- 1) Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mamă? Cum faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?
- 2) Cum procedezi pentru a echilibra activitatea profesională cu programul fetiței tale, mai ales că te ocupi doar cu soțul tău de Maira?
- 3) Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
- 4) Cum decurge o zi obișnuită din viața ta? Dar o zi de weekend?
- 5) Ce ne poți povesti despre perioada sarcinii? Dar despre nașterea Mairei?
- 6) Cum v-ați hotărât asupra numelui Mairei?
- 7) Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Maira? La ce vârstă a făcut primii pași?
- 8) Cât timp ai reușit să o alăptezi pe Maira? Care este părerea ta despre alăptare?
- 9) Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Care sunt alimentele/felurile de mâncare preferate ale fetiței tale?
- 10) A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
- 11) Ce activități realizezi împreună cu fetița ta? Ce vă place să faceți cel mai mult?
- 12) Ți-ar plăcea ca Maira să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?
- 13) Descrie-o pe Maira in 3 cuvinte.
- 14) Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?
- 15) Care este cea mai frumoasă amintire alături de Maira?
- 16) Ai reușit după naștere să revii extrem de rapid la silueta de dinainte de sarcină. La ce strategii ai apelat? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
- 17) Ce principii te ajută în viață și în educația fetiței tale?
- 18) Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
- 19) Cum îți imaginezi că va fi Maira ca adult?
- 20) Ce sfaturi ai pentru proaspetele mămici Qbebe?
1) Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mamă? Cum faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?
S-a schimbat radical. Parcă retrăiesc fiecare etapă a vieții mele încă o dată, prin Maira. E o provocare continuă care îmi dă un sens puternic, o motivație fantastică. Vreau s-o cresc doar eu cu soțul meu, tocmai de aceea nu am apelat la ajutorul unei bone. Mama și soacra sunt și ele destul de departe și mă ajută rar, doar în cazuri extreme.
2) Cum procedezi pentru a echilibra activitatea profesională cu programul fetiței tale, mai ales că te ocupi doar cu soțul tău de Maira?
Am ajuns la un nivel profesional care îmi permite ca timp să mă ocup și de altele. Însă chiar și atunci când filmez sau editez emisiunea, Maira vine cu mine. Iar faptul că este prezentă continuu în acțiunile mele a ajutat-o foarte mult în relaționarea cu cei din jur și în atenția cu care urmărește totul.3) Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
Mă ajută foarte mult tot ceea ce am acumulat pe partea profesională în creșterea copilului. După 15 ani de știri, în care am văzut atâtea, am interacționat cu oameni, cu specialiști, am ascultat povești de viață, sunt mult mai grijulie, mai atentă, mai înțeleaptă în toate deciziile pe care le iau. Și cum rolurile de mamă și jurnalistă se completează, pot și în domeniul meu să transmit mai departe povestea mea de viață.
4) Cum decurge o zi obișnuită din viața ta? Dar o zi de weekend?
Ne trezim pe la 9, luam cu toții mic dejunul, dacă e încă și tati acasă. Apoi gătesc felurile pentru masa de prânz. Până se fac, ieșim afară, ori în incinta complexului în care locuim, avem și aici un loc de joacă, ori în parc, atunci când e mâncarea făcută de cu o seară înainte. Prânzul îl servim întotdeauna până în ora 14:30, după care Maira își ia porția de somn de aproape 2 ore. Merg de două ori pe săptămână și la pilates, tot cu cea mică. Ea are acolo un colțișor cu jucării, în plus îmi mai imită mișcările, ceea ce e foarte bine pentru ea. Mergem la Prima TV, ca să filmăm și să edităm emisiunea. O dată pe săptămână o duc și la bazin. Mai merg și la anumite evenimente care îmi permit s-o iau și pe ea. Apoi pregătim cina, băița, iar pe la ora 22:00 ne băgăm în pat. Iar după ce adoarme cea mică, până pe la 00:30 mai fac unele treburi sau mă mai relaxez.
5) Ce ne poți povesti despre perioada sarcinii? Dar despre nașterea Mairei?
Am avut o sarcină foarte ușoară și asta pentru că m-am motivat foarte mult să o trec cu naturalețe și s-o privesc ca pe o etapă extrem de importantă, dar deloc stresantă. Am citit multe cărți motivaționale, am făcut sport, m-am odihnit, am mâncat sănătos, am ascultat muzică, am dansat. Și puținele stări de greață pe care le-am avut, le-am tratat cu ceaiuri, în special din ghimbir (care ia greața imediat), fructe, mușețel, tei, lămâi verzi, fresh-uri de portocale și rodie.6) Cum v-ați hotărât asupra numelui Mairei?
Mie-mi place foarte mult numele Maria, dar am vrut totuși ceva mai puțin comun. Și i-am spus soțului ca aș vrea tot un nume puternic, cu punctul pe I, care să meargă cu Dumitrescu. Și după multe căutări, Mihai a venit într-o zi cu "Maira", și l-am simțit amândoi, că acesta este numele fetiței noastre.7) Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Maira? La ce vârstă a făcut primii pași?
Primul cuvânt a fost "tata", pe la 11 luni. Iar primii pași i-a făcut chiar după ziua ei, la 1 an.
8) Cât timp ai reușit să o alăptezi pe Maira? Care este părerea ta despre alăptare?
Încă o alăptez pe Maira, ea având acum 1 an și 8 luni. Nu a vrut să bea niciun alt fel de lapte cu biberonul. Nu întâmplător ne-a lăsat Dumnezeu laptele matern. Cred foarte mult în legătura noastră puternică cu universul, cu legile naturale, nu m-am stresat deloc din acest punct de vedere, cred că m-a ajutat asta foarte mult să mai am încă lapte. Plus că mi-am dorit foarte mult s-o alăptez. Eu spun că până la vârsta de 2 ani este ideal. Și aș vrea, ușor, ușor, mai ales că încep să mă înțeleg cu ea, să o înțarc, fără sa sufere după treaba asta.
9) Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Care sunt alimentele/felurile de mâncare preferate ale fetiței tale?
Nu a fost foarte ușor. Obișnuită cu alăptatul, a acceptat un pic mai greu mâncarea. Dar, la sfatul unei experte în diversificare, am învățat trucuri care să o ajute să se hrănească sănătos, să-și ia nutrienții necesari, și deși e mai slăbuță, să nu îi fie afectată în niciun fel creșterea și dezvoltarea. După 1 an a început să mănânce mai bine. Îi pregătesc în fiecare zi ciorbe, supe creme, deserturi, aperitive, tot ce-i place să mănânce, și chiar a prins acum gustul lor și mănâncă cu mare poftă. Preferă supele creme, îi plac mult și crutoanele mici pe care i le fac, cu ulei de măsline și condimente, supa de pui cu găluște sau tăieței, borșul de perișoare, cartofii, ficățeii, brocoli, salata de sfeclă roșie, mămăligă cu brânză... multe îi plac.
10) A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
De două ori a avut o ușoară răceală, cu o febră de max 39, răceală care i-a trecut în 2 zile, de fiecare dată. În rest, niciun fel de problemă. Nu i-am administrat decât medicamente homeopate, chiar și la febră, dar și naturale, din plante. Îi mai dau și o dată pe săptămână, în perioadele vulnerabile, câte o doză de medicamente homeopate pentru imunitate. Bea foarte multă apă, lapte matern, iar alimentația este diversificată, încât să-i acopere zilnic toate nevoile: proteine, carbohidrați, fibre, fructe și legume zilnic, pentru vitamine.
11) Ce activități realizezi împreună cu fetița ta? Ce vă place să faceți cel mai mult?
Ne plimbăm foarte mult; călătorim, iar asta îi place tare; o țin lângă mine când gătesc, îi dau și ei de lucru; mergem la bazin; citim; cântăm; ne uităm la desene și imităm; petrecem timp la locurile de joacă.
12) Ți-ar plăcea ca Maira să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?
Da, de ce nu. Mi-ar plăcea foarte mult să o văd și o mare arhitectă, ceea ce mi-am dorit și eu să mai fac. Nu mi-a mai permis timpul, dar am reușit să fac și 3 de ani de Școală Populară de Arte, specializarea designer de interior. E o meserie tare frumoasă și asta. Eu o voi duce în mai multe direcții, dar ea va alege ce-i va plăcea și îi vom respecta decizia.
13) Descrie-o pe Maira in 3 cuvinte.
Profundă, analitică, o personalitate puternică.
14) Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?
Ne plac locurile încărcate de istorie și locurile romantice. În fiecare an alegem câte o zonă a unei țări și o parcurgem cu mașina, nu prea stăm într-un loc, ne place să călătorim, să descoperim, să ne bucurăm de toate minunile naturii.
15) Care este cea mai frumoasă amintire alături de Maira?
Toate sunt atât de frumoase, n-aș putea-o numi pe cea mai... Cu fiecare etapă zic că e cel mai frumos, apoi apare alta și mai frumoasă. Oricum, de pe la 8-9 luni începe să devină din ce în ce mai interesantă viața celor mici.
16) Ai reușit după naștere să revii extrem de rapid la silueta de dinainte de sarcină. La ce strategii ai apelat? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
Nu am apelat la strategii. Pur și și simplu mi-am urmat viața echilibrată pe care o am în general. Mi-am făcut și plăceri, dar n-am întrecut măsura, doar pentru ca sunt însărcinată. Am urcat și coborât foarte mult scările, am continuat cu pilates până pe la 8 luni, am fost activă până la 9 luni, am tratat totul normal. În plus, mă ajută și conformația mea, dar și faptul că alăptez, scăpând rapid de kilogramele în plus. Am acumulat 13 în timpul sarcinii, iar după ce am nascut am mai rămas fix cu 3 de dat jos.
17) Ce principii te ajută în viață și în educația fetiței tale?
În primul rând faptul că am învățat, de-a lungul timpul și după toate experiențele de viață, cât de important este să mă iubesc, respect, să-mi doresc tot ce e mai bun pentru mine, să evoluez și să cresc încontinuu, pe toate planurile, să nu mai accept situații și oameni toxici în viața mea, să fiu pozitivă și să tratez toate cele care-mi apar în viață, cu înțelepciune.
18) Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
Cei mai importanți! Toată educația noastră, deprinderile și personalitatea se formează pe acest fundament. În aproape toate cazurile, ești ceea ce sunt părinții tăi. Cel mai puternic exemplu în viața noastră sunt mama și tata, universul nostru.
19) Cum îți imaginezi că va fi Maira ca adult?
Cum mi-am imaginat-o și ca și copil, o fată bună, profundă, înțeleaptă, inteligentă și onestă.
20) Ce sfaturi ai pentru proaspetele mămici Qbebe?
Să vă doriți tot ce e mai bun pentru voi, să fiți extrem de echilibrate până dați naștere unui copil, și după, să priviți acest fapt ca pe o minune a vieții și să-l tratați așa. Să nu cădeți niciodată, pentru că noi, femeile, numai prin faptul că dăm nastere și construim o viață de om, suntem înzestrate cu o imensă putere. Să fiți sănătoase și pline de înțelepciune!