Copilul vrea sa doarma numai cu parintii?

Copilul vrea sa doarma numai cu parintii?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copilul vrea sa doarma numai cu parintii fie din cauza faptului ca ii este teama de intuneric sau are cosmaruri, din cauza faptului ca simte ca parintele alimenteaza acest obicei, fie pur si simplu din gelozie. Iata toate aceste motive explicate in detaliu alaturi de sfaturi utile pentru parinti din partea specialistului, doamna psiholog Sabina Cosca.

Urmatorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Sabina Cosca, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, consilier si coach, coscasabina@gmail.com, Tel. 0741.233.942, Facebook: Psihoterapie sistemica de familie si cuplu: 

Somnul reprezinta o nevoie vitala a omului, fara de care organismul nu poate supravietui, care joaca un rol esential in secretarea hormonilor de crestere in corp, secretati de glanda pituitara si in cresterea, respectiv dezvoltarea fizica si psihica a copilului. De foarte multe ori, parintii impart patul conjugal cu micutii lor, aceasta practica numindu-se "co-sleeping". Haideti sa vedem, din ce motive un copil doreste sa doarma doar cu parintii?

Citeste si: Patutul copilului Versus Patul parintilor 

1. Copilului ii este teama de intuneric sau are cosmaruri

Teama de intuneric reprezinta cea mai frecventa teama intalnita la copii, aceasta purtand numele de „nyctofobie", copiii adeseori temandu-se de creaturi sau intamplari infricosatoare, ce ar putea aparea odata cu intunericul. Teama de intuneric trece in randul fobiilor doar atunci cand persista si la varsta adulta.

somn parinti

Solutii:

- Incurajati-l sa va povesteasca ce simte, care sunt temerile sale si nu il respingeti. Ce poate parea amuzant pentru un adult, poate fi o problema reala pentru un copil.

- Odata ce ati inteles natura temerilor copiilor dumneavoastra, este foarte important sa nu le sustineti sau sa le alimentati. De exemplu, daca copilului ii este frica de monstri, nu creati un ritual in "alungarea monstrilor", aceste actiuni il vor face pe copil sa traiasca cu impresia ca si dumneavoastra credeti in obiectul imaginat de el.

- Copiilor le poate fi de folos sa aiba un obiect de "siguranta", o patura speciala, o jucarie, pe care il pot tine pe parcursul noptii, pentru a-i ajuta sa se simta mai relaxati la ora de culcare.

- O lumina usoara poate fi utila pentru a crea siguranta pe timpul noptii.

- Copilul simte nevoia sa atraga atentia parintilor si se furiseaza in camera lor

- Nu te lasa condus de emotii si nu reactiona agresiv, acest lucru nu ajuta cu nimic. In acelasi timp, nu ii reprosa, ca mai apoi sa il primesti repede in patul conjugal, deoarece in felul acesta eforturile tale de a-l determina sa doarma in camera lui vor fi in zadar.

- Fii putin indiferenta insa nu agresiva, in acest mod, el nu va sti ca ti-a gasit punctul nevralgic, incercand mai apoi sa faca acelasi lucru, doar a functionat, nu? Chiar daca situatia a escaladat putin, el incepand sa planga, ia-l de manuta calma si du-l in camera lui, explicandu-i ca este tarziu si ca la ora aceea ar trebui sa doarma si ca atunci cand se va trezi dimineata va putea sa stea cu voi putin in pat. Este posibil ca micutul sa se mai intoarca, insa actioneaza la fel si in acelasi timp, ferm.

2. Copilul simte ca parintele constient sau inconstient, alimenteaza acest lucru

Ce parinte nu isi doreste sa fie cu micutul lui cat mai mult timp? Este normal acest lucru, insa este necesar ca parintii sa stie ca in felul acesta nu ii ajuta pe copii, acestia din urma devenind dependenti de ei, iar situatia in care copilul doarme doar cu parintii, sa devina o problema. Dormitul cu parintii poate fi o solutie benefica atunci cand acesta este bebelus, creandu-se in acest fel o legatura mai stransa, insa in jurul varstei de 5-6 ani copilul incepe sa aiba tendinta fireasca spre independenta, iar acest lucru presupune si a avea propriul spatiu personal, diferit de cel al parintilor, atat ziua, spatiul lui de joaca, cat si in timpul noptii.
Chiar daca in primii ani copiii nu revendica acest spatiu, acest lucru nu inseamna ca nu au nevoie de el. Lipsa spatiului personal poate incetini procesul de dobandire a autonomiei si copilul poate ramane in stadiul de depedenta fata de parinti mai mult timp.

3. Gelozia copiilor

Pentru unii copii, exista mai vizibil teama de a vedea pe altcineva ca-i stirbeste de o parte din atentia si afectiunea parintelui. Uneori copiii simt o gelozie cu privire la partener si sunt tentati sa se faca prezenti in patul conjugal pentru a ii impiedica sa petreaca momente agreabile impreuna, dorind de multe ori sa monopolizeze afectiunea si atentia parintelui (Complexul Oedip/ Electra).

somn parinti

Sfaturi pentru parinti:

- Creeaza un spatiu linistitor pentru copil.
- Explicati copilului de ce este de preferat sa doarma in patutul lui.
- Mutarea in camera si in patul micutului este necesar sa se realizeze cu multa rabdare si fermitate. Pentru un copil obisnuit sa doarma cu parintii, solitudinea din timpul noptii poate reprezenta o schimbare mult prea brusca.
- In cazul in care mutarea in patul lui se produce in mod brutal sau cel mic este, pur si simplu, alungat din dormitorul parintilor, copilul poate avea o experienta traumatizanta, el nu intelege ce ii se intampla, manifestata printr-un regres general, similar celui in care in viata familiei apare un alt copil, riscand ca micutul sa se inchida in sine sau sa refuze sa vorbeasca.
- Creeaza un ritual de somn, cu activitati si jocuri care sa favorizeze relaxarea si intrarea organismului in transa de somn.
Rutina trebuie adaptata pe masura ce copilul creste, dar este recomandat sa fie pastrata in programul lui pana tarziu, in copilarie.
- Daca pana in momentul in care te-ai hotarat sa il dezveti de acest obicei, il mai lasai sa doarma cu voi cand se simtea rau sau foarte suparat, s-ar putea ca acum sa faca acelasi lucru. Poti avea surpriza sa il vezi cum se plange ca il doare burtica, piciorusul sau altceva si vrea sa ramana peste noapte la voi in camera. Il poti consola fara a-l primi in patul vostru, ducandu-l in camera, mangaindu-l acolo unde il doare si stand cu el pana adoarme.
- Spune-i sa stea intins, sa inchida ochisorii si sa se gandeasca la ceva frumos (alege un eveniment din imediata apropiere - fie ca plecati in vacanta, fie vine ziua lui, fie ca e o sarbatoare importanta si urmeaza sa faceti ceva dragut).
Spune-i sa isi imagineze cum va petrece ziua lui, de exemplu, ce cadouri va primi, cum vor veni copiii la el.
- Nu umpleti patul copilului cu jucarii. Lasati doar una preferata. Prea multe jucarii pot distrage atentia de la somn.

Citeste si:

Trucuri mici si eficiente pentru a invata copilul sa doarma singur 

Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine? 

Multumim doamnei Sabina Cosca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia
Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul preadolescent încă vrea să doarmă cu voi? Ce e de făcut
    Copilul preadolescent încă vrea să doarmă cu voi? Ce e de făcut

    Fiecare familie are propriile reguli atunci când vine vorba de dormit. Unii copii dorm cu părinții mai mult decât ar fi ideal. În cazul în care copilul e deja...

    Mă gândesc să divorțez pentru că soțul meu vrea numai nume ridicole pentru copilul nostru nenăscut
    Mă gândesc să divorțez pentru că soțul meu vrea numai nume ridicole pentru copilul nostru nenăscut

    Opiniile părinților asupra numelui pe care îl vor alege pentru copilul lor pot fi atât de diferite, încât în unele cazuri se poate ajunge chiar la un conflict...

    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine
    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine

    O vacanță în doi este oricând așteptată cu entuziasm, dar ce se întâmplă când afli că de fapt vi se alătură și o a treia persoană? Prin așa ceva a...

    Soția mea vrea să mai facem un copil, dar locuim cu părinții mei și nu vreau să profităm de bunătatea lor
    Soția mea vrea să mai facem un copil, dar locuim cu părinții mei și nu vreau să profităm de bunătatea lor

    Justin locuiește în Londra, în casa părinților săi, alături de soția sa, Grace și de copilul lor. Cei trei împart o cameră, iar de curând, Grace i-a...

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

    Odată ce devii mamă, printre cele mai importante obiective ale tale se regăsește și acesta: să te asiguri că micuțul tău are parte de un somn odihnitor. Întrucât știi...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc
    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc

    O mamă din Statele Unite ne dezvăluie secretul ei și ne spune cum a reușit să-și facă copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă suc în fiecare seară. Curios, nu-i așa?

    © 2025 Qbebe