Atunci când te gândeşti la un nume pentru copilul tău, nu iei în calcul doar ceea ce îţi place ţie, ci şi ceea ce crezi că o să i se potrivească, în funcţie de viaţa pe care o poate avea, personalitatea pe care şi-o va dezvolta, prin urmare alegerea nu este una tocmai uşoară. Există foarte multe nume frumoase, dar care nu se potrivesc pentru un adult, sau invers.
Cei mai mulţi părinţi preferă ca numele să aibă şi o semnificaţie, să le amintească de ceva ce au simţit, de o experienţă de cuplu. Chiar dacă numele este doar o convenţie, există teoria conform căreia prenumele poate influenţa destinul copilului. Mulţi sunt de părere că numele îi ajută pe copii să aibă stimă de sine, că le poate influenţa felul în care se comportă. La maturitate, numele poate avea importanţă la fel cum, din punct de vedere al marketing-ului, numele unei companii poate aduce un aport la succesul acesteia. La fel ca pentru Madonna, Oprah, Gwyneth, şi numele copilului tău îl poate defini. Există studii conform cărora numele unui copil setează anumite aşteptări şi poate influenţa percepţia celorlalţi asupra sa. Numele mai puţin obişnuite atrag atenţia, iar asta nu se întâmplă neapărat într-un sens pozitiv. La şcoală, de exemplu, copiii cu nume mai rare sunt în anumite cazuri mai solicitaţi de către profesori. Cu ocazia lunii naţionale a poeziei, ce altă sursă de inspiraţie mai creativă şi mai plăcută, dacă nu chiar poezia? Şi cum cele mai multe dintre cele româneşti au personaje cu nume destul de uzuale, mulţi părinţi sunt tentaţi să se inspire din scriitori străini.
Iată câteva dintre cele mai deosebite nume pentru fetiţe, din care să te inspiri:
Annabel
Acesta este unul dintre cele mai romantice şi celebre nume, fiind vorba despre muza lui Edgar Allen Poe.
Corinna
Acesta este un nume delicat, ce a fost folosit încă din anul 1920 de către Robert Herrick.
Evangeline
Acest nume are şi o poezie cu acelaşi titlu, scrisă de către Longfellow.
Amarantha
Cu o silabă mai lung decât „Samantha", acesta este un nume mai rar, cu origine grecească, având legătură cu planta sacră a lui Artemis. Richard Lovelace a compus „Cântec pentru Amarantha".
Miranda
Acest nume a fost inventat de către Shakespeare, pentru un personaj din „The Tempest". De asemenea, a fost folosit şi în vremurile moderne de către W.H. Auden, pentru o poezie anonimă.
Christabel
Numele îşi are originea într-o poezie scrisă de către Samuel Coleridge, fiind vorba despre dragostea unui tată pentru fiica sa.
Constantia
Dacă Constance ţi se pare un pic prea dur, există această formă mai delicată a numelui. A fost folosit de către poetul Percy Busshe Shelley, în oda „Pentru Constantia".
Ianthe
Acesta este un numele din mitologia greacă, însemnând floare violet. Acest nume a inspirat mai multi poeţi, cum ar fi Byron şi Shelley. Mai mult decât atât, Shelley chiar l-a folosit pentru numele fiicei sale.
Lalla
De la Lila, Lola sau Leila, Lalla a devenit un nume mult mai creativ şi deosebit. Acesta apare în poezia romantică „Lalla Rookh", de Thomas Moore, în care este vorba despre o prinţesă.
Lucasta
Acest nume a fost inventat în secolul 17 de către poetul Richard Lovelace, pentru o colecţie de poezii dedicată iubitei sale pe nume Lucy.
Phillida
Acest nume este o variaţie latină a numelui Phyllida, fiind numele memorabil al actriţei care joacă rolul mamei Emmei Thompson în filmul „The Winter Guest". Un alt poet, Nicholas Breton, a scris o poezie intitulată „Phillida şi Coridon". Atunci când alegi numele pentru copilul tău, nu trebuie să iei în calcul doar aspectul subiectiv şi anume, dacă ţie ţi se pare interesant sau nu, ci să iei în calcul ca acesta să nu fie motiv de tachinare din partea celor din jur. Atunci când ai un nume complicat, poate fi frustrant să trebuiască să-l spui pe litere, pentru a fi înţeles sau dacă se aseamănă cu un cuvânt, ceilalţi copii vor avea tendinţa de a face glume răutăcioase. Chiar dacă numele ales spune mai multe despre părinţi decât despre viitorul copilului, asta nu înseamnă că nu îl poate influenţa mai târziu.
Sursa: www.huffingtonpost.com