Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene

Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene

Roxana Cristea

Tratamentele naturiste pentru chisturi ovariene pot micsora dimensiunea si pot corecta dezechilibrul hormonal care sta la baza formarii acestor chisturi. Chisturile ovariene sunt niste excrescente umplute cu lichid in ovarele unei femei. Problemele apar cand acestea se maresc si provoaca daune organelor „gazda". Afla de ce apar chisturile si care sunt cele mai bune tratamente naturiste pentru chisturile ovariene.

Ce sunt chisturile ovariene?

Cele doua ovare existente in corpul unei femei compun o galanda de reproducere. Acestea sunt situate in pelvis, cate un ovar pe fiecare parte a uterului. Fiecare ovar este de dimensiunea si forma unei migdale. Ovarele produc ovule (oua) si hormoni feminini care controleaza dezvoltarea trasaturilor caracteristice femeilor (sani, forma probleme ginecologicecorpului, ciclul menstrual si sarcina). Chisturile ovariene sunt structuri inchise, care nu sunt parte normala a tesutului care le „gazduieste". Aceste chisturi contin o substanta lichida, gazoasa sau semisolida. Chisturile sunt frecvente si pot aparea oriunde in organism la persoane de orice varsta. La femei sunt specifice chisturile ovariene. Chisturile variaza in dimensiune si pot fi detectabile numai cu ajutorul unui microscop, dar se pot dezvolta atat de mult incat pot disloca organe si tesuturi normale. Peretele exterior al unui chist se numeste capsula.

Chisturile ovariene sunt de mai multe tipuri.
Cel mai comun este chistul folicular care rezulta din cresterea unui folicul. In mod normal un folicul este un sac umplut cu lichid care contine un ou. Chistul folicular se formeaza atunci cand foliculul creste foarte mare si nu se deschide (in timpul ciclului menstrual) pentru a elibera oul (ovulul). Chisturile pot contine sange (chisturi hemoragice).
Un alt tip de chist ovarian, care este legat tot de ciclul menstrual, este un chist corpus luteum. Corpul galben (luteus) este un tesut in ovar care apare dupa ce un ovul a fost eliberat din folicul. In cazul in care nu are loc o sarcina,in mod normal, corpul galben se descompune si dispare. Insa, sunt cazuri in care acest tesut se umple cu lichid sau sange si ramane sub forma de chist pe ovar. De obicei, acest chist se gaseste pe o singura parte si nu produce simptome.
Uneori, tesuturile din ovare se dezvolta anormal si se transforma in chisturi numite teratoame chistice benigne sau chisturi dermoid.
Endometrioza este o afectiune care apare atunci cand celulele existente in mod normal in uter cresc in afara uterului. Cand endometrioza implica un ovar se formeaza o zona chistica de culoare maro care se mai numeste si chist de ciocolata sau endometrioma.
Tumorile ovarului pot contine chisturi.
Sindromul ovarelor polichistice se caracterizeaza prin prezenta unor chisturi multiple in ambele ovare. Acest sindrom este asociat cu o serie de probleme hormonale si este cea mai frecventa cauza de infertilitate la femei.
Infectiile organelor pelviene pot implica si ovarele sau trompele uterine. In cazurile severe, in jurul ovarului pot sa para chisturi pline de puroi. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de abcese tubo-ovariene.

Care sunt cauzele chisturi ovariene?

- Cicluri menstruale neregulate
- Dezechilibru hormonal
- Hipotiroidismul
- Fumatul
- Menstruatie timpurie (varsta mai mica de 11 ani)
- Multa grasime in partea superioara a corpului
- Anumite medicamente si anticonceptionale
Chisturile ovariene sunt, de multe, inofensive si fara simptome. Acestea dispar de la sine, fara tratament. Daca aceste chisturi se maresc ele pot produce simptome cum ar fi: urinari frecvente, dureri abdominale, modificari ale ciclului menstrual, ingrasare si infertilitate. Mergi repede la doctor daca ai urmatoarele simptome: durere severa in zona pelviana, greata, varsaturi, stari de lesin, ameteala sau sangerari vaginale.

Tratamente naturiste pentru chisturile ovariene

Enciclopedia plantelor recomanda cateva ierburi care trateaza chisturile ovariene si alte excrescente uterine anormale:
- Agnus castus sau Vitex, este folosit de secole ca modulator hormonal feminin. Este recomandat in tratarea chisturilor, a simptomelor cauzate de menopauza si a altor probleme legate de dezechilibrul hormonal. Are capacitatea de a stimula secretia hormonului luteinizant, care are un rol important in secretia progesteronului de catre ovar. De asemenea, reduce secretia hormonului stimulant folicular. Mai exact, chisturile pot fi cauzate de prea mult estrogen, iar Vitex echilibreaza nivelul de estrogen si astfel previne formarea chisturilor;
- Armurariu este bun pentru detoxifiere. Numit si ciulinul laptelui, armurariul este una dintre cele mai bune plante pentru sanatatea ficatului. Sanatatea ficatului este vitala pentru echilibrul hormonal. Ficatul ajuta la filtrarea toxinele din organism, inclusiv inlaturarea hormonilor in exces;

- Trifoi rosu are efecte similare estrogenului. De aceea este foarte des utilizat in tratarea dezechilibrelor hormonale;
- Black cohosh (Cimicifuga racemosa) este folosit de practicienii ayurvedici in combinatie cu trifoi rosu si alte plante medicinale pentru a ajuta la stimularea hormonilor de echilibru. Aceasta planta ajuta la restabilirea ciclului menstrual neregulat, care ar putea cauza chisturi ovariene. Black cohosh este folosit cu succes si in tratamentul dezechilibrelor hormonale feminine. Black Cohosh este excelent pentru alinarea durerii ovariene;
- Papadia (dandelion) este un diuretic, care ar putea ajuta la curatarea ficatului. Acesta lucru la randul sau, ar putea ajuta organismul sa elimine excesul de hormoni care pot cauza chisturi.

- Polenul intareste si vitaminizeaza organismul. Polenul de albine este un alt remediu ayurvedic , care este utilizat in pastrarea sanatatii reproductive a femeii. Aceasta protejeaza ovarele impotriva formarii chisturilor.
- Coada soricelului amelioreaza congestia pelvina si normalizeaza ciclul menstrual;
- Maca este o planta de fertilitate, care ajuta organismul sa produca progesteron si restabileste echilibrul hormonal fara a contine hormoni. De asemenea, Maca ajuta progesteronul natural sa lucreze mai bine prin hranirea sistemul endocrin. Doza zilnica recomandata, de radacina de Maca, este de 2.000-3.000 mg;

- Dong Quai - radacina - (Angelica sinensis) ajuta la fertilitate. Aceasta planta asigura o circulatie buna a organelor de reproducere si reduce durerea legata de aceste organe;
- Tribulus - partile aeriene si fructele- (Tribulus terrestris) poate fi folosit in procesul de ovulatie atunci cand sunt utilizate inainte de perioada fertila. Un studiu efectuat pe 36 de femei care nu au ovulatie, a aratat c? 67% au avut ovulatie normala dupa numai 2-3 luni de utilizare constanta. De asemenea, Tribulus s-a dovedit a fi un tonic hranitor pentru sistemul de reproducere feminin, in special pentru ovare.
- Wild Yam este bun pentru pastrarea balantei hormonale. Acesta contine substante chimice care imita sau pot fi transformate in hormoni cum ar fi estrogenul.

Vanzatorii de plante medicinale recomanda, pentru tratarea chisturilor, terapia florala Bach cu flori de nuc, sporul casei, castan rosu, ovaz, caprifoi si cretisoara. Acestea previn sau dupa caz, dizolva chisturile ovariene.
Aceste remedii pot fi gasite in magazinele de produse naturiste, sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi sau alte preparate. Urmati recomandarile producatorului pentru tratament.

Schimbarile de dieta sunt ajuta si ele in prevenirea si eliminarea chisturilor ovariene. Unele cercetari facute in Italia, sugereaza ca femeile care mananca mai multa carne si produse lactate, in special branza grasa, pot face mai repede si mai des chisturi ovariene decat cele care au o dieta bocata in legume, fructe, lichide, cereale integrale. In caz de chisturi ovariene consumul regulat de usturoi ajuta la eliminarea acestora si previne formarea unor chisturi noi. Incearca sa mananci mai putine dulciuri si produse din faina alba.

Pe langa plante si schimbarile de dieta, sunt foarte importante suplimentele de vitamine si minerale. In caz de chisturi ovariene este important aportul de vitamina E, magneziul, vitaminele B si uleiul din seminte de in, foarte bogat in vitamine. Acestea echilibreaza nivelul hormonilor feminini.

Tratamentele naturiste pentru chisturile ovariene trebuie lasate sa actioneze mai multa vreme. Nu astepta rezultate imediate. Important este ca aceste tratamente naturiste pentru chisturi ovariene ajuta organismul sa se vindece si sa isi recapete echilibrul. Nu uita de medicamentele prescrise de doctor. Specialistul decide daca tratamentele naturiste pentru chisturi ovariene sunt suficiente sau ai nevoie de medicamente sau alte proceduri.

Surse: natural-fertility-info.com; herbs.lovetoknow.com; naturalalternativeremedy.com
Articolul urmator
Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare
Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat
    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat

    Candidoza mamară este o problemă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Candida este o ciupercă prezentă în mod natural în organismul...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Am refuzat să am grijă de nepoții mei, când fiica mea m-a sunat, plângând, că îi e rău
    Am refuzat să am grijă de nepoții mei, când fiica mea m-a sunat, plângând, că îi e rău

    De cele mai multe ori, bunicile nu stau pe gânduri când vine vorba să petreacă timp cu nepoții, să aibă grijă de ei, cu atât mai mult cu cât intervine o...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Drilling ovarian: ce este și când se recomandă
    Drilling ovarian: ce este și când se recomandă

    Femeile cu sindromul ovarelor polichistice se confruntă cu un dezechilibru hormonal, care afectează inclusiv dezvoltarea și eliberarea ovulelor mature. În lipsa acestora, nu se...

    O femeie a vrut să facă histerectomie pentru a pune capăt durerilor, dar medicii au refuzat procedura. „Au spus că sunt prea tânără”
    O femeie a vrut să facă histerectomie pentru a pune capăt durerilor, dar medicii au refuzat procedura. „Au spus că sunt prea tânără”

    În anumite cazuri, când diverse tratamente nu dau rezultatele așteptate și pacientele se confruntă în continuare cu dureri insuportabile, medicii recomandă...

    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare
    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare

    Ovulația face parte din ciclul menstrual și se produce întrucât ovarul eliberează un ovul matur. De obicei, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    © 2024 Qbebe