Ce inseamna nasterea sub hipnoza?
Hipnoza este o stare de relaxare profunda – fizica si mentala - care permite persoanei hipnotizate sa se concentreze intens pe un gand sau un sentiment, blocand distragerile venite din exterior. Sustinatorii hipnozei spun ca aceasta stare permite ca mintea sa fie mai deschisa la sugestii care schimba convingerile si chiar comportamentul unei persoane.
Cand o femeie se pregateste pentru nastere sub hipnoza, aceste sugestii pot inlocui frica si asteptarile gravidei in legatura cu nasterea – durerea va fi inlocuita cu sentimentul de siguranta si incredere in fortele proprii si in capacitatea organismului de a face fata tuturor provocarilor legate de nastere. Gravida aflata sub hipnoza in timpul travaliului ar putea sa se simta mai confortabil si chiar sa aiba o nastere mai blanda.
Exista anumite programe de hipnoza special create pentru nastere. – femeile gravide invata auto-hipnoza bazata pe tehnici care implica respiratia profunda, vizualizare si meditatie. De exemplu, gravida se poate concentra pe sunetul respiratiei profunde, vizualizandu-si copilul si relaxandu-se din ce in ce mai mult.
In aceste programe de hipnoza, mult mai prezente in SUA sau in tarile vestice din UE, viitorii parinti invata un nou vocabular care descrie travaliul si nasterea, pentru a rupe asocierea traditionala cu durerea. De exemplu, o contractie poate fi un "val" si dilatarea o "inflorire".
Daca unele mamici sunt deja inspaimanantate la gandul ca ne indepartam de realitate, sustinatorii hipnozei spun ca toata aceasta stare este ca o visare cu ochii deschisi (ca atunci cand suntem foarte cuprinsi de actiunea unui film sau a unei carti) si ca nu este nimic periculos, nu se joaca nimeni cu mintea ta, iar procesul este perfect reversibil.
Terapeutii care practica hipnoza spun ca nu se poate face nimic impotriva vointei tale sau impotriva eticii si ca persoana aflata sub hipnoza este pe deplin treaza, constienta si detine controlul in timpul acestei experiente.
Ce efecte are hipnoza asupra travaliului ?
Rachel Yellin, un instructor de nastere sub hipnoza din California, SUA ne poveste cum actioneaza hipnoza asupra mentalului atunci cand exista frica de durere: "Atunci cand femeia se teme de nastere si tot ceea ce implica acest proces, corpul ei produce hormoni de stres care incordeaza organismul si-l pregateste de "razboi" – muschii se contracta si toata aceasta stare interfereaza cu travaliul si cu nasterea. Prin hipnoza, subconstientul este invatat sa se astepte la o nastere usoara, in conditii de siguranta, iar gravidele pot evita sa intre in acea stare de "lupta" pentru a permite o nastere mai blanda.
Aceasta stare de relaxare "implanteaza" in mintea gravidei numai imagini pozitive asociate cu nasterea, astfel ca viitoarea mamica le poate accesa in timpul nasterii. Ca raspuns la sugestiile hipnotice, organismul gravidei poate elibera, in timpul nasterii, hormoni "buni", cum ar fi endorfinele si serotonina, care vor relaxa muschii mamei si sistemul nervos al acesteia, pana la punctul in care sa simta mai putina durere sau chiar niciun fel de durere."
Care sunt avantajele nasterii sub hipnoza?
Cel putin la nivel declarativ, nasterea sub hipnoza prezinta urmatoarele avantaje:
· Se pare ca mamele care folosesc hipnoza in timpul nasterii apeleaza mai greu sau deloc la medicamente care reduc intensitatea durerilor sau la o epidurala.
· Mamele sunt mai relaxate in timpul travaliului si au parte de mai putine dureri.
· Spre deosebire de medicamente, hipnoza nu are efecte secundare sau riscuri, complicatii.
· Hipnoza le incurajeaza pe gravide sa aiba incredere in organismul lor si sa priveasca nasterea ca pe o experienta pozitiva.
Citeste si: Cum afecteaza tehnologia dezvoltarea copilului tau?
Care sunt dezavantajele hipnozei?
· Programele de auto-hipnoza sunt costisitoare. Un terapeut care sa te insoteasca in sala de nasteri ar putea sa fie si mai scump.
· Exista cazuri in care hipnoza nu a functionat si gravida a cerut epidurala pentru alinarea durerilor.
Nasterea sub hipnoza in Romania
Nasterea sub hipnoza in Romania nu are nici pe departe amploarea din SUA sau din tarile vest-europene. Asta nu inseamna ca este imposibili sa inveti tehnicile de auto-hipnoza sau sa gasesti un hipnoterapeut care sa te insoteasca in sala de nastere.
Sunt foarte multe site-uri unde poti gasi cursuri de auto-hipnoza – in cazul in care nu stiai, iti spunem noi ca exista si Asociatia Romana de Hipnoza care organizeaza frecvent workshop-uri de auto-hipnoza.
"La aceste workshop-uri poate participa oricine este interesat sa se cunoasca mai bine, sa isi descopere potentialul latent si sa il utilizeze la intreaga sa capacitate, oricine este interesat sa descopere cum poate intra singur in taramul ascuns al mintii sale si cum poate stapani si folosi asa cum doreste aceasta forta uriasa ascunsa in el", anunta Asociatia Romana de Hipnoza care ne ofera si exemplul dr. John Butler, un hipnoterapeut renumit din Marea Britanie care ii uimeste pe colegii sai chirurgi in momentul in care refuza anestezia atunci cand se supune unei interventii chirurgicale (video pe www.prolifetraining.ro).
Aceasta asociatie promoveaza ideea ca prin auto-hipnoza poti scapa de dependenta de alcool, tutun, de anumite boli cardiace sau dermatologice, de insomnie, fobii, durere... trebuie doar sa iti doresti, sa fii deschisa la sugestiile hipnoterapeutilor si sa crezi in puterea auto-hipnozei.
Varianta cea mai ieftina ar fi un CD care sa contina cursuri de auto-hipnoza, pe care il poti lua cu tine si la spital, atunci cand vei naste.
De la Camelia Alina Stavarache, asistent universitar, psiholog principal, specialist in psihoterapie, presedintele ASOCIATIEI DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA si autor al articolului "Cazuri neobisnuite in psihoterapie: NASTEREA SUB HIPNOZA" aflam urmatoarele: "In anul 2006 la Spitalul Universitar din Bucuresti am realizat prima nastere sub hipnoza din Romania. Intre timp numarul nasterilor sub hipnoza realizate de mine a crescut. In toate nasterile realizate cu paciente in stare de transa hipnotica durata travaliului a fost redusa foarte mult (2 - 7 ore) ; dilatatia cervicala a fost accelerata (de la un ritm de 1 cm pe ora la 3 cm/ ora) ; analgezie (pe o scala a durerii de la 1 la 10 durerea apreciata subiectiv de paciente a fost de 1-2) ; refacerea rapida dupa nastere ; pastrarea pana la termen a sarcinii (intr-unul din cazuri, pacienta era o primipara in varsta de 38 de ani care pierduse 7 sarcini in primul trimestru de sarcina. In acest caz, psihoterapia a inceput odata cu depistarea graviditatii si si-a propus folosirea hipnozei pentru eliminarea traumei avorturilor repetate si tehnici de imagerie mentala pentru vizualizarea bebelusului sanatos si a etapelor sale de dezvoltare intrauterina). Planul de psihoterapie pentru nasterea sub hipnoza elaborat de mine a fost structurat pe 15 sedinte (14 sedinte prenatale si o sedinta nasterea propriu-zisa)".
Ce spun medicii despre nasterea sub hipnoza?
Dr. Mihai Bardas, medic de familie spune ca: "Personal nu am auzit de un astfel de caz in practica medicala romaneasca, dar este binevenita orice metoda de alinare a durerilor provocate de o nastere naturala, avand in vedere ca anestezia, in acest caz, nu este cea mai buna alegere. In schimb, nu as recomanda o interventie chirurgicala, cum este cezariana, fara anestezie locala."
William Camann , seful sectiei de anestezie obstetricala de la Spitalul de obstetrica si ginecologie din Boston spune: "Ideea ca hipnoza ar putea usura travaliul si nasterea nu a fost verificata prin studii sau cercetari stiintifice. Cu toate acestea, este adevarat ca relaxarea poate reduce nivelul de catecolamine circulante (hormoni de stres), iar un nivel redus de catecolamine poate facilita contractiile uterine. Stresul si frica pot ridica nivelul acestor hormoni de stres si, in consecinta, pot incetini sau opri travaliul. De asemenea, un limbaj adecvat, care sa descrie nasterea ca o mare bucurie, poate ajuta in cazul nasterii. De exemplu, daca-i spui unei femei ca injectia prin care administrezi epidurala este cea mai dureroasa parte, aceasta va descrie apoi intocmai aceasta experienta. In schimb, daca o pregatesti si-i vorbesti frumos, spunandu-i ca va simti doar o piscatura fina si ii ceri sa aiba incredere in tine ca doctor anestezist, aceasta va descrie acest episod ca fiind usor de suportat".
In general, hipnoza este o forma de tratament controversata. Numeroase studii resping ideea ca hipnoza este eficienta in reducerea sau eliminarea durerilor care apar in timpul nasterii naturale. Cu toate acestea, nasterea sub hipnoza este o practica veche, aparuta in 1942 atunci cand obstetricienii Grantly Dick-Read si Michel Odent au introdus ideea de a folosi hipnoterapie in procesul nasterii, in cartea lor intitulata "Nastere fara frica". In ziua de astazi fenomenul a luat amploare in special in Statele Unite ale Americii unde din ce in ce mai multe femei aleg nasterea sub hipnoza.
Surse: babycenter.com; psihoterapie.biz; prolifetraining.ro; en.wikipedia.org; pregnancy.org.