Cauze ale congestiei urechii
Exces de ceară. Probabil ai auzit deja de termenul de "dop de ceară", ca fiind cea mai comună cauză a congestiei la nivelul urechilor. Acesta apare atunci când secreția de ceară din urechi se dezvoltă în exces, conducând astfel la obturarea canalului auditiv extern.
Infecție la urechea externă. Apare atunci când canalul auditiv rămâne umed o perioadă lungă de timp, ceea ce poate provoca dureri sau senzația de înfundat. Așadar, ai grijă ca după fiecare contact cu apa să ștergi cu atenție pavilionul urechii și partea de început a canalulului auditiv.
Infecție la urechea medie. O altă cauză a congestiei urechii este infecția din casa timpanului, parte componentă din urechea medie. Această secțiune a sistemului auditiv este responsabilă cu transmiterea sunetelor ce sunt receptate de cele mai mici oase ale corpului omenesc (ciocanul, scărița, nicovala). Atunci când se instalează infecția, spațiul dintre acestea este umplut de secreții purulente ce pot provoca dureri și chiar febră. Afecțiunea poartă denumirea și de otită medie.
Disfuncții la nivelul trompei lui Eustachio. Legătura dintre rinofaringe (partea din spatele foselor nazele) și urechea medie se face prin intermediul trompei lui Eustachio, organ de tranziție ce este închis în stare de repaus și se deschide pentru câteva secunde în timpul deglutiției (înghițire). Aceasta ajută în egalizarea presiunii dintre urechea medie și atmosferă, ceea ce înseamnă că disconfortul apare atunci când tubul nu se adaptează schimbărilor bruște de presiune. De asemenea, congestia și chiar durerile de urechi pot apărea și în urma afecțiunilor la nivelul sinusurilor.
Hipoacuzie bruscă. Surditatea bruscă instalată este o afecțiune ce necesită intervenție rapidă pentru ca funcția auditivă să nu aibă de suferit pe termen lung. Se manifestă de regulă la o singură ureche, hipoacuzia bruscă bilaterală fiind destul de rară, și debutează cu senzația de ureche înfundată. Aceasta poate fi cauzată de boli infecțioase netratare corespunzător, boli autoimune, tulburări circulatorii, traumatisme craniene, boli neurologice, tumori.
Semne că trebuie să mergi la medic
Urechea înfundată se manifestă prin scăderea calității auzului, în special al zgomotelor de mică intensitate. Dacă este vorba despre o afecțiune minoră, problema se va soluționa de la sine și auzul va reveni în câteva zile la capacitate maximă. Există, totuși, și semne ce trebuie să te trimită în cel mai scurt timp la medic.
- Sensibilitate la zgomote puternice însoțită de stare de amețeală;
- Pierderea constantă a echilibrului;
- Secreții purulente abundente;
- Vertij (amețeală) atunci când stai nemișcat;
- Pierderea bruscă a auzului.
Este foarte important să menții o igienă corectă la nivelul urechilor, dar atenție, nu prin intermediul cunoscutelor bețișoare de urechi. Majoritatea personelor le folosesc pentru curățarea canalului auditiv, însă ce nu știu este faptul că o mișcare mai adâncă poate perfora peretele timpanului. Așadar, bețișoarele de urechi se folosesc pentru igienizarea pavilionului urechii. Pentru a te asigura că ceara nu reprezintă un pericol poți încerca Docuspray, spray auricular bazat pe elemente marine, disponibil în magazinul online vavianpharma.ro. Acesta curăță delicat și protejează canalul auditiv, îndepărtând producția de ceară excesivă. De asemenea, poți alege și Doculyse, ce păstrează urechea curată. Este simplu de utilizat și te ajută să previi apariția dopului de ceară.
Surse: acibademinternational.com, romedic.ro, orlonline.ro.