Bi-interviu: Mama de cariera vs. Mama casnica

Bi-interviu: Mama de cariera vs. Mama casnica

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multe persoane considera, pe nedrept bineinteles, ca mamele casnice dispun de un program lejer si isi pot permite sa faca orice isi doresc. Adevarul este ca "profesia" de mama este la fel de solicitanta si din ipostaza de casnica, dar si din cea de mama de cariera. Vom afla in continuare de la doua mamici, aparent diferite, dar dedicate in egala masura copiilor, ce provocari intampina in ce priveste cresterea copiii si cum se descurca in organizarea programului lor.

 Natalia Bratu
 Corina Daniel
 37 ani, casnica
  34 ani, manager financiar
 Nicholas, 7 ani si 3 luni (data nastere 14 ianuarie)  Alesia, 5 ani si 2 luni (data nastere 12 martie)

 nati si nicholas  corina si alesia

1. Cum se desfasoara programul zilnic (in ce consta)?

Natalia: Programul zilnic este destul de relaxat, avand in vedere faptul ca sunt casnica. Dimineata ne trezim la ora 7.00 dupa care copiii merg la scoala, se intorc la ora 14.00, luam masa care intre timp a fost pregatita de mine, discutam cum a fost la scoala, cum s-au descurcat, daca au intampinat probleme etc. Ne apucam de lectii dupa care fiecare dintre ei merge la inot, tenis, engleza, depinde ce activitati au in ziua respectiva. Seara ne relaxam la un film, emisiune de divertisment si la ora 21.30 in pat sa fim odihniti pentru ziua urmatoare.

Corina: Ma trezesc dimineata inaintea tuturor bineinteles, ma pregatesc pe mine si cand se apropie ora de trezire a Alesiei (7:15 - 7:30) incep sa ii dau pijamalele jos si sa ii pun hainutele de gradi, in timp ce ea mai doarme putin sau mai fura 5 minute de somn in timp ce este schimbata. Cand e gata se trezeste si ea, mergem la toaleta, se spala pe dinti, o pieptan si iesim din casa in jurul orei 8:00. Mergem la gradi impreuna, ne pupam de la revedere si ne vedem fiecare de "serviciul" ei.

2. Cat de mult timp petreci cu cel mic/cea mica? Ce activitati aveti impreuna?

Natalia: De cand se intorc de la scoala intreaga zi este dedicata copiilor. Vorbim foarte mult, suntem in permanenta impreuna, citim, chestii de genul asta pe care toti parintii le fac impreuna cu copiii lor.

Corina: Incerc sa imi petrec tot timpul impreuna si sa o implic inclusiv in treburile gospodaresti pentru ca e fata si trebuie sa invete, dar si sa profitam de timpul liber pe care il avem cand suntem acasa. Incerc sa o invat sa ma ajute sa punem masa, ca mancare ne face tati, si apoi sa strangem masa, dar nu prea imi iese deocamdata toata operatiunea. Insa ne jucam impreuna, ne uitam la desene animate, mergem afara cu rolele (adica si eu pe role), facem cumparaturi impreuna (isi pune si ea in cos cam ce doreste sa manance la micul dejun sau ceva dulciuri).

 nati  corina

3. Ti-ai dori mai mult timp pentru tine/copil? Ce ai face cu el? 

Natalia: Avand in vedere faptul ca sunt casnica, am destul timp pentru ca totul sa se desfasoare intr-un mod cat mai placut si pentru mine si pentru copii, deci aici nu sunt probleme, timp exista pentru tot ce am de facut in ziua respectiva.

Corina: Cred ca oricine si-ar dori mai mult timp in general. Acum totul se desfasoara asa de rapid incat nu stii cand a trecut ziua, saptamana sau luna. As dori mai mult timp sa o pot duce sa faca un sport, sa o pot asista cand face treaba asta, insa momentan va trebui sa mearga doar cu tati.

4. Cine te ajuta in cresterea si ingrijirea copilului (in ce consta ajutorul)?

Natalia: Copiii mei sunt crescuti de mine in totalitate. In week-end vine mama la mine, dar asta nu are nicio legatura cu cresterea copiilor. Acum ca timpul ne permite, iesim in parcuri impreuna, ne plimbam, ne distram si cam atat. Atunci cand erau mici, bineinteles ca daca trebuia sa merg undeva sau aveam o problema, ramanea mama cu ei, acum copiii au crescut si merg cu mine peste tot.

Corina: De la inceput am fost doar eu si sotul meu. A trebuit sa ma intorc la lucru cand Alesia avea doar 4 luni si de atunci a ramas sotul meu cu ea pana a inceput Gradinita, dar si dupa... pana in prezent. Cel mai mare ajutor este ca stie sa gateasca si nu trebuie sa ma ingrijorez ca vor sta nemancati pana ajung eu acasa. Dar nu numai atat: o schimba, se joaca foarte mult impreuna, ies afara, practic ceea ce as face eu.

 nicholas  alesia

5. Te deranjeaza vreodata programul/stilul tau de viata?

Natalia: Nu ma deranjeaza absolut deloc, acesta e stilul meu de viata si sunt multumita ca pot sa-mi petrec tot timpul cu copiii mei, sa fiu alaturi de ei in totalitate, lucru care nu mi-ar fi iesit asa de bine daca aveam un job solicitant.

Corina: Ma deranjau delegatiile cand ea era mica pentru ca pierdeam ce era mai important si clipe pe care nu le mai intalnesti. Adica nu am vazut-o cand a mers pentru prima oara sau cand a vazut zapada pentru prima oara si multe altele. Dar acum ne-am obisnuit, ea a crescut si daca pierd ceva cu siguranta ea nu va uita sa imi povesteasca. Chiar daca sunt in delegatie, ma suna si ma tine la curent cu toate evenimentele.

6. Care sunt cele mai dificile provocari din viata de zi cu zi?

Natalia: Ca orice mama pot sa spun ca exista provocari, mai ales atunci cand sunt doi copii, amandoi baieti, unul clasa I, celalalt in prag de admitere la liceu, eu mereu in umbra lor, ne mai certam, mai luam pedeapsa, asta e viata: si cu bune si cu mai putin bune.

Corina: Sa fii parinte e cea mai mare provocare, sa stii sa il inveti ce trebuie sau sa il indrumi cum trebuie, numai ca acest "trebuie" este doar ceea ce percep eu din punctul meu de vedere. Insa Alesia are o personalitate puternica si imi arata cum ea percepe ea lucrurile si atunci e greu. Nu trebuie sa ma las invinsa.

 nati si nicholas  corina si alesia

7. Ce iti place cel mai mult la stilul tau de viata?

Natalia: Asa cum am mai zis imi place faptul ca pot fi alaturi de copii, pentru mine e suficient lucrul asta.

Corina: Imi place ca stilul familist si nu as schimba acest stil cu nici un altul.

8. In ce mod crezi ca e influentat cel mic/ cea mica de stilul tau de viata/cariera?

Natalia: Cred ca au fost influentati in mod pozitiv de faptul ca am fost aproape mereu cu ei si asta nu poate sa fie decat benefic pentru ei, sa simta caldura si aprecierea mamei, sa se simta iubiti, ocrotiti, ce poate fi mai bun pentru un copil decat dragostea parintilor, iubirea neconditionata a mamei?

Corina: Pot spune ca a avut o foarte mare influenta in a-mi imbogati stilul de viata. Sunt lucruri pe care nu le inveti la scoala si nu te poate indruma nimeni cum sa fi mama, insa le simti, te nasti cu ele si cand descoperi cate stii, ramai chiar si tu uimita. Despre cariera nu pot spune ca m-a invatat sa trec peste probleme mai usor si mai frumos. Pentru ca atunci cand vii de la serviciu, serviciul ramane la usa, iar acasa trebuie sa ai bateriile incarcate pentru copil si sa i te dedici 100% ca daca nu o faci in totalitate el stie si iti atrage atentia.

9. Ti-ai dorit vreodata sa fii mama de cariera/sa fii casnica? Cum crezi ca te-ai fi descurcat?

Natalia: Daca m-am gandit la o cariera vreodata in adevaratul sens al cuvantului a fost atunci cand primul copil crescuse putin si atunci am facut un curs de coafura, insa imediat dupa aceea am ramas insarcinata cu cel mic si am renuntat la idee. Nu puteam sa le imbin pe amandoua si sa fie bine, cineva iesea in dezavantaj de aici, mai ales ca in majoritatea timpului sunt o mama singura, sotul lucrand de mai bine de un deceniu la o companie americana si lipsind destul de mult din sanul familiei.

Corina: Am avut momente in care mi-am dorit sa fiu casnica ca sa nu pierd momentele frumoase din viata ei. Daca eram casnica cred ca invata sa scrie si sa citeasca pana acum... M-as fi descurcat, dar cred ca ar fi fost greu pentru copil sa ma suporte pentru ca as fi devenit bolnava de curatenie si ordine.

10. Ce sfaturi ai pentru mamele casnice/de cariera?

Natalia: Nu am sfaturi pentru nimeni, nu imi permit acest lucru, ceea ce la mine s-a dovedit a fi un lucru bun este faptul ca timpul cel mai pretios este cel in care l-am petrecut impreuna cu copiii mei, timp de calitate care sa le ramana in amintiri atunci cand mama, adica eu, va fi o batranica haioasa, pierduta undeva in gradinile Cismigiului alaturi de nepoti.

Corina: Pentru mamele casnice le sfatuiesc sa faca in asa fel incat sa nu piarda nici un moment din evolutia copiilor lor, sa imortalizeze pe cat este posibil acele intamplari ca sa aiba ce povesti ginerilor sau nurorilor despre nazbatiile traite, iar mamelor de cariera le-as sfatui sa nu piarda nici un moment din timpul liber pe care sa nu il petreaca alaturi de copilul lor. Atat cat mai avem timp, ca vor creste si nu vor mai fi asa de lipiti de noi, vor avea ‘viata' lor.

Putem sa observam in urma raspunsurilor primite un singur lucru: atat mamele casnice, cat si cele de cariera au un program aglomerat in care insa copiii isi gasesc intotdeauna un loc special. Voi cum reusiti sa faceti fata programului zilnic?

Multumim mamicilor pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Articolul urmator
Isterie în online după ce o mamă s-a filmat în timp ce-și epilează cu ceară fetița de 3 ani. „Gata, mama, acum ai 2 sprâncene în loc de una"
Isterie în online după ce o mamă s-a filmat în timp ce-și epilează cu ceară fetița de 3 ani. „Gata, mama, acum ai 2 sprâncene în loc de una"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă vrea să-și părăsească soțul după ce acesta i-a cerut să devină femeie casnică
    O mamă vrea să-și părăsească soțul după ce acesta i-a cerut să devină femeie casnică

    Fiecare familie funcționează după principii financiare diferite. În timp ce unele cupluri pun banii la comun, în alte relații, fiecare partener își păstrează...

    Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică
    Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică

    Venirea pe lume a unui copil reprezintă, fără doar și poate, un motiv de bucurie pentru un cuplu, dar și o adevărată provocare. Timpul petrecut în doi, care este necesar pentru...

    Sunt o mamă casnică, dar am și bonă full- time. Asta mă face să fiu un părinte mai bun
    Sunt o mamă casnică, dar am și bonă full- time. Asta mă face să fiu un părinte mai bun

    Când vine vorba despre o mamă casnică, lumea din jur se așteaptă să se implice doar ea în activitățile care țin nu numai de îngrijirea copilului, ci și de...

    Refuz să îmi las soția să fie casnică. Trebuie să contribuie și ea la plata facturilor
    Refuz să îmi las soția să fie casnică. Trebuie să contribuie și ea la plata facturilor

    Am 28 de ani și soția mea are 31, iar în ultima vreme și-a exprimat interesul de a fi casnică pentru a se pregăti pentru rolul de mamă. Nu avem copii și nici nu am...

    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?
    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?

    Alina Pușcaș este una dintre cele mai apreciate personalități publice din România. A debutat în televiziune în anul 2010, când a obținut rolul principal în...

    Soțul meu mi-a spus că sunt nevasta casnică, așa că l-am făcut de râs în fața colegilor lui
    Soțul meu mi-a spus că sunt nevasta casnică, așa că l-am făcut de râs în fața colegilor lui

    Dorința de a-ți forma o imagine cât mai favorabilă în ochii noilor colegi de la locul de muncă este firească dar, uneori, în efortul de a construi o asemenea imagine...

    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume
    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume

    Ieri am ieșit în parc cu Amalia după ce am luat-o de la școală. Este suficient de mare acum să pot să stau liniștită pe o bancă în timp ce ea socializează cu colegii...

    A renunțat la postul de profesoară ca să devină „iubită casnică”
    A renunțat la postul de profesoară ca să devină „iubită casnică”

    Termenul „iubită casnică” a căpătat popularitate în ultimul timp. Se pare că tot mai multe femei renunță la muncă și devin iubite care stau acasă. Despre ce este...

    © 2024 Qbebe