Ce este infertilitatea?
Infertilitatea inseamna ca o femeie care a incercat mai bine de un an sa faca un copil nu a reusit sa ramana insarcinata.Sarcina este rezultatul unui proces care are mai multe etape. In primul rand o femeie trebuie sa elibereze un ou de la un ovar (ovulatie). Oul trebuie sa ajunga la uter unde trebuie sa fie fertilizat de un spermatozoid, eliberat de un barbat cu care femeia intretine relatii sexuale. Ovulul fecundat trebuie sa se prinda de peretele uterului. Infertilitatea apare atunci cand sunt probleme in acest proces.
Infertilitatea este o problema comuna. Numai in America sunt peste 6 milioane de femei care sufera de o forma sau alta de infertilitate. In Romania rata infertilitatii este in crestere, afectand in prezent aproximativ 15% din cupluri.
Infertilitatea poate afecta atat femeile cat si barbatii. Pe de alta parte, infertilitatea porneste si de la problemele de cuplu sau alte probleme necunoscute.
Infertilitatea la barbati poate fi provocata de varicocel, afectiune care afecteaza venele de pe testicul. Acestea devin prea mari si testicolul se incalzeste prea tare. Caldura poate afecta numarul si calitatea spermatozoizilor. Alte cauze: defecte congenitale, boli, expunere chimica prelungita sau obiceiuri nesanatoase.
Infertilitatea feminina este cauzata de probleme de ovulatie: sindromul ovarelor polichistice sau insuficienta ovariana primara.
Unele probleme de sanatate te pot tine departe de o sarcina dorita. Asa ca mergi la doctor daca:
- Ciclul menstrual este neregulat sau nu exista menstruatie
- Daca ai dureri abdominale si de spate
- In caz de endometrioza
- Suferi de o boala inflamatorie pelvina
- Ai avut mai multe avorturi spontane
10 motive pentru care nu ramai insarcinata
1- Fumatul. Esti constienta ca tigarile contin substante nocive care pot provoca diverse boli respiratorii, digestive si chiar cancer. Daca nu stiai, afla ca fumatul provoaca si infertilitate la femei iar la barbati reduce cantitatea de sperma. Chiar si fumatul pasiv te poate tine la distanta de un bebelus.2- Alcoolul. Consumul excesiv de alcool duce la dereglari hormonale. Bauturile alcoolice nesanatoase contin substante care afecteaza nu doar ficatul, stomacul sau rinichii, dar pot afecta si organele de procreare.
3- Regim alimentar dezechilibrat. Este greu sa gasesti o dieta care sa-ti satisfaca si papilele gustative si in acelasi timp sa te ajute sa ramai insarcinata. Cert este ca daca vrei sa ramai insarcinata ar trebui sa renunti la alimentele picante, la prajeli si fainoase si sa alegi multe legume, fructe, carne, lapte, oua. Este bine sa consulti un nutritionist care sa-ti recomande o dieta care sa te ajute sa susti o sarcina. Dietele drastice si infometarea sunt cauze recunoscute de infertilitate.
4- Greutate necontrolata. Femeile supraponderale raman mai greu insarcinate. Multe kilograme in plus inseamna, de multe ori, ciclu neregulat si infertilitate. Multe persoane supraponderale au si un apetit sexual scazut. Acelasi lucru se intampla si in cazul persoanelor subponderale, al carui organism este slabit si nu poate sustine o sarcina. Medicul nutritionist te va ajuta sa-ti controlezi greutatea printr-o dieta echilibrata.
5- Cafeaua. O ceasca de cafea pe zi nu iti va face rau. Insa, mai mult de atat poate insemna infertilitate la femei si mai putini spermatozoizi activi la barbati. De asemenea, femeile insarcinate care consuma cafea pot naste copii cu greutate mica. Din pacate, cafeaua creste si probabilitatea de avort spontan. Atentionarile sunt valabile si pentru ceaiul verde sau ceaiul negru (acestea contin cafeina).
7-Obsesia de a ramane insarcinata duce la stres, iar stresul provoaca dereglari menstruale, probleme de ovulatie si infertilitate. Aceasta obsesie poate provoca si probleme in cuplu.
8-Sexul disturbat de alte activitati poate duce la infertilitate. Femeile sau barbatii care muncesc mult si neglijeaza relatiile intime, sau fac sex rar si pe graba pot avea probleme de conceptie. Dintr-o vacanta relaxanta te poti intoarce insarcinata.
9-Sexul in afara perioadei fertile. Ca sa ramai insarcinata trebuie sa fii la ovulatie. Daca nu ai un ciclu regulat nu-ti poti calcula exact cele 3 zile de ovulatie. In acest caz te ajuta testele de ovulatie care iti vor spune exact cand esti in perioada fertila.
10-Probleme medicale. La femei sunt doua cauze medicale ale infertilitatii: endometrioza si sindromul ovarului polichistic. La barbati principala cauza de infertilitate este numarul redus de spermatozoizi activi. Descoperite la timp, aceste afectiuni sunt tratate cu succes si cuplurile pot avea copii sanatosi.
Este bine ca atunci cand planuiesti o sarcina sa stai de vorba cu un specialist. Medicul iti va spune cum sa-ti pregatesti corpul pentru o sarcina sanatoasa.
Surse: medicinenet.com; zimbio.com; metacafe.com