Nasterea provocata

Nasterea provocata

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nasterea provocata constituie o problema cu care se confrunta multe gravide, fiind impusa de motive variate. Vom afla in continuare care sunt acestea alaturi de beneficiile, dar si de contraindicatiile pe care le ofera fiecare din modalitatile de provocare.

Ce este

Nasterea provocata reprezinta orice procedura de stimulare artificala a nasterii, putand fi utilizate in acest scop atat medicamente, cat si alte tehnici pentru a porni/reporni contractiile. Poate fi utilizata pentru a intensifica sau a grabi travaliul cand acesta nu progreseaza. Incidenta acestor nasteri este destul de mare, in SUA 1 din 5 nasteri fiind realizata in acest mod.

Cand este necesara

- cand sarcina depaseste termenul (in special 41-42 de saptamani), deoarece copilul poate fi afectat de inhalarea meconiului la care este expus intrauterin in aceasta situatie, iar placenta nu mai poate furniza suficiente nasterenutrimente; in unele cazuri, poate aparea si decesul intrauterin. Retineti, insa, ca numai 3-5% din copii se nasc in data probabila de nastere, unele studii de specialitate indicand o "nastere la termen" drept un copil nascut intre 37-42 saptamani.
- cand este prezenta suferinta fetala (identificata prin metode de investigare specifice), cum este prea putin lichid amniotic sau o slaba functionare a placentei (bebelusul nu se mai dezvolta corespunzator). Deseori, aceasta problema conduce la o interventie cezariana.
- cand se rup membranele si travaliul nu incepe de la sine (se provoaca nasterea pentru a reduce riscul de infectie la nivelul uterului si al copilului; depinde si de gradul de prematuritate al copilului). In unele cazuri, in functie de recomandarea medicului, se poate opta pentru expectativa vigilenta (nu se induce travaliul, monitorizandu-se constant gravida)
- daca suferiti de preeclampsie, o problema care pune in pericol sanatatea si restrictioneaza fluxul de sange catre bebelus sau alte afectiuni cronice sau acute (hipertensiune, colestaza, diabet sau boli renale) sau ati avut (aveti) o pierdere de sarcina (deces intrauterin). Se poate indica provocarea nasterii si in cazul incompatibilitatii de grupa sanguina.
- in cazul sarcinii multiple, nu se recomanda depasirea varstei gestationale de 38 saptamani.

Metode de provocare a nasterii

Acestea sunt recomandate/utilizate de medic in functie de fiecare situatie in parte si pot fi uneori combinate, in functie de eficienta/ineficienta.

Ruperea membranelor - este de ajutor pentru femeile care depasesc termenul si sunt primipare (prima nastere). In aceasta situatie, membranele care inconjoara copilul sunt separate cu delicatete de cervix (pentru a stimula producerea de prostglandine), procedura fiind realizata de doctor/moasa. Daca nu exista o dilatatie suficienta, poate fi necesar masajul cervical. Inconveniente: este destul de inconfortabila (uneori apare si sangerarea) si necesita, uneori, ruperea mai multor membrane pentru a avea succes.

Administrarea de prostglandine - acestea reprezinta o substanta similara hormonului care stimuleaza contractiile uterine. In aceasta situatie, medicul sau moasa insereaza o tableta, un supozitor vaginal sau un gel ce contine aceasta substanta in vagin (este uneori necesara inca o doza dupa 6 ore, daca nu se declanseaza travaliul). Supozitoarele elibereaza prostglandinele mai lent (pana la 24 ore). Inconveniente: desi este cea mai des utilizata metoda (functioneaza eficient si are putine dezavantaje), prezinta si cateva riscuri, fiind vorba de suprastimularea uterina care conduce la reducerea aportului de oxigen catre bebelus (daca se intampla acest lucru, se poate apela la medicamente pentru reducerea contractiilor). In cazuri extreme, hiperstimularea poate cauza ruptura uterina (in special daca nasteti normal dupa o nastere prin cezariana). Alte efecte adverse includ: uter hipertonic, greata/varsaturi, diaree.

Ruperea artificiala a membranelor - nu mai este recomandata in prezent (doar in cazurile in care prostglandinele nu pot fi folosite), in aceasta situatie apelandu-se la un instrument obstetrical pentru ruperea membranelor. Este utila, deoarece permite verificarea existentei meconiului in lichidul amniotic si poate fi monitorizat pulsul copilului (prin acces direct la scalp). Aceasta metoda nu functioneaza intotdeauna si este destul de inconfortabila (uneori se administreaza aer pentru a ajuta gravida sa o suporte) si, odata efectuata, predispune copilul la infectii (necesita administrarea de antibiotice in cazul in care este suspectata) si poate aparea si prolapsul cordonului ombilical sau rasucirea copilului (ce ingreuneaza nasterea).

Administrarea de syntocinon - acesta reprezinta o forma sintetica a hormonului oxitocina, produs in mod normal de corpul unei femei in timpul travaliului. Se administreaza de obicei intravenos doar daca nu au efect primele doua metode, deoarece prezinta mai multe dezavantaje (hipotensiune, ruptura/inversiune uterina, tahicardie, greata/varsaturi, diaree, anormalitati ale inimii, intoxicatie cu apa). Datorita modalitatii de administrare, odata pornite contractiile, doza poate fi ajustata corespunzator (pentru a nu se intesifica excesiv). Principala problema asociata acestei metode este faptul ca bebelusul este supus stresului din cauza contractiilor puternice (apare hiperstimularea uterina mentionata anterior), fiind necesara o monitorizare continua a copilului. Se poate opta pentru anestezie epidurala in scopul ameliorarii disconfortului.

In unele cazuri se poate apela la un cateter Foley ce reprezinta un balon mic neumflat ce este introdus la capatul cervixului; acesta este umplut cu apa si va aplica presiune pe cervix (stimuleaza secretia de prostglandine ce nastereconduce la deschiderea si inmuierea cervixului). Odata ce apare dilatatia, balonul cade in exterior si cateterul este indepartat. Este mentionata in unele cazuri (nu in mod curent) si utlizarea de Relaxin (cand pelvisul mamei este mic sau bebelusul este prea mare). Acesta este un hormon care ajuta la inmuierea articulatiilor si flexibilizarea lor pentru nastere.

Cand nu este indicata

Exista o serie de situatii in care nasterea nu trebuie provocata, acestea incluzand:
- testele indica faptul ca bebelusul trebuie sa se nasca imediat sau ca nu poate tolera contractiile (se impune o cezariana)
- suferiti de placenta praevia (placenta este pozitionata anormal de jos in uter, fie aproape de sau acoperind cervixul)
- copilul este pozitionat anormal (prezentatie pelviana, transversala etc.)
- ati suferit in trecut mai mult de o cezariana (in unele cazuri chiar una este considerata suficienta)
- ati suferit o interventie cezariana cu o incizie clasica (verticala) sau o miomectomie (indepartarea fibroamelor)
- sunteti gravida cu gemeni (tripleti sau mai multi copii) si primul copil este pozitionat incorect
- suferiti de o infectie activa cu herpes genital
- canalul vaginal este prea mic pentru a permite o nastere/travaliu normal.

Trebuie sa stiti ca in practica este utilizat un scor denumit scor Bishop pentru evaluarea sanselor de nastere vaginala dupa inducerea travaliului. Acesta evalueaza progresul cervixului inainte de inducere (in functie de gradul de subtiere, dilatatie, inmuiere), utilizand cinci factori notati pe o scara de la 0-2 sau de la 0-3, fiecare punctaj adaugat presupunand o crestere a sanselor de necesitate a nasterii prin cezariana. Se pare ca necesitatea nasterii prin cezariana este de 2-3 ori mai ridicata cand aceasta este provocata inainte de ajungerea la termen.

In final, trebuie sa mentionam ca exista o serie de controverse cu privire la eficienta nasterilor provocate, la beneficiile oferite in comparatie cu riscurile pe care le prezinta si de aceea este indicat sa va informati in prealabil cu privire la fiecare metoda in parte, sfatuindu-va cu medicul specialist in functie de particularitatile sarcinii (fiecare metoda utilizata in nasterile provocate prezinta anumite riscuri).

Citeste si:

Metode de inducere a nasterii 

Inducerea nasterii: motive, metode, riscuri

Surse:
www.nhs.uk; www.bellybelly.com.au; www.babycentre.co.uk; www.babycenter.com.au; http://en.wikipedia.org; www.babycenter.com; www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”
    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”

    Conform statisticilor, femeile de culoare au de aproape trei ori mai multe șanse să moară după ce nasc decât femeile caucaziene. Serena Williams era cât pe ce să fie una...

    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț
    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț

    Venirea pe lume a unui nou membru al unei familii este întotdeauna o mare bucurie. Nu se întâmplă așa doar în cazul oamenilor, ci și în cazul unor animale...

    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica
    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica

    O femeie și-a indus travaliul cu două săptămâni mai devreme pentru a-i da șansa soțului ei, grav bolnav, să-și întâlnească și să-și îmbrățișeze fiica...

    Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film
    Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film

    Nașterea unui copil este un moment unic în viață, pe care viitoarea mamă vrea să îl trăiască alături de cele mai dragi persoane din viața ei. Dintre acestea face parte...

    Sunt căsătoriți de 59 de ani și tocmai au sărbătorit nașterea celui de-al 100-lea nepot
    Sunt căsătoriți de 59 de ani și tocmai au sărbătorit nașterea celui de-al 100-lea nepot

    Leo și Ruth Zanger, un cuplu din Western Illinois, SUA, sunt bunicii nu doar a unul, nu doar a doi, ci a o sută de nepoți și strănepoți. Cei doi au sărbătorit recent nașterea celui...

    Am mers la terapie de cuplu, ca să fim pregătiți pentru nașterea primului copil. Ce am învățat
    Am mers la terapie de cuplu, ca să fim pregătiți pentru nașterea primului copil. Ce am învățat

    Printre „probele” pe care le are de trecut un cuplu se regăsește și aceasta: partenerii să reușească să-și mențină o relație solidă și frumoasă și după ce familia...

    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil
    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil

    După ce a născut cel de-al 5-lea copil, Emily a început să resimtă amețeli puternice. A presupus că acesta este un simptom al perioadei postpartum, însă starea ei s-a...

    © 2024 Qbebe