Informații despre conducători
Toată lumea se percepe drept lider, însă nu toți sunt. Realitatea este că trăim într-o lume în care toți se văd sau se doresc a fi. Deși cei mai mulți nu doresc să recunoască acest lucru, stofa de lider nu este pentru oricine. Doar dacă îți dorești, nu înseamnă neapărat că ai și caracterul, abilitatea și curajul necesar pentru acest lucru. În cazul în care te percepi drept lider și nu ai fost recunoscut în acest mod, ai cu siguranță o problemă. Fie autoevaluarea ta este incorectă, fie persoanele la care te raportezi nu îți recunosc talentul. Însă, dacă gestionezi corect situația, orice scenariu poate fi remediat.
În primul rând trebuie să știi că pentru a ajunge un adevărat conducător nu există o rețetă a succesului. Deși există multe trasee care duc în această direcție, nu toate sunt egale. Cea mai vizibilă problemă în societatea din zilele noastre este că, deși toți vor să conducă, nimeni nu-și dorește să-i ajute pe alții să avanseze. Din acest motiv există și multe persoane aflate în poziții înalte care nu își merită locul, precum și persoane însărcinate cu dezvoltarea abilităților de lider care nu au nici cea mai vagă idee despre calitățile necesare unui lider. Iată situațiile în care nu ești lider:
- Dacă nu obții rezultate - conducătorii adevărați sunt caracterizați prin puterea de execuție, de a rezolva treburile necesare. Ei depășesc constant așteptările. Atunci când nu există rezultate, nu există lider.
- Obții rezultatele într-o manieră greșită - dacă singura modalitate prin care poți rezolva deficitul descris anterior este prin șicanări sau hărțuire, nu ești cu adevărat un lider. Scopul nu justifică mijloacele. Dacă abuzezi de puterea ta, nu tratezi oamenii cum trebuie sau confunzi manipularea cu calitatea de lider, poți câștiga câteva lupte, dar vei pierde războiul. Dacă ești un om de nimic cu siguranță nu ești un lider.
- Nu îți pasă - indiferența este o caracteristică care nu se potrivește unui conducător. Nu poți să devii un lider dacă nu îți pasă de cei pe care îi conduci. Testul real al oricărui lider este dacă celor conduși le este mai bine sau nu alături de acel conducător
- Vânezi un post și nu un scop înalt. Dacă acorzi importanță mai mare unor beneficii materiale și nu aspectelor umane, nu înțelegi conceptul de conducător. Calitatea de lider presupune să ții la ceva mai mult decât la propriul bine și să îi direcționezi și pe ceilalți într-un loc mai bun, chiar dacă asta înseamnă să rămâi undeva în urmă sau chiar fără niciun loc. Puterea vine adesea cu calitatea de lider, dar nu ese ceea ce direcționează adevărații lideri.
- Te interesează mai mult să faci promisiuni decât să le respecți. Calitatea de lider nu este retorică, este vorba despre acțiunile tale. Poate începe cu clădirea unei viziuni, dar realizarea acesteia va determina în finalul succesul tău
- Pui bariere oamenilor. Le spui neîncetat tuturor că nu pot face anumite lucruri în loc să le arăți că pot. Adevărații conducători nu pun barierei, este obligația lor să îi elibereze. Calitatea adevărată de lider implică ajutarea persoanelor să aungă în locuri nebănuite
- Urmezi regulile în loc să le încalci. Status quo-ul este adevăratul dușman al calității de conducător. Aceasta nu are valoare dacă nu apare înțelegerea nevoii pentru schimbare și apoi posedarea abilității de a o realiza
- Îndepărtezi talentul în loc să îl reții. Un adevărat lider acționează ca un magnet pentru talent, nu ca un repelent. Dacă nu poți dobândi talentul, nu-l poți dezvolta sau nu-l poți reține nu ești un lider.
- Îți arogi merite în loc să le acorzi. Un adevărat conducător nu caută să se afle în lumina reflectoarelor, ci caută să îndrepte lumina către ceilalți. Se pune pe sine în față doar când este vorba despre a accepta responsabilitatea pentru greșeli. Iar când vine vorba despre un succes folosește pronumele noi
- Îți pasă mai mult de proces decât de oameni. Pentru oameni nu există nicio platformă. Fără oameni nu ai ce conduce. Când acorzi mai multă importanță lucrurilor decât persoanelor înseamnă că ai eșuat ca lider.
10 nume de conducători
1. Adrian - acest nume se traduce drept cel de la Hadria. Cel care îl poartă are o personalitate puternică, umană și altruistă, dar și o intuiție deosebită care îl determină să fie interesat de ajutorarea celor mai puțin norocoși și de promovarea unei lumi mai bune.
2. Albert - acest nume se traduce prin nobil, faimos, strălucitor. Cel care îl poartă avansează încet dar sigur în viață, fiind o fire rezervată, sceptică, cu principii rigide. Are încredere mare în forța proprie și în norocul cu care este înzestrat, urmărind stabilitatea pe toate planurile.
3. Alexandru - acest nume se traduce prin luptător, războinic. Cel care îl poartă este o fire curajoasă, totodată timid și neliniștit, însă cu o voință puternică. Are o bună capacitate de adaptare, evoluează natural și detestă minciunile.
4. Cezar - cel care îl poartă este o fire exigentă, autoritară, cu o personalitate puternică. Este capabil să se impună atât prin magnetism, cât și prin aparență, fiind preocupat de a impresiona. Simte nevoia să fie adorat și să se bucure de viață
5. Dragoș - acest nume are sensul de iubit, drag, ca expresie a sentimentelor părinților sau a dorinței de a atrage bunăvoința divinității față de copil. Deși era extrem de popular în urmă cu câteva secole, în prezent evocă gloria trecutului.
6. Eric - acest nume are sensul de nobil suveran. Cel care îl poartă este înzestrat cu o mare forță de convingere. Posedă un farmec aparte de care se folosește, valorifică oportunitățile și nu se lasă până nu obține ce dorește.
7. George - înseamnă în limba greacă fermier sau lucrător al pământului. De asemenea, poate fi interpretat drept conducător în limba slavă. Cel care îl poartă este o fire jovială, amabilă, descurcăreață. Este înzestrat cu creativitate și capabil să găsească soluții.
8. Maximilian - înseamnă în limba latină cel mai grozav, cel mai mare. Acest nume a fost purtat în trecut de mai mulți sfinți, precum și de către împărați romani, având o natură nobiliară.
9. Tudor - acest nume are sensul de conducător, legiuitor. Cel care îl poartă nu agreează constrângerile, ține la sentimente și știe să se facă plăcut. Are o mare putere de imaginație, iar dacă este rănit se închide în sine.
10. Vladimir (cu varianta Vlad) - înseamnă guvernant. Cel care îl poartă este un lider înnăscut, elegant și șarmant. Caută în viață valori precum sentimente, frumusețe și armonie și nu îi place să socializeze prea mult.
Surse:
www.sheknows.com; www.kidspot.com.au; www.forbes.com; www.semnificatia-numelui.net