Tratamente naturiste pentru depresie

Tratamente naturiste pentru depresie

Alexandra Irimiea

Depresia are puterea sa te faca sa te simti complet neajutorat, dar nu este deloc asa! Afla cum poti lupta cu ea recurgand la tratamente naturiste.

Atunci cand te confrunti cu depresia, cel mai indicat este sa ceri ajutorul unui medic specialist, acesta stabilind nivelul ei si daca este necesara administrarea unor medicamente. Insa in paralel cu indicatiile doctorului, poti urma si tratamente naturiste impotriva despresiei, fie ca sunt sub forma de ceaiuri, esente sau suplimente alimentare. Tine cont insa ca cel mai la indemana remediu naturist il gasesti chiar in interiorul tau si consta in schimbarea propriului comportament in legatura cu activitatea fizica, stilul de viata si chiar modul de gandire.

Qbebe.ro iti ofera mai multe idei de tratamente naturiste pentru depresie, inclusiv sfaturi de la specialisti.

Stabileste o rutina

"Daca te simti depresiv, inseamna ca ai nevoie de o rutina", considera Ian Cook, medic psihiatru si director al Programului Clinic de Cercetare a Depresiei la UCLA, citat de site-ul Webmd.com.

Depresia are puterea de a-ti lua structura vietii - o zi curge dupa alta, fara sa faci vreo diferenta. Stabilirea unui program lejer si realist, te poate pune pe picioare.

Fixeaza-ti obiective

Atunci cand treci printr-o depresie, consideri ca nu esti in stare de nimic, iar acest lucru te face sa te simti si mai rau gandidu-te la imaginea despre tine insati. Pentru a combate aceasta stare, incepe sa-ti fixezi obiective de indeplinit, insa ai grija sa incepi cu pasi marunti. De exemplu, pune-ti in cap sa speli vasele in fiecare zi. Pe masura ce indeplinesti cu succes acest lucru, poti adauga si alte obiective.

Exercitii

Activitatea fizica ajuta la producerea temporara de endorfine, dar ar putea aduce si beneficii pe termen lung pentru cei care se confrunta cu depresia. Dr Cook considera ca exercitiile fizice regulate pot face creierul sa-si refaca singur conexiunile intr-un mod pozitiv. De cate exercitii este nevoie? Nu trebuie sa alergi la maraton, cateva plambari saptamanale sunt suficiente.

Mananca sanatos

Nu exista o dieta minune impotriva depresiei, insa faptul ca esti atenta la ce si cat mananci, te poate ajuta sa te simti mai bine in pielea ta. Dr. Cook a evidentiat totusi faptul ca alimentele bogate in acizi omega 3 (ton, somon), dar si acid folic (spanacul sau avocado), ar putea aduce beneficii in acest sens. De asemenea, semintele de floarea-soarelui, nucile, alunele si fisticul sunt bogate in vitaminele B, ce sunt responsabile de stimularea apetitului si a sistemului nervos.

Un somn nu doar pentru frumusete

O stare depresiva te poate face sa nu dormi suficient, iar faptul ca nu te odihnesti, inrautateste si mai mult lucrurile. Si atunci, ce-i de facut? Incepe prin a-ti schimba stilul de viata. Stabileste o ora de mers la culcare valabila pentru fiecare zi si incearca sa nu dormi ziua. In plus, elimina din dormitor toate sursele care iti pot distrage atentia de la somn: televizor, calculator. In timp, ai putea observa imbunatatiri.

Terapia cu lumina

Soarele ne invigoreaza, de aceea petrece un timp afara, in fiecare zi. In zilele de iarna, cand soarele sta mai mult ascuns, poti folosi lampi speciale, ce au o intensitate crescuta. Fototerapia poate influenta ceasul biologic si consta in expunerea la lumina dimineata, cel putin 30 de minute.

Fitoterapia

Se stie ca ceaiurile sunt "prietenele" de nadejde ale omului bolnav. Sunatoarea si valeriana sunt plantele cele mai populare in tratarea depresiei, avand efecte asupra obtinerii unui somn de calitate. Pentru un tonus bun dimineata, sunt indicate lavanda si menta, ce au actiuni invioratoare.

Aromoterapie

Parca nimic nu este mai relaxant ca un masaj! Adauga si uleiuri din plante aromate pentru a maximiza efectul. In acest caz, alege uleiul de levantica, musetel sau geraniu. O alta idee este sa faci zilnic o baie calda, in care sa pui cateva picaturi de ulei de bergamota, musetel sau trandafir.

Asuma-ti responsabilitati

Depresia te face sa renunti la responsabilitatile pe care le ai, atat acasa, cat si la serviciu. Nu face asta! Faptul ca esti implicat in diverse activitati este in sine un tratament natural impotriva acestei stari. Te tin cu picioarele pe pamant si iti ofera o satisfactia lucrului implinit. Daca nu te simti in stare pentru un program full-time, atunci alege unul cu o durata mai mica sau activitati voluntare.

In lupta cu depresia, gandurile sunt fie inamice, fie prietene. Atunci cand esti depresiv, tragi cele mai negre concluzii. Cel mai bine este sa folosesti logica atunci cand te gandesti la anumite lucruri. Este nevoie de multa ambitie, dar ai putea alunga aceste ganduri negre inainte sa se instaleze in mintea ta si sa preia fraiele.

Consulta doctorul inainte de a lua suplimente alimentare

Un nivel scazut al magneziului, al calciului, al complexului de vitamine B este asociat frecvent cu starile depresive. Insa, chiar daca aceste suplimente alimentare, impreuna cu acidul folic si acizii grasi omega 3, aduc beneficii in tratamentul antidepresiv, este indicat sa consulti un medic specialist inainte, mai ales daca deja urmezi un tratament medicamentos.

Fa ceva acum!

Cand esti depresiva, esti prinsa ca intr-un cerc vicios. Dar trebuie sa-l spargi! Scoala-te din pat si fa ceva diferit: du-te la muzeu, du-te in parc si citeste, inscrie-te la niste cursuri de gatit sau limbi straine. "Atunci cand ne provocam sa facem ceva diferit, au loc schimbari chimicale in creierul nostru. Un lucru nou modifica nivelul de dopamina - hormonul responsabil cu placerea, distractia si invatarea".

Incearca sa te distezi!

Atunci cand ai o stare proasta, poti sa scapi de ea daca te implici intr-o activitate care-ti place, indiferent daca asta inseamna sa urmaresti emisiuni siropoase la televizor, seriale cu detectivi la calculator sau sa faci curatenie luna in casa. Si daca simti ca nimic nu-ti mai place? Ei bine, asta este doar un alt simptom al depresiei, asa ca este bine sa insisti, sa incerci ceva familiar, poate te vei simti bine dupa aceea.

Discuta depresia

De multe ori, depresia este cauzata de o nemultumire personala, mai degraba decat de un dezechilibru de chimicale in organism. In acest caz, cel mai bine este sa discuti, sa te autoanalizezi ca sa descoperi cauza. Poti face asta, urmand cateva sedinte la un psiholog sau pur si simplu vorbind cu o persoana de incredere.

Evita cafeina si alcoolul pentru ca scad nivelul serotoninei, hormonul responsabil cu fericirea.

Surse:
www.webmd.com; www.psychologytoday.com;
www.sfatulmedicului.ro; www.tratamentdepresie.com;

Articolul urmator
Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”
    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

    Depresia postnatală este o realitate cruntă a zilelor noastre, cu care tot mai multe femei se confruntă. O mămică își împărtășește povestea în speranța că va...

    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

    Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!
    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!

    O proaspătă mămică a povestit, pe Reddit, că suferă de depresie postnatală și că este extrem de furioasă pe mama ei care nu vrea să o ajute cu copilul. Ea spune că nu se...

    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”
    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”

    Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis un mesaj de încurajare proaspetelor mămici care se luptă cu despresia și/ sau anexietatea după naștere.

    Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe
    Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe

    Evadarea din realitatea unei depresii postpartum puternice a reprezentat pentru o mamă, consumul de pastile. La scurt timp s-a instalat dependența de aceste substanțe pe care femeia a...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață
    Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață

    Înainte de a rămâne însărcinată, am trăit o viață lipsită de griji într-un oraș însorit de pe plajă, Torrance, din sudul Californiei. Vara anului 2010...

    Adela Popescu, mai sinceră ca oricând. Cum a depășit episoadele de depresie și ce spune despre implicarea bunicilor în creșterea copiilor
    Adela Popescu, mai sinceră ca oricând. Cum a depășit episoadele de depresie și ce spune despre implicarea bunicilor în creșterea copiilor

    Adela Popescu, celebră actriță și prezentatoare TV cu o prezență caldă și echilibrată, a decis să vorbească sincer în cadrul podcastului găzduit de Mihai Morar despre...

    © 2025 Qbebe