Deși nu este considerat încă a fi leacul coronavirusului, este pentru prima oară de când a izbucnit epidemia de Covid-19 când un medicament a dat semne clare că se poate lupta cu acest virus, care a dus la moartea a sute de mii de oameni și la căderea economiei la nivel global. Astfel, o declarație a Institutului Național American pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) privind un studiu clinic efectuat de Gilead Science, confirmă că pacienții cu Covid-19 care au luat Remdesivir s-au recuperat mult mai repede: ”Mai exact, timpul mediu de recuperare pentru pacienții care au primit tratatment cu Remdesivir a fost de 11 zile, în comparație cu 15 zile în cazul celor care au primit placebo”, se notează în studiu.
Ce a implicat studiul clinic
Studiul a început pe 21 februarie 2020 și a implicat 1063 de pacienți din 68 de locații din SUA, Europa și Asia. Primul pacient a fost un american repatriat după ce a fost în carantină pe Diamond Princess, în croazieră și a fost tratat la University of Nebraska Medical Center. Nici pacienții, nici medicii nu au știut cărui grup aparțin, cel cu medicație sau cu placebo, tocmai pentru ca rezultatele să nu fie întinate.
"Datele demonstrează că Remdesivir are un efect clar, însemnat și pozitiv asupra diminuării timpului de recuperare. Deși 31 de procente de îmbunătățire a acestui timp nu par multe, este o dovadă importantă a faptului că un medicament poate să blocheze acest virus”, declară Anthony Fauci, directorul NIAID într-o conferință de presă, reporterilor de la Casa Albă.
Rezultatele sugerează și că pacienții care au luat acest medicament au avut un risc mai scăzut de deces, chiar dacă diferența este destul de mică: rata de mortalitate a pacienților pe Remdesivir fiind de 8%, spre deosebire a celor pe placebo, de 11.6%.
”Trebuie să studiem toate rezultatele, dar dacă se confirmă, ar fi un rezultat fantastic și o veste grozavă în lupta împotriva Covid-19”, declară Peter Horby, epidemiolog la Universitatea Oxford, neimplicat în acest studiu.
Ce este Remdesivir
Remdesivir, care nu s-a dovedit eficient în studiile clinice privind Ebola , aparține unei clase de medicamente care acționează direct asupra virusului, spre deosebire de controlarea răspunsului autoimun anormal și uneori fatal pe care virusul îl cauzează în organism. Medicamentul imită unul dintre componentele ADN-ului și ARN-ului, astfel încât este absorbit în genomul virusului, scurtcircuitând procesul de replicare. Fauci subliniază că din moment ce acest studiu a demonstrat efecte, este clar că s-a găsit un punct sensibil al virusului.
"Aceasta este prima dovadă că Remdesivir are efecte reale, însă nu este ceva spectaculos”, declară Stephen Evans, expert în statistică medicală la Școala Engleză de Igienă și Medicină Tropicală.
”Rezultatele sunt promițătoare, și pentru că nu avem până acum niciun tratament dovedit pentru Covid-19, se poate să ducă la aprobarea rapidă pentru Remdesivir în tratarea Covid-19. Însă trebuie să admitem că nu este niciun un glonț magic”, spune Babak Javid, investigator principal la Școala de Medicină din Beijing.
În afară de Remdesivir, Hidroxiclorochina, un medicament antimalarie și clorochina sunt folosite la nivel global pentru tratarea infecțiilor cu Covid-19. O altă terapie folosită este extragerea anticorpi de la cei care s-au vindecat de Covid-19 și injectarea lor la pacienții care se luptă cu boala
Surse: Agenția France Press, NBC, LiveScience