Este nevoie de o mică scânteie pentru a dezlănțui cearta între frați, iar părinții se trezesc de multe în postura de arbitri care, oricât de corect s-ar dovedi, tot vor dezavantaja pe cineva. De aici până la a se naște frustrări, gelozii și rivalități între copii nu mai este decât un singur pas.
Cei mici concurează întotdeauna pentru a fi cei mai buni în ochii părinților, tocmai din acest motiv, oricât de mult ți-ai dori, nu poți preveni certurile între frați, verișori sau prieteni. Trebuie doar să știi când și cum să intervii în disputele dintre micuțîi tăi.
O mamă din Statele Unite povestește care este fraza magică și simplă care oprește certurile dintre copii. Ea spune că a ajuns la această abordare, care funcționează de minune atunci când micuțîi ei au o dispută, după îndelungi ședințe de terapie.
Fraza magică și simplă care oprește copiii când se ceartă
Femeia spune că această frază este perfectă pentru că te pune în postura de a spune ce nevoi emoționale ai, fără să arunci vină pe unul dintre copii. În plus, este o modalitate bună de a-ți ajută copilul să-și dezvolte inteligența emoțională, abilitățile de rezolvare a problemelor și abilitățile de comunicare, care îi vor fi de mare ajutor în relațiile pe care și le va construi ca adult.
Fraza este: ”Eu mă simt foarte ... când ... și am nevoie, va rog, .... ”
Așa că data viitoare, în loc să le zici copiilor tăi să înceteze cu cearta fără să îi asculți și să ajungi să dai vina, fără să îți dai seama, pe unul dintre ei, folosește această frază care le va arăta celor mici că ești imparțială, că nu iei apărarea nimănui și că ești atentă la sentimentele lor.
Nu te grăbi să întrebi ”cine a făcut asta?” sau ”cine e de vină?”, pentru că nu vei face decât să crești indicele emoțional negativ al copiilor și să îi faci să se simtă prost. Gestionată așa cum trebuie, o ceartă poate deveni un instrument de dezvoltare personală, care în ciuda aparențelor, poate ajută la consolidarea relațiilor între frați.
Iată și un exemplu concret: ”Copii, eu mă simt foarte supărată când aud că va certați și am nevoie, va rog, să nu va mai bateți pe această jucărie, ci să o împărțiți.”
Învață-i și pe cei mici să își gestioneze astfel disputele. Învață-i să își exprime astfel sentimentele și dorințele. Nu căuta vinovați. Copiii trebuie să învețe să facă diferența între ce e bine și ce e rău pentru ei și nu vor reuși să facă asta dacă între ei va exista mereu un arbitru.
Uite cum își pot rezolva conflictele, fără ceartă:
- ”Eu mă simt foarte copleșit când vorbești cu mine în timp ce îmi fac temele și am nevoie, te rog, să mă lași 10 minute.”
- ”Eu mă simt foarte supărat când mă faci prost așa că am nevoie, te rog, să încetezi.”
Ceea ce vrem, de fapt, să îți recomandăm este să îi îndemni pe frați să vorbească unul cu celălalt, să își exprime fiecare propriul punct de vedere și să își exteriorizeze sănătos emoțiile. De multe ori, părinții sunt tentați să îi dea dreptate fratelui mai mic, creându-i o frustrare fratelui cel mare. Tocmai de aceea, este bine să îi lăsăm pe copii își rezolve singuri conflictele și să cadă singuri la pace. Bineînțeles, totul sub supravegherea părinților care în niciun caz nu trebuie să arbitreze disputele, ci să le medieze.
Sursă: parentswithconfidence.com
Surse foto: istockphoto.com