Factorii care influenteaza cresterea in exces a bebelusului pot fi diversi:
• Genetici - parintii de talie mare vor avea bebelusi pe masura;• Etnici (de ex.mamele hispanice nasc cei mai multi bebelusi mari);
• Nivelul zaharului crescut in sange- femeia insarcinata poate suferi de diabet zaharat nedepistat pana in momentul conceptiei si astfel sa nu se fi tratat corespunzator;
• Obezitatea;
• Pe parcursul sarcinii gavida a luat in greutate mai mult de 10-13 kg cat este normal;
Nu intotdeauna daca va regasiti in unul sau mai multe puncte de mai sus sunteti predispusa sa aveti complicatii la nastere. Majoritatea femeilor care nasc bebelusi giganti sunt cele care nu prezinta niciunul din factorii de risc.
Cum este afectata nasterea
Atunci cand porti in pantece un bebelus mare sansele de a suferi complicatii la nastere sunt marite. Te poti confrunta cu pierderi mari de sange, rupere de perineu, etc. De asemenea exista sanse ca nou-nascutul sa sufere malformatii cum ar fi dislocarea umarului, ruptura de clavicula si alte daune severe. Aceste rani pot surveni in urma fortarii medicilor de a expulza nou nascutul, acesta din urma fiind blocat datorita masurilor prea mari.
Daca bebelusul insa este prea mare si lucrurile se inrautatesc doctorul poate decide ca nasterea nu poate fi facuta pe cale naturala optand pentru cezariana. Greutatea si masurile bebelusului nu pot fi stabilite cu exactitate inainte de nastere, insa daca medicul ginecolog va suspecta posibilitatea unui copil mare va ca informa aspura masurilor de precautie necesare unei nasteri fara riscuri majore.
O alta posibilitate este aceea de a provoca nastrea inainte de termen, insa specialitii nu recomanda aceasta metoda deoarece,sustin ei, nu are niciun real beneficiu.
Asadar, in cazul unei sarcini predispuse la complicatii deoarece bebelusul este prea mare, cel mai adesea se opteaza pentru cezariana.
Cum sa te refaci dupa ce ai nascut natural un bebelus mare
Dupa orice tip de nastere naturala, cu complicatii sau fara, refacerea proaspetei mamici este importanta. La o ora dupa nastere asistentele vor masura presiunea sangelui, temperatura corpului pentru anticiparea din timp a unei posibile hemoragii interne. Si bebelusului tau va fi evaluat cu aceasi atentie, in special daca este un bebelus mare.
Dupa nastere, primul lucru pe care il vei simti sub efectul anestezic al imensei bucurii de mama, vei simti cat de obosita esti. Unele mamici au descris momentul expulzarii bebelsusului ca o cursa la maraton. Binenteles, medicul iti va recomada odihna pe toata perioada spitalizarii. Profita de faptul ca bebelusul tau se afla in siguranata sub ingrijirea atenta a cadrelor medicale si dormi cat iti cere organismul. Sigur acasa nu te vei mai bucura de acelasi comfort, mai ales daca mai ai si alti copii.
Daca in timpul nasterii ai suferit ruptura de perineu trebuie sa urmezi indicatiile ginecologului si sa respecti cu stictete regulile de igiena pentru a te feri de o posibila infectie. In primul rand aplica pungi de gheata cu un invelis moale pe perineul tau, insa nu uita sa le schimbi la un interval de cateva ore. Aceste pachete de gheata vor reduce inflamatia si vor ameliora durerea. Este posibil ca medicul sa-ti prescrie si un tratament medicamentos, in functie de cat este de extinsa ruptura.
Iata cateva reguli de igiena ce nu trebuie ocolite:
-spala-ti mainile inainte de a merge la toaleta;
-schimba tamponul de fiecare data cand mergi la baie;
-sterge-te din fata spre spate pentru a preveni introducerea de germeni in interior;
-spala zona afectata cu apa si sapun zilnic;
Daca vei respecta cu strictete indicatiile doctorului si regulile de igiena de mai sus, recuperarea dupa nasterea normala a unui bebelus mare, va dura intre 4 si 6 saptamani.