Cauze ale infertilitatii feminine
Notiunea de infertilitate presupune incapacitatea de a concepe un copil dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Aceasta problema poate fi cauzata de o serie de factori care pot fi de natura specific feminina, masculina sau si comuni ambelor sexe. Exista totusi un procent de 10% din cupluri pentru care cauza infertilitatii ramane neidentificata.
Cauzele specific feminine includ, dupa cum urmeaza:
- Probleme ale trompelor uterine care apar ca urmare a obturarii acestora (frecvente in cazul femeilor cu istoric medical de infectii ginecologice sau endometrioza) sau lipsa trompelor uterine
- Probleme hormonale, implicand in special probleme cu ovulatia. Din acest motiv foliculii nu se pot maturiza in ovar si nu sunt eliberati, iar ovulatia nu se produce. O cauza suplimentara pentru infertilitate feminina este reprezentata de inaintarea in varsta (peste 35 ani) cand rezerva naturala de ovocite este redusa.
- Probleme cervicale care presupun incapacitatea spermei de a trece prin canalul cervical (fie ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a secretiei anormale), cel mai adesea fiind vorba de endometrioza, afectiune caracterizata prin prezenta mucoasei uterine in afara localizarii sale normale; pe langa obturarea trompelor uterine mentionata anterior, endometrioza poate conduce la aderente, dereglarea mecanismelor imunologice si, cel mai important, poate avea un impact negativ asupra procesului de fertilizare si a implantarii embrionilor
- Probleme uterine care includ anatomie anormala a uterului, prezenta polipilor si a fibroamelor
- Probleme de natura genetica, cum sunt anomaliile cromozomiale
- Probleme imunologice cum sunt anticorpii imunologici cu impact negativ asupra motilitatii spermei si fuzionarii celulelor in timpul fertilizarii, conducand la un impact negativ asupra dezvoltarii embrionilor
- Cauza inexplicabila a infertilitatii constatata la un procent restrans de paciente
Domeniul principal de activitate al Clinicii de Ginecologie si Medicina Reproductiva Zlin consta exact in examinarea complexa si tratamentul cuplurilor infertile, pana in prezent reusind sa ajute aproximativ 95% din cuplurile infertile sa isi indeplineasca visul de a deveni parinti. Clinica dispune de laboratoare proprii si sali de operatie si se foloseste de cele mai recente descoperiri stiintifice, metode de tratament si echipamente performante. Pentru a intra in contact cu specialistii clinicii, luati legatura cu Adina Vochin, coordonatorul FIV in Romania, care va asigura asistenta specializata si va indruma la orice pas. Datele sale de contact sunt: telefon/sms/whatsapp 0723 688 227 sau Skype: adina.vochin.
Diagnostic si tratament pentru infertilitatea feminina
In cazul in care infertilitatea are la baza o cauza specific feminina, medicul poate recomanda o serie de investigatii si teste, cum ar fi: o examinare fizica ce include istoricul medical al pacientei, teste de sange pentru a verifica prezenta hormonilor sau anticorpilor specifici, laparoscopie (o procedura ce presupune inserarea unui instrument medical printr-o incizie abdominala pentru a examina organele reproducatoare - uter, ovare si trompe uterine), ecografii (pentru a verifica prezenta anormalitatilor). Procedee suplimentare de diagnostic includ: biopsia endometriala (se verifica starea mucoasei uterine) si histerosalpingografia (implica o radiografie a organelor reproducatoare).
Tratamentul pentru infertilitate trebuie sa abordeze in primul rand orice afectiune medicala constatata care poate contribui la problemele de fertilitate. Specialistii pot apela la tehnici de tip laparoscopie (pentru boala inflamatorie pelvina, blocaje ale trompelor uterine, endometrioza, chisturi ovariene), histeroscopie (indepartarea polipilor si a tumorilor, deschiderea trompelor uterine) etc.
Histeroscopia realizata de specialistii Clinicii de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin se diferentiaza prin faptul ca este intrebuintat un obiectiv special de 2 milimetri, datorita caruia interventia este posibila fara anestezie generala a pacientei.
Citeste si: Pas cu pas: cum poti beneficia de cele mai bune tratamente pentru infertilitate
In cazul in care metodele de tratament mentionate nu sunt de ajutor, exista si abordari suplimentare ce presuspun:
- Modificari ale stilului de viata (mentinerea unei greutati corporale sanatoase, eliminarea factorilor negativi - fumat, alcool si programarea activitatii sexuale in raport cu ciclul ovulatoriu)
- Medicatie care induce ovulatia cum sunt clomifen si gonadotropine
- Tehnici de reproducere umana asistata, cum este fertilizarea in vitro
Pentru mai multe informatii despre cauzele si solutiile pentru infertilitatea feminina, accesati: