- Timp preparare:
- peste 2 ore
- Varsta:
- 4 - 6 luni
- Prezent in categoriile:
- Aperitive reci, Aperitive, Mic dejun copii, Aperitive cu branza, La foc, Lapte, Iarna, Vara, Lactate, Romanesti, Mic dejun, Pranz, Gustari
De ce ingrediente am nevoie pentru telemeaua de vacuta?
Singurul ingredient de care avem nevoie pentru telemeaua de vacuta este laptele integral. In general, aproximativ trei litri de lapte sunt suficienti pentru prepararea acestei branzici delicioase. Trebuie sa mentionez totusi ca laptele de care aveti nevoie este preferabil sa fie nedegresat, adica cat mai natural. Daca aveti rude sau cunostinte la tara si va pot trimite niste laptic direct de la sursa, ar fi minunat. Daca nu, lapte nedegresat puteti cumpara si din piata, direct de la taranii care se ocupa cu vanzarea de lactate. Nu uitati ca acest lapte trebuie strecurat inainte de a fi folosit.
Cum se pregateste telemeaua de vacuta?
Telemeaua de vacuta necesita un pic mai mult timp si rabdare, dar este foarte usor de preparat si rezultatul final sigur il va incanta pe micut. Iata ce pasi sunt de urmat:
Fierbe laptele. Dintr-un litru de lapte urmeaza sa pregatesti iaurt de casa, iar ceilalti doi litri de lapte trebuie lasati pana a doua zi la frigider.
Pentru iaurt umple pe jumatate doua borcane cu lapte rece si apoi adauga laptele cald. Pune capacele celor doua borcane.
Incalzeste apoi cuptorul la minim timp de zece minute si apoi stinge focul.
Pune borcanele cu lapte in cuptorul astfel incins si lasa-le acolo pana a doua zi dimineata.
A doua zi, laptele ramas in frigider trebuie adus la punctul de fierbere. Cand laptele incepe sa fiarba adauga iaurtul din cele doua borcane ramase peste noapte in cuptor.
Lasa amestecul pe foc timp de cinci pana la zece minute, pana cand observi ca incepe sa se aleaga zerul.
Scurge branza astfel rezultata printr-o sita deasa.
Zerul ramas pune-l intr-un castron.
Termenul de valabilitate, sa-l numim asa, al produsului este de o saptamana, tinut la frigider.
Telemeaua de vacuta poate fi servita asa simpla, dar si in combinatie cu diverse legume si carnita, ca aperitiv, asta in cazul copilasilor care au deja dintisori. In cazul micutilor care de abia incep diversificarea, telemeaua poate fi pasata in blender alaturi de un castravete, sau poate fi pasata alaturi de cartofiorii fierti pentru a rezulta un piure delicios. Telemeaua de vacuta poate fi utilizata si la retete mai complexe ca de exemplu budinca cu telemea sau salata cu telemea. Partea buna a telemelei de vacuta preparata in casa este siguranta ca acest produs ve fi suta la suta sanatos si gustos. Pofta buna!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!