Qbebe.ro iti ofera mai multe idei de tratamente naturiste pentru depresie, inclusiv sfaturi de la specialisti.
Stabileste o rutina
"Daca te simti depresiv, inseamna ca ai nevoie de o rutina", considera Ian Cook, medic psihiatru si director al Programului Clinic de Cercetare a Depresiei la UCLA, citat de site-ul Webmd.com.
Depresia are puterea de a-ti lua structura vietii - o zi curge dupa alta, fara sa faci vreo diferenta. Stabilirea unui program lejer si realist, te poate pune pe picioare.
Fixeaza-ti obiective
Atunci cand treci printr-o depresie, consideri ca nu esti in stare de nimic, iar acest lucru te face sa te simti si mai rau gandidu-te la imaginea despre tine insati. Pentru a combate aceasta stare, incepe sa-ti fixezi obiective de indeplinit, insa ai grija sa incepi cu pasi marunti. De exemplu, pune-ti in cap sa speli vasele in fiecare zi. Pe masura ce indeplinesti cu succes acest lucru, poti adauga si alte obiective.
Exercitii
Activitatea fizica ajuta la producerea temporara de endorfine, dar ar putea aduce si beneficii pe termen lung pentru cei care se confrunta cu depresia. Dr Cook considera ca exercitiile fizice regulate pot face creierul sa-si refaca singur conexiunile intr-un mod pozitiv. De cate exercitii este nevoie? Nu trebuie sa alergi la maraton, cateva plambari saptamanale sunt suficiente.
Mananca sanatos
Nu exista o dieta minune impotriva depresiei, insa faptul ca esti atenta la ce si cat mananci, te poate ajuta sa te simti mai bine in pielea ta. Dr. Cook a evidentiat totusi faptul ca alimentele bogate in acizi omega 3 (ton, somon), dar si acid folic (spanacul sau avocado), ar putea aduce beneficii in acest sens. De asemenea, semintele de floarea-soarelui, nucile, alunele si fisticul sunt bogate in vitaminele B, ce sunt responsabile de stimularea apetitului si a sistemului nervos.
Un somn nu doar pentru frumusete
O stare depresiva te poate face sa nu dormi suficient, iar faptul ca nu te odihnesti, inrautateste si mai mult lucrurile. Si atunci, ce-i de facut? Incepe prin a-ti schimba stilul de viata. Stabileste o ora de mers la culcare valabila pentru fiecare zi si incearca sa nu dormi ziua. In plus, elimina din dormitor toate sursele care iti pot distrage atentia de la somn: televizor, calculator. In timp, ai putea observa imbunatatiri.
Terapia cu lumina
Soarele ne invigoreaza, de aceea petrece un timp afara, in fiecare zi. In zilele de iarna, cand soarele sta mai mult ascuns, poti folosi lampi speciale, ce au o intensitate crescuta. Fototerapia poate influenta ceasul biologic si consta in expunerea la lumina dimineata, cel putin 30 de minute.
Fitoterapia
Se stie ca ceaiurile sunt "prietenele" de nadejde ale omului bolnav. Sunatoarea si valeriana sunt plantele cele mai populare in tratarea depresiei, avand efecte asupra obtinerii unui somn de calitate. Pentru un tonus bun dimineata, sunt indicate lavanda si menta, ce au actiuni invioratoare.
Aromoterapie
Parca nimic nu este mai relaxant ca un masaj! Adauga si uleiuri din plante aromate pentru a maximiza efectul. In acest caz, alege uleiul de levantica, musetel sau geraniu. O alta idee este sa faci zilnic o baie calda, in care sa pui cateva picaturi de ulei de bergamota, musetel sau trandafir.
Asuma-ti responsabilitati
Depresia te face sa renunti la responsabilitatile pe care le ai, atat acasa, cat si la serviciu. Nu face asta! Faptul ca esti implicat in diverse activitati este in sine un tratament natural impotriva acestei stari. Te tin cu picioarele pe pamant si iti ofera o satisfactia lucrului implinit. Daca nu te simti in stare pentru un program full-time, atunci alege unul cu o durata mai mica sau activitati voluntare.
In lupta cu depresia, gandurile sunt fie inamice, fie prietene. Atunci cand esti depresiv, tragi cele mai negre concluzii. Cel mai bine este sa folosesti logica atunci cand te gandesti la anumite lucruri. Este nevoie de multa ambitie, dar ai putea alunga aceste ganduri negre inainte sa se instaleze in mintea ta si sa preia fraiele.
Consulta doctorul inainte de a lua suplimente alimentare
Un nivel scazut al magneziului, al calciului, al complexului de vitamine B este asociat frecvent cu starile depresive. Insa, chiar daca aceste suplimente alimentare, impreuna cu acidul folic si acizii grasi omega 3, aduc beneficii in tratamentul antidepresiv, este indicat sa consulti un medic specialist inainte, mai ales daca deja urmezi un tratament medicamentos.
Fa ceva acum!
Cand esti depresiva, esti prinsa ca intr-un cerc vicios. Dar trebuie sa-l spargi! Scoala-te din pat si fa ceva diferit: du-te la muzeu, du-te in parc si citeste, inscrie-te la niste cursuri de gatit sau limbi straine. "Atunci cand ne provocam sa facem ceva diferit, au loc schimbari chimicale in creierul nostru. Un lucru nou modifica nivelul de dopamina - hormonul responsabil cu placerea, distractia si invatarea".
Incearca sa te distezi!
Atunci cand ai o stare proasta, poti sa scapi de ea daca te implici intr-o activitate care-ti place, indiferent daca asta inseamna sa urmaresti emisiuni siropoase la televizor, seriale cu detectivi la calculator sau sa faci curatenie luna in casa. Si daca simti ca nimic nu-ti mai place? Ei bine, asta este doar un alt simptom al depresiei, asa ca este bine sa insisti, sa incerci ceva familiar, poate te vei simti bine dupa aceea.
Discuta depresia
De multe ori, depresia este cauzata de o nemultumire personala, mai degraba decat de un dezechilibru de chimicale in organism. In acest caz, cel mai bine este sa discuti, sa te autoanalizezi ca sa descoperi cauza. Poti face asta, urmand cateva sedinte la un psiholog sau pur si simplu vorbind cu o persoana de incredere.
Evita cafeina si alcoolul pentru ca scad nivelul serotoninei, hormonul responsabil cu fericirea.
Surse:
www.webmd.com; www.psychologytoday.com;
www.sfatulmedicului.ro; www.tratamentdepresie.com;