Tratamente naturiste pentru hemoroizi

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

Roxana Cristea

Tratamente naturiste pentru hemoroizi te pot ajuta sa inlaturi simptomele unei afectiuni dureroase care creeaza mult disconfort. Apa, fibrele, fructele si legumele te ajuta sa petreci mai putin timp la toaleta, sa ai un tranzit intestinal normal si o viata fara hemoroizi. Afla detalii despre aceasta afectiune chinuitoare, dar si ce tratamente naturiste pentru hemoroizi poti folosi.

hemoroiziHemoroizi: definitie, cauze, simptome

Despre hemoroizi se vorbea si in antichitate, pe vremea lui Hippocrate. Se spunea ca hemoroizii reprezinta pretul pe care-l plateste omul pentru ca a evoluat de la stadiul de patruped la cel de biped. La oameni, centrul de greutate se afla in partea posterioara, in zona bazinului, o cantitate mare de sange este concentrata in regiunea inferioara a abdomenului si in venele ce ajung in intestinul gros, ceea ce provoaca presiune asupra vaselor de sange din zona bazinului. Aceasta presiune reprezinta una dintre cauzele principale de aparitie a hemoroizilor.

Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt vene inflamate, prezente in anus si rect. Sunt cunoscute doua tipuri de hemoroizi: hemoroizii externi (prezenti in jurul canalului anal) care sunt foarte durerosi si hemoroizii interni (se formeaza in interiorul anusului) care sunt mai putin durerosi, sunt de diferite marimi si pot provoca sangerari.

Cauzele aparitiei hemoroizilor:
- Constipatia. Fortarea in timpul defecatiei, provocata de constipatie, pune presiune mare pe aceste vene.
- Sarcina. Hemoroizii sunt o problema comuna in sarcina din cauza schimbarilor hormonale si presiunea exercitata de fat asupra organelor interne, inclusiv a rectului (venele lucreaza mai greu si mai mult sa pompeze sange)
- Insuficienta venoasa cronica. Hemoroizii pot fi un semn de slabiciune generala a venelor, cauzata de fumat, supraponderabilitate, statul in picioare sau in sezut perioade lungi de timp.
- Boala inflamatorie intestinala. Colita ulcerativa sau boala Crohn pot fi cauze principale de hemoroizi.
- Hipertensiune. Cresterea presiunii in vena care transporta sange din intestine la ficat poate favoriza aparitia hemoroizilor.
- Imbatranire. De la 30 de ani, structurile de sprijin din zona anusului incep sa se slabeasca progresiv (pe masura ce inaintam in varsta)

Simptomele hemoroizilor
De obicei, hemoroizii interni provoaca sangerari nedureroase, la sfarsitul tranzitului intestinal. Sangele poate fi un semn de probleme grave, astfel ca este important sa mergi imediat la medic.
Alte simptome sunt: dureri acute, senzatia de a merge la toaleta desi nu vei avea scaun, disconfort, mancarimi, iritatii in jurul anusului, senzatia de arsura, sange pe hartia igienica sau prezenta unei portiuni de tesut moale, iesit in afara, care se simte la mana.
Hemoroizii externi sunt extrem de durerosi si pot fi simtiti ca niste umflaturi in anus. Si in acest caz poate exista senzatia de mancarime. De multe ori, hemoroizii externi nu dezvolta simptome tipice.

Hemoroizi sau fisuri anale?
Cand vezi pete de sange pe hartia igienica si simti dureri in zona rectala, de cele mai multe ori crezi ca-i vorba despre hemoroizi. De cele mai multe ori este vorba despre o fisura anala, care este dureroasa dar nu atat de periculoasa ca hemoroizii. Fisurile anale sunt provocate de constipatie. Daca scaunele sunt uscate si groase, sfincterul anal este fortat sa se deschida mai larg decat in mod normal, rezultand o fisura anala, de cele mai multe ori, insotita de pete de sange de culoare rosu aprins pe hartia igienica (hemoroizii provoaca sangerari de culoare rosu deschis). Fisurile anale provoaca o durere ascutita, intepatoare, in timp ce hemoroizii pot provoca sangerari fara nicio durere.

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

Fibrele au un rol important in ameliorarea simptomelor hemoroizilor si implicit a sangerarilor anale. Datorita fibrelor scaunele se inmoaie si eliberarea lor se face mai usor, fara fortare. Mai multe studii clinice internationale, facute pe sute de participanti, au aratat ca fibrele reduc disconfortul si durerea in cazul hemoroizilor.
Exista o multime de surse de fibre. Este normal sa incepi cu o dieta bogata in fibre, cum ar fi cerealele integrale (orezul brun, orzul, si quinoa), legume (fasole, linte, anghinare, cartofi dulci, mazare verde) si fructe (pere, prune uscate, zmeura, mere).
Persoanele cu sensibilitate la gluten ar trebui sa opteze pentru legume si fructe, quinoa, fasole si linte, nuci si seminte, si orez brun, pentru a evita cerealele, cum ar fi grau, orz, secara. Ovazul este acceptabil, daca este certificat fara gluten.

Psyllium, un supliment de fibre sub forma de praf, este o alta optiune, una care este ieftina si usor de procurat. Poti pune o lingurita de psyllium intr-un pahar cu apa si iata suplimentul tau zilnic de fibre.
O alta optiune o reprezinta semintele de in care contin fibre solubile, omega-3 acizi grasi si lignani (substante chimice cu efect estrogen natural). Semintele de in se vand in farmaciile naturiste sau in magazinele cu specific naturist, sub forma de capsule sau sub forma lichida.

Indiferent de sursa de fibre este important sa bei multa apa, altfel constipatia se poate agrava. Lichidele ajuta organismul sa digere alimentele. Recomandarea specialistilor este sa bei 8 pahare de apa pe zi.

Bioflavonoidele lucreaza la consolidarea si stabilizarea peretilor vaselor de sange si reduc inflamatia venelor din zona anusului. De asemenea, reduc durerea si disconfortul din zona anusului. Efectele secundare ale bioflavonoidelor par a fi usoare si rare, ceea ce le face un tratament bun pentru femeile gravide care sufera de constipatie si hemoroizi in sarcina.
Cele mai importante bioflavonoide le gasesti in citrice, diosmin, herperidina si oxerutins. Citricele le gasesti in orice supermarket, iar celelalte produse, catalogate ca fiind bioflavonoide, le gasesti la farmaciile naturiste. Trebuie sa stii ca bioflavonoidele au si excelente calitati antioxidante.

Hamamelis virginiana este o planta din care se prepara creme, lichid distilat sau tampoane medicinale pentru zona anala. Produsele din aceasta planta, aplicate local, te scutesc de dureri, mancarimi si umflaturi asociate cu hemoroizi. In plus, aceasta planta are calitati astringente, reducand astfel sangerarile anale provocate de hemoroizi.

Ruscus sau matura macelarului (Ruscus aculeatus) are o istorie lunga de utilizare traditionala pentru tratarea varicelor si hemoroizilor. Rucusul contine proprietati anti-inflamatorii si veno-protectoare, imbunatateste tonusul si elasticitatea veneor si reduce inflamatia tesuturilor. Compusul active este numit ruscogen. Ruscul se gaseste pe piata sub forma de capsule sau ceai. Ceaiul are un gust usor amar, poti folosi un pic de miere pentru indulcire. Ceaiul se face prin adaugarea unei lingurite de ceai la o cana de apa fiarta. Se lasa amestecul in cana 10-15 minute, se strecoara si se bea. Eficacitatea rucusul este recunoscuta si sub forma unguentului sau a compreselor aplicate local.
Rucusul nu ar trebui folosit de catre persoanele care sufera de tensiune arteriala crescuta, hiperplaziei benigne de prostata (HBP), de femeile gravide sau care alapteaza, sau de catre persoane care iau alfa-blocante sau MAO inhibitor de medicamente, cu excep?ia cazului in care medicul recomanda altfel.

Castanele (Aesculus hippocastanum) sunt recomandate atunci cand exista circulatie proasta in vene sau in caz de insuficienta venoasa cronica. In medicina populara, este folosit pentru amelioararea simptomelor, cum ar fi umflarea si inflamatia, dar si pentru intarirea vaselor de sange.Compusul activ este considerat a fi aescin. La farmaciile naturiste gasesti ceai sau capsule de castane. Ceaiul de castane poate fi aplicat si local, ca o compresa. Persoanele cu alergie la castan, cele care au tulburari de coagulare sau persoanele care iau anticoagulante nu ar trebui sa foloseasca produsele din castane ca si remediu, poate doar produsele fabricate din seminte de castan sau coaja din ramurile tinere. Alte parti ale plantei sunt otravitoare. Desi sunt rare, exista si reactii adverse cum ar fi: leziuni renale, sangerari, vanatari, afectarea ficatului.

Baile de sezut sunt recomandate in caz de hemoroizi. Apa calda relaxeaza sfincterul, reduce disconfortul si calmeaza durerea provocata de hemoroizii proeminenti. Stai in apa 15 minute, de mai multe ori pe zi.
Triphala, o combinatie de trei plante medicinale tonifiante pentru intestine in traditia ayurvedica, este alt regulator intestinal excelent. Se gaseste sub forma de capsule in farmaciile naturiste. Urmeaza instructiunile din prospect sau de pe eticheta.
Aloe vera se poate lua o lingurita dupa masa, daca poti tolera gustul si consistenta, daca nu, aplica in zona anala gel de aloe vera - grabeste vindecarea si reduce disconfortul cauzat de hemoroizi.

Tratamente naturiste pentru hemoroizi - sfaturi utile

- Evita consumul de tutun
- Bea multa apa
- Pastreaza zona anala curata si uscata.
- Evita sa stai mult timp in picioare sau pe scaun
- Incearca sa-ti faci un program zilnic de exercitii fizice
- Mergi la medic daca ai observat pe hartia igienica sange deschis la culoare
Peste 40% din populatia lumii sufera de hemoroizi, o boala cronica insotita de durere acuta. Pentru a nu experimenta aceasta afectiune, cel mai bine ar fi sa folosesti unele tratamente naturiste pentru hemoroizi ca si mod de prevenire. O dieta bogata in fibre, apa, fructe si legume iti asigura un tranzit intestinal normal si o viata fara hemoroizi.

Surse: drweil.com; altmedicine.about.com; wikihow.com; sfatulmedicului.ro; proctoline.ro
Articolul urmator
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe toaletă
    De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe toaletă

    Fără să îți dai seama, poți ajunge să petreci timp îndelungat la toaletă, antrenându-te în demersuri precum cititul sau vorbitul la telefon. Medicii...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!
    Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!

    Când femeia devine mamă, nu prea se mai simte așa încrezătoare și sexy ca inainte! Senzualitatea este o stare de bine pe care femeile o emană prin toți porii din momentul...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    Vești proaste pentru părinți! Un medicament pentru copii a dispărut din farmacii
    Vești proaste pentru părinți! Un medicament pentru copii a dispărut din farmacii

    În plin val de viroze, de pe rafturile farmaciilor din România a dispărut un medicament pe care mulți părinți se bazau atunci când copiii lor răceau, făceau febră...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    © 2025 Qbebe