- 1. Știm că ai avut o sarcină dificilă? Povestește-ne te rog puțin despre problemele cu care te-ai confruntat și despre modul în care le-ai gestionat.
- 2. Gemenele voastre în vârstă de aproape 5 ani, Maria și Ioana, au venit pe lume într-o zi specială pentru voi. Povestiți-ne puțin despre semnificația acesteia.
- 3. Cum a decurs nașterea? Ai avut parte de o recuperare rapidă? Cum te-a ajutat Marius în perioada de după naștere, mai ales că te-ai confruntat cu o creștere semnificativă în greutate?
- 4. Ai reușit să îți alăptezi fetele? (dacă da, cât timp). Cum a decurs perioada diversificării? Ce sfaturi le poți oferi mămicilor în acest sens, în special cu privire la alimentație?
- 5. Care sunt schimbările din viețile voastre de când ați devenit părinți? Ce modificări a suferit programul vostru, inclusiv cel profesional?
- 6. Viața voastră profesională este conectată la tradiții. Cum reușiți să le integrați în creșterea copiilor? Dar cu privire la muzică? Cântați în familie?
- 7. Susții un atelier de canto, mișcare scenică și istoria folclorului românesc pentru copii. Cum te-a ajutat această experiență în meseria de mamă?
- 8. Vă ajută cineva în creșterea fetelor voastre? Intenționați să apelați la ajutor în viitor?
- 9. Care considerați că sunt provocările cu care se confruntă un părinte de gemeni?
- 10. Care a fost cel mai dificil sau derutant moment în ceea ce privește creșterea copilului până în prezent?
- 11. Au început Maria și Ioana să frecventeze grădinița? Care sunt activitățile și jocurile lor preferate?
- 12. În ce mod vă place să petreceți timpul liber?
- 13. Sunt diferite gemenele voastre? Descrieți fiecare fată folosind 5 cuvinte.
- 14. Descrie mămica Lavinia în 5 cuvinte.
- 15. Descrie tăticul Marius în 5 cuvinte.
- 16. Care sunt lecțiile importante pe care vă doriți să le predați copiilor voștri?
- 17. Când vă gândiți la profesiile pe care le aveți, ce învățăminte vă doriți să le transmiteți fiicelor voastre?
- 18. Ați declarat că nu vă doriți ca Maria și Ioana să urmeze aceeași carieră pe care o aveți și voi. Gândiți în continuare la fel?
- 19. Dacă ați putea, ce anume ați schimba la lumea în care crește fiicele voastre?
- 20. Cum vă imaginați că vor fi gemenele voastre la maturitate?
- 21. Ce sfaturi doriți să oferiți unui viitor, respectiv proaspăt părinte?
1. Știm că ai avut o sarcină dificilă? Povestește-ne te rog puțin despre problemele cu care te-ai confruntat și despre modul în care le-ai gestionat.
Începutul de sarcină a fost usor mai dificil pentru că am avut stări de rău încă din primele zile, când încă nu știam că sunt însărcinată și nici nu credeam că este posibil. Răul era însoțit de stări de vomă. În primul trimestru de sarcină mi s-a dezvoltat foarte tare simțul olfactiv; mi se părea că și apa are un miros odios, mă țineam de nas să pot bea.
2. Gemenele voastre în vârstă de aproape 5 ani, Maria și Ioana, au venit pe lume într-o zi specială pentru voi. Povestiți-ne puțin despre semnificația acesteia.
LAVINIA: Minunile noastre, Maria și Ioana, s-au născut chiar în ziua primei noastre întâlniri, la o diferență de 7 ani. Teoretic, ele trebuiau să se nască pe 24 septembrie, însă s-au născut cu trei săptămâni înainte de termen; au apărut contracțiile și, împreună cu medicul, a trebuit să alegem o dată, iar ziua aleasă a fost 29 august. Fetițele s-au născut fix la 7 ani după prima noastră întâlnire.
3. Cum a decurs nașterea? Ai avut parte de o recuperare rapidă? Cum te-a ajutat Marius în perioada de după naștere, mai ales că te-ai confruntat cu o creștere semnificativă în greutate?
LAVINIA: În sarcina am luat 30 de kilograme și, evident, întregul meu corp a suferit numeroase schimbări: am avut dureri foarte mari de spate și brațe, pe care acum încerc să le rezolv prin kinetoterapie, picioarele îmi erau foarte umflate. După sarcină am donat multe perechi de pantofi.
Marius m-a ajutat extraordinar de mult în timpul sarcinii și imediat după, oferindu-mi sprijin moral și afecțiune. Primele luni au fost dificile pentru că alăptam, iar Marius ca să fie alături de noi și-a schimbat programul de la birou. Este foarte importantă implicarea și prezența tatălui în primele luni de viață, atât pentru mamă cât și pentru copii. Pentru mine a contat foarte mult. Și acum am rămas cu o sensibilitate olfactivă.
4. Ai reușit să îți alăptezi fetele? (dacă da, cât timp). Cum a decurs perioada diversificării? Ce sfaturi le poți oferi mămicilor în acest sens, în special cu privire la alimentație?
Am alăptat fetițele timp de patru luni și jumătate, iar imediat după aceste luni, m-am întors la lucru. Recunosc că am fost strictă și foarte strictă cu diversificarea și cu sterilizarea și de aceea posibil ca fetele să fie mai sensibile din punct de vedere imunitar. Sunt de părere că fiecare mămică trece prin propriile experiențe și învață pe propria piele, fiecare copil fiind unic, așa că încerc să nu dau sfaturi și doar împărtășesc prin ce am trecut eu. Pe blogul Mamicadegemeni.ro povestesc întâmplările de zi cu zi și încerc să fiu cât mai deschisă și sinceră.
În momentul în care am început diversificarea a fost destul de greu pentru că Maria nu accepta decât laptele; am început ușor cu suc de morcovi și supă de pui; biscuitul l-au acceptat mai greu. Am început diversificarea când fetele aveau patru luni și jumătate, introducându-le progresiv câte o lingură sau două de supă de legume ca să se obișnuiască cu gustul.
În perioada sarcinii am citit cărți de autoeducare și parenting care m-au ajutat mult în perioada de după naștere. Însă cartea pe care o recomand este Biblia; te ajută în orice situație.
5. Care sunt schimbările din viețile voastre de când ați devenit părinți? Ce modificări a suferit programul vostru, inclusiv cel profesional?
LAVINIA: Programul meu și al lui Marius s-a schimbat radical, prioritățile sunt altele pentru că există ele și apoi noi. Prețuim foarte mult familia pe care am realizat-o și fiecare moment petrecut cu ele este unic, pentru că aceste clipe nu se mai întorc. Din dragoste pentru fete, pentru a petrece mai mult împreună și a prinde exact momentele unice ale copilăriei, am refuzat turneee internaționale, participarea în emisiuni TV de maximă audiență etc. Au fost momente când viața profesională am mulat-o în funcție de nevoile și starea de sănătate a fetelor - videoclipul piesei "Inimiora cu dor mult" a fost filmat cu trei luni mai târziu decât fusese programat inițial, pentru că fetele au fost foarte bolnăvioare.
MARIUS: Maria și Ioana, prin simpla lor prezență, ne inspiră și ne motivează. Programul și viata noastră s-au schimbat în mod firesc și cu fiecare zi ne adaptăm vieții în patru.
6. Viața voastră profesională este conectată la tradiții. Cum reușiți să le integrați în creșterea copiilor? Dar cu privire la muzică? Cântați în familie?
LAVINIA: Da, cântăm în familie. Marius le învață pe gemene să cânte la vioară; fiecare are vioara ei iar eu le aduc frecvent la cursurile "Fabricii de Folclor", unde eu și Marius suntem profesori de muzică. Maria are ureche muzicală foarte bună, iar Ioana are un timbru vocal foarte special. Acasă ambele "cântă" la pian. Împreună cu Marius am stabilit să le îndrumăm către muzică, însă este opțiunea lor dacă vor sau nu să urmeze o carieră muzicală.
MARIUS: Ambele fetițe au deschidere și talent muzical, însă nu ne dorim să le forțăm, le lăsăm pe ele să își dorească să facă muzică.
7. Susții un atelier de canto, mișcare scenică și istoria folclorului românesc pentru copii. Cum te-a ajutat această experiență în meseria de mamă?
LAVINIA: M-a ajutat foarte mult lucrul cu copiii pentru că de la ei înveți multe: să ai răbdare, să îi asculți și să le înțelegi nevoile. Tratez copiii ca pe niște adulți și încerc să le explic prin exemple; am învățat tot felul de mișcări și de jocuri interactive, ca să îi fac să aplice tehnica vocală corespunzătoare. Proiectul "Fabrica de Folclor" a fost demarat la un an și jumătate de la nașterea fetițelor și cumva familia și munca s-au intersectat și m-au ajutat atât acasă cât și la ore.
8. Vă ajută cineva în creșterea fetelor voastre? Intenționați să apelați la ajutor în viitor?
Fetițele au mers la grădiniță de la 1 an și nouă luni, dar s-au îmbolnăvit foarte des iar salvarea noastră au fost bunicile care au răspuns prezent de fiecare dată. Deci bunicile sunt ajutorul nostru de nădejde.
9. Care considerați că sunt provocările cu care se confruntă un părinte de gemeni?
LAVINIA: Când ai gemeni totul este la dublu: momentele în care se ceartă, se mușcă, momentele de gelozie. Iar cele mai dificile momente sunt cele în care se îmbolnăvesc amândouă în același timp.
MARIUS: A fi părinte de gemene identice este ușor dificil și diferit pentru că în permanență trebuie să ai grijă să nu le confunzi, iar grijile sunt duble; trebuie să te controlezi bine să nu faci diferențe între ele, să le dai afecțiune și atenție în mod egal.
10. Care a fost cel mai dificil sau derutant moment în ceea ce privește creșterea copilului până în prezent?
LAVINIA: Derutant este faptul că sunt conștientă că avem nevoie de cineva care să ne ajute în creșterea lor, dar în același timp ne dorim să fim tot timpul cu ele acolo, să nu pierdem niciun moment. Din fericire nu am avut momente foarte dificile, ci normale în creșterea oricărui copil.
MARIUS: Pentru mine au fost dificile toate, de la schimbarea primului scutec până la încălzitul laptelui, încălțatul sau ștersul la funduleț. Toate aceste activități sunt delicate pentru că vorbim de fetițe, însă nimic ce nu se poate învăța sau cu care să nu te obișnuiești.
|
11. Au început Maria și Ioana să frecventeze grădinița? Care sunt activitățile și jocurile lor preferate?
Da, de la un an și jumătate le-am dus la grădiniță de nevoie, dar și pentru că suntem de părere că orice copil are nevoie de colectivitate pentru a se dezvolta mai bine. Fetelor le place foarte mult să coloreze, baletul, art-craft (să facă flori din hârtie).
12. În ce mod vă place să petreceți timpul liber?
LAVINIA: Toate vacanțele le avem împreună cu fetele, însă recunoaștem că avem nevoie de timp mai mult pentru noi doi.
MARIUS: Modul preferat de a petrece timpul liber este cu fetele.
13. Sunt diferite gemenele voastre? Descrieți fiecare fată folosind 5 cuvinte.
Maria: meticuloasă, pedantă, feminină, distrată, frumoasă (Lavinia) // foarte atentă la detalii, iubitoare, elegantă, rafinată/franțuzoaică (Nicole), blândă (Marius)
Ioana: pupăcioasă, complicată, conștiincioasă, frumoasă, credincioasă (Lavinia) // iubitoare, sensibilă, atentă la detalii, inteligență nativă, credincioasă (Marius)
14. Descrie mămica Lavinia în 5 cuvinte.
Iubitoare, gata de sacrificiu, exigentă, protectoare, mămică de gemeni.
15. Descrie tăticul Marius în 5 cuvinte.
Iubitor, tandru, bun, prea grijuliu, răsfățat de noi fetele.
|
|
16. Care sunt lecțiile importante pe care vă doriți să le predați copiilor voștri?
LAVINIA: Deși încă nu fac diferența între bine și rău, încercăm să le explicăm de pe acum ce înseamnă cuvântul sănătos în toate accepțiunile lui, fie că vorbim de mâncare sănătoasă sau lucruri făcute sănătos, adică pe o bază corectă. Le învățăm să fie credincioase, e foarte important pentru un copil, din punctul nostru de vedere.MARIUS: Credința cred că este cea mai importantă lecție pe care vrem să o transmitem fiicelor noastre: cu inima deschisă și bună, credincioasă, poți să construiești lucruri sănătoase și de durată.
17. Când vă gândiți la profesiile pe care le aveți, ce învățăminte vă doriți să le transmiteți fiicelor voastre?
Să facă cu drag și din inimă tot.18. Ați declarat că nu vă doriți ca Maria și Ioana să urmeze aceeași carieră pe care o aveți și voi. Gândiți în continuare la fel?
LAVINIA: Scena este foarte frumoasă, însă ca orice meserie are și părți mai puțin plăcute și pentru că le știm am vrea să le ferim de ele. Însă este alegerea lor, noi ne dorim să fie fericite și împlinite indiferent ce aleg "Prin prisma meseriei lor să își ajute aproapele, să împartă iubire și să primească fericire" este o zicală care îmi place mult și după care mă călăuzesc.
MARIUS: Dacă Maria și Ioana aleg să urmeze o carieră muzicală noi nu ne împotrivim, dimpotrivă, le vom ajuta cu tot ce putem. Fericirea lor este cel mai important lucru pentru noi, așa că nu dorim să le forțăm să facă ceva anume, le dăm libertatea să aleagă.
19. Dacă ați putea, ce anume ați schimba la lumea în care crește fiicele voastre?
LAVINIA: Lumea nu o putem schimba, însă pe ele le putem învăța să accepte lumea și oamenii așa cum sunt. Poți educa omul, însă nu îl poți schimba în esență.
MARIUS: Eu sunt de părere că lumea se poate schimba doar dacă îți doresti asta și din aproape în aproape poți să faci diferența.
20. Cum vă imaginați că vor fi gemenele voastre la maturitate?
LAVINIA: Nu pot să îmi imaginez, însă pot să îmi doresc: să fie demne, feminine, puternice.
MARIUS: Îmi doresc să fie descurcărețe.
21. Ce sfaturi doriți să oferiți unui viitor, respectiv proaspăt părinte?
MARIUS: Să aibă multă răbdare pentru că totul este nou și dificil în anumite momente, însă iubirea necondiționată pe care o simți și o primești este neprețuită.
Mulțumim Lavinia Goste și Marius Zorilă pentru amabilitatea de a răspunde la întrebările noastre.