- 1. Esti implicată în mai multe proiecte, inclusiv în administrarea site-ului http://printesapolonic.ro și pari mereu relaxată și încărcată cu energie pozitivă. Cum reușești să faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?
- 2. Ce anume te-a determinat/inspirat să înființezi proiectul Prințesa polonic și să redactezi prima carte de gătit pentru copii? Ce sfaturi ai pentru alte mămici amatoare?
- 3. Ai avut parte de o naștere prematură și ai nascut prin cezariană, desi îți doreai să naști natural. Ce sfaturi ai pentru mămicile care trec printr-o situație similară?
- 4. Descrie-o pe Natalia Adriana în câteva cuvinte.
- 5. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Natalia? La ce vârstă a făcut primii pași? A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
- 6. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Pentru cât timp ai reușit să alăptezi?
- 7. Familia voastră încurajează un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă. Te rugăm să oferi mămicilor cititoare 2 rețete preferate de Natalia care se pregătesc rapid.
- 8. Cum reușești să îmbini activitatea profesională cu programul Nataliei?
- 9. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
- 10. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
- 11. În ce activități este implicată Natalia/către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicată?
- 12. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?
- 13. Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?
- 14. Unde vă place să călătoriți? Ce locuri vă place să vizitați?
- 15. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
- 16. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor cu o viață profesională activă?
- 17. Ești foarte atașată și protectoare cu familia ta. Cum reușești să-i ferești de expuneri în mass-media nedorite?
- 18. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?
1. Esti implicată în mai multe proiecte, inclusiv în administrarea site-ului http://printesapolonic.ro și pari mereu relaxată și încărcată cu energie pozitivă. Cum reușești să faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?
E simplu! Îmi organizez foarte bine timpul. Îmi place să-mi fac liste și listuțe cu tot ceea ce am de făcut și apoi să le bifez. În felul acesta mă asigur că nu uit lucruri importante. De ajutat mă ajută soțul meu. Împărțim totul. Inclusiv spălatul vaselor.
2. Ce anume te-a determinat/inspirat să înființezi proiectul Prințesa polonic și să redactezi prima carte de gătit pentru copii? Ce sfaturi ai pentru alte mămici amatoare?
Alimentația copilului ar trebuie să fie o prioritate pentru orice părinte. Dar, pe lângă alimentație și tot felul de lucruri materiale, copiii au nevoie în primul rând de timpul și atenția părinților lor. "Rețete alese pentru prinți și prințese", cartea pe care am lansat-o la finalul anului trecut, aduce copiii și părinții împreună în bucătărie. Cei mici gătesc sănătos supravegheați de cei mari și uite așa am găsit cel mai bun pretext pentru părinți de a petrece timp de calitate care înseamnă enorm în dezvoltarea copilului lor. Nu-mi place să dau sfaturi pentru că știu că fiecare copil e unic, iar mamele își doresc întotdeauna ce e mai bun pentru el.3. Ai avut parte de o naștere prematură și ai nascut prin cezariană, desi îți doreai să naști natural. Ce sfaturi ai pentru mămicile care trec printr-o situație similară?
Așa cum fiecare copil e unic și fiecare naștere e diferită. E bine să accepți că nu-ți poți programa chiar totul în viață și să lași loc neprevăzutului. În momentele delicate, ca cel prin care am trecut, încrederea în medicul care îți urmărește sarcina și sprijinul familiei sunt mai importante decât orice sfat.4. Descrie-o pe Natalia Adriana în câteva cuvinte.
Plină de energie, veselă, curioasă, vorbăreață, ambițioasă.5. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Natalia? La ce vârstă a făcut primii pași? A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
Primul cuvânt a fost "titi" pe care l-a asociat cu sânul. Au au urmat apoi "tata", "mama" și mai târziu primii pași. Avea 1 an și 2 luni. Din fericire probleme de sănătate nu au fost, cu toată că s-a născut prematur. Și cred că alăptarea a jucat un rol foarte, foarte important.6. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Pentru cât timp ai reușit să alăptezi?
Încă o mai alăptez pe Natalia, deși am rărit mesele la sân la maxim 2 pe zi în ultima perioadă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptatul până la vârsta de 2 ani, iar noi ne apropiem de această vârstă. Diversificarea am început-o la 6 luni și a decurs destul de bine chiar și în condițiile în care Natalia nu a fost niciodată o mâncăcioasă. Până la 1 an pot spune că doar am experimentat gusturi și texturi, iar sânul a fost baza. E independentă la acest capitol. Mănâncă singură, inclusiv ciorbiță.
7. Familia voastră încurajează un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă. Te rugăm să oferi mămicilor cititoare 2 rețete preferate de Natalia care se pregătesc rapid.
Micuței mele îi place foarte mult orezul cu legume. Morcovi, dovlecei, pastârnac, mazăre se fierb împreună cu orezul. La final se adaugă ulei de măsline extravirgin și puțină verdeață. La fel de mult îi plac și brioșele cu morcovi a căror rețetă se află în cartea de gătit pentru copii. Atâta doar că pentru Natalia am înlocuit zahărul cu suc de mere, iar ouăle cu banane.8. Cum reușești să îmbini activitatea profesională cu programul Nataliei?
Sunt fericită să am un program flexibil pe care mi-l pot adapta în funcție de nevoile Nataliei și sunt conștientă că puține mame sunt atât de norocoase.9. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
Faptul că sunt un om bine informat mă ajută nu doar în rolul de mama, ci și în viața de zi cu zi. E bine să fii informat indiferent de meseria pe care o ai, doar că atunci când ești jurnalist asta face parte din fișa ta zilnică. În sens invers, nu pot spune că rolul de mamă mi-a afectat în vreun fel activitatea profesională.10. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
La fel de importanți ca o temelie pe care ai de gând să construiești ceva trainic.11. În ce activități este implicată Natalia/către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicată?
Natalia merge de câteva luni la o grădiniță Montessori. Și e implicată în tot felul de activități practice și artistice. Îi place foarte mult să cânte și să picteze.
|
|
12. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?
Acasă îi place să citim împreună din cărți și să gătim pentru bebeluși. Dansăm mult și ne amuzăm la ora de băiță și masaj.13. Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?
Mi-ar plăcea să fie un om fericit care să-și găsească vocația.14. Unde vă place să călătoriți? Ce locuri vă place să vizitați?
Oriunde! Atâta vreme cât suntem împreună ne bucurăm de orice ieșire. Până acum Natalia nu lipsit din nicio vacanță și nu avem de gând să plecăm fără ea prea curând.
15. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
Prezentul. Singurul moment pe care îl trăiești cu adevărat. "Acum" este cel mai important moment. Nu ieri și nici mâine.16. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor cu o viață profesională activă?
Nu pot decât să le felicit că reușesc să le facă pe toate și le doresc multă, multă energie!17. Ești foarte atașată și protectoare cu familia ta. Cum reușești să-i ferești de expuneri în mass-media nedorite?
Statutul de persoana publică vine la pachet și cu avantaje și cu dezavantaje. E imposibil să poți controla lucrurile și e adevărat că ești expus.
18. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?
L-aș căuta pe Stefan mai devreme.
Mulțumim Ancăi Lungu pentru amabilitatea de a participa la interviul Qbebe.