Informații despre personalitatea de conducător
Aceasta este desemnată în termeni specializați drept personalitate alfa. Conform psihologilor, modul de socializare de la nivelul clasei de școală decurge în mod diferit față de trecut. Mai exact, este una care abundă de lideri. Accentul acordat asupra personalității individuale acompaniat de reîntăriri pozitive din partea părinților au condus la crearea unei generații de egouri care se luptă pentru atenție, susțin specialiștii. Copilul mai puternic, mai curajos, care este lider în mod natural a existat întotdeauna, dar se pare că societatea vestică încurajează dezvoltarea personalităților de tip alfa de la o vârstă fragedă.
Conform psihologului de copii și de familie de la Universitatea din Wollongong "este un lucru pe care îl observăm tot mai puternic în culturile unde comunitatea nu este suficient de consolidată; nevoia de a reuși într-o lume individualistă indică o doză de dependență de instinctul alfa. Am primit aceste mesaje la nivel de societate care ne transmit că părinții doresc să ofere oportunități pentru copii de a reuși, dar ceea ce nu li se spune este modul în care să-i ajute să facă față eșecului. Iar în culturile vestice atât de individualiste, există acest mediu unde instinctele copiilor se dezvoltă."
Ce este un copil alfa
Adeseori acest tip de copil este deseori confundat cu un bătăuș, dar în general nu este malițios, ci pur și simplu are o personalitate mai dominantă, manifestând adeseori un comportament asociat în mod normal adulților. Caroline Hunt, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Sydney susține că "există o distincție foarte clară. Dacă este vorba despre bullying, trebuie să existe intenția de a răni sau de a face rău, însă copilul de tip alfa este unul destul de asertiv. Își dorește să aibă un rol de conducător, dar nu are intenția de a obține acest lucru prin rănirea celor din jur." În fiecare clasă de școală există un amestec de temperamente, însă cel de tip alfa este tot mai des întâlnit.
Specialistul continuă "copiii își doresc să relaționeze cu semenii de la o vârstă mult mai fragedă, dar nu au învățat că echilibrul dintre a avea grijă de ei înșiși și de ceilalți. Pentru ca cei mici să fie sănătoși și bine adaptați, trebuie să fie capabili să se îngrijească singuri, dar și pe ceilalți și de asemenea ca cineva să îi aibă în grijă. Însă, cu acest complex alfa, copiii învață că nu poate avea cineva grijă de ei, că nu pot avea încredere în nimeni, încă de la o vârstă fragedă."
Există o tendință pentru părinții unui copil alfa de a fi induși în eroare de către încrederea în sine a propriului copil. Dar acest copil are la fel de multă nevoie de îndrumare ca și ceilalți. "Principala problemă cu acest tip de copii este că ajung să se confrunte cu probleme de natură socială, dacă sunt autoritați și cred că întotdeauna au dreptate, cei din jur nu vor mai dori la un moment dat să aibă de-a face cu ei". Specialistul recomandă părinților de mici conducători să caute în prermanență oportunități de a le permite să fie îngrijiți. Este de dorit să le permitem să dezvolte capacitatea de a avea încredere în ceilalți, prin urmare trebuie fundamentate acele instincte de dependență.
Nume de conducători
Iată o serie de nume care se traduc prin conducători: Aurelian, Tudor, Tudora/Tudorița, Vadim, Vasile/Vasilică, Amira, George/Gheorghe, Giorgia, Medeea.
Iată și idei de nume purtate de diverse personalități marcante din istorie, pentru părinții curajoși - Acron, Adolfo, Adrian, Agamemnon, Albert, Alexander/Alexandru, Alfred, Amadeo/Amedeo, Arthur, Augustin, Caius, Carol, Cezar, Claudiu, Constantin, Cornel, Corvin, Darius, David, Decebal, Dimitri, Dragoș, Edmund, Eduard, Eliot, Eric, Ernest, Ferdinand, Filip, Flaviu/Flavius, George, Gratian, Harry/Henry, Iustin, Justinian, Cazimir, Marius, Matei, Maximilian, Mihai/Mihail, Mihnea, Mircea, Miroslav, Octav/Octavian, Rareș, Richard, Teodor/Theodor, Tiberiu, Titus, Traian, Tudor, Valerian, Vlad, Vladimir.
Nu uita două aspecte importante relevate de către cercetările din domeniu. Prima indică faptul că persoanele înzestrate cu nume ușor de pronunțat sunt favorizate pe plan profesional (conform unui studiu realizat de Universitatea din New York), deoarece atunci când putem procesa o informație mai ușor, când aceasta este mai ușor de înțeles, este mai plăcută. De asemenea, persoanele ale căror nume au o sonoritate nobilă au șanse crescute de a lucra într-o poziție înaltă. Aceste concluzii au fost relevate în urma unui studiu european de către cercetători, fiind vorba despre un raționament asociativ, respectiv despre corelarea emoțiilor și a cunoștințelor anterioare cu vorbe sau fraze similare.
În final, psihologul cercetător David Figlio de la Universitatea Northwestern din Illinois susține că oamenii extrag tot felul de indicii legate de cei pe care îi cunosc pentru prima dată, fără a se gândi în acest mod explicit. Prin modul în care persoana respectivă merge, felul în care sună accentul său în vorbire, modul în care se îmbracă, în care miroase, apar aceste reacții imediate. Este posibil să fie vorba despre o motivație de tip evoluționist, oamenii fiind predeterminați să încerce într-o clipită să afle dacă doresc sau nu să aibă încredere într-o persoană sau dacă vor să o evite.
Surse:
www.sheknows.com; www.kidspot.com.au; www.forbes.com; www.semnificatia-numelui.net