de un fundament solid. Majoritatea femeilor adera la o dieta redusa in grasimi si bogata in fibre pentru a-si imbunatati starea de sanatate si a reduce din greutate (trebuie sa actionati in mod sanatos pentru a nu priva organismul de proteinele si grasimile necesare secretiei hormonale). Trebuie sa excludeti alimentele procesate (lactatele procesate), zaharurile si produsele fainoase, optand in schimb pentru legume (salata, spanac, broccoli, conopida, kale, varza, daca afectiunea va permite) si fructe. Sporiti cantitatea de grasimi bune din dieta cum sunt cele din uleiul/nucile de cocos, masline/ulei de masline, oua, avocado si nuci. Beti suficienta apa pentru a va mentine organismul hidratat.

Din punct de vedere al stilului de viata, odihniti-va suficient deoarece somnul are un rol important in productia hormonilor. Studiile au indicat ca femeile cu nivele reduse de melatonina si serotonina au o faza luteala mai scurta (durata dintre ovulatie si menstrutie) si deci si sanse reduse de a concepe un copil. De asemenea, lipsa somnului afecteaza si secretia de adrenalina, cortizol si insulina. Este de asemenea important sa limitati expunerea la toxine cum sunt chimicalele casnice, sticle de plastic si chiar produse cosmetice si de infrumusetare. Faceti exercitii fizice, dar nu exagerati (pot avea efectul opus - de a reduce fertilitatea) deoarece prea putina grasime corporala (sub 15-18%) va determina corpul sa intre intr-un stadiu anovulatoriu. Limitati stresul si incercati sa va relaxati.

Din punct de vedere al suplimentelor, incercati uleiul din ficat de cod care poate reduce inflamatia si stimula productia hormonala. Urmatoarele plante se pot dovedi utile in cresterea fertilitatii: frunza de zmeur, papadia, trifoiul rosu, maca, vitex (castan salbatic) sau chiar creme naturale cu progesteron. Retineti insa ca aceste sfaturi doar ajuta la optimizarea fertilitatii si nu pot vindeca o boala.
Nu in ultimul rand, indiferent ce varianta decideti sa utilizati, consultati-va mai intai cu medicul, deoarece atat boala celiaca, boala lui Crohn, dar si colita ulcerativa necesita o urmarire indeaproape si permanenta.

Surse:
http://wellnessmama.com; www.babycenter.com; www.sfatulmedicului.ro; www.healthcentral.com

 

Articolul urmator
De ce visezi că ești însărcinată - răspunsul specialiștilor
De ce visezi că ești însărcinată - răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu
    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu

    Fie că se tem să nu-și piardă partenerii, fie că vor să evite cu orice preț momentele tensionate sau pur și simplu pentru că obișnuiesc să pună nevoile celorlalți mai presus de...

    Fosta nevastă a soțului meu se folosește de problemele ei de sănătate ca să se bage între noi
    Fosta nevastă a soțului meu se folosește de problemele ei de sănătate ca să se bage între noi

    Diagnosticată cu o afecțiune delicată, dar extrem de manipultoare și încă atașată de fostul soț, o femeie se complace în situația de a fi „a treia roată la...

    Problemele de atenție = ADHD? Ce spun studiile
    Problemele de atenție = ADHD? Ce spun studiile

    Studiile recente arată că din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu ADHD la vârsta adultă, în special femeile. Așa cum îi spune și numele, ADHD-ul...

    Ce îți activează problemele cu încrederea, în funcție de zodie
    Ce îți activează problemele cu încrederea, în funcție de zodie

    Pentru ca o relație să treacă proba timpului, încrederea între parteneri contează enorm. Fie că este vorba despre gelozie, fie că este vorba despre teama de a nu fi...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

    Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

    © 2024 Qbebe