O mana de ajutor din lumea basmelor
Basmele prezinta o importanta psihologica pentru copiii de orice varsta. Ajutand la definirea personalitatii. acestea ofera speranta ca pana si cel mai slab poate avea succes in viata. Din basme, copilul invata ca daca ai incredere in propriile aptitudini, poti depasi obstacolele si sa reusesti pana la urma.
Identificarea cu un erou
In basme, opusurile sunt adesea unificate. Fetele se identifica cu printe sau razboinice, vrajitoare sau zane. Baietii cu cavaleri, Super-eroi, printi.
Bine si rau
• acestea condamna lacomia, hotia, invidia sau comportamentul ofensator la adresa altei persoane.
• De obicei orice crima este pedepsita in basme.
• Contrastul dintre bine si rau ajuta prescolarii sa inteleaga valorile morale ale societatii.
• Copiii se identifica cu eroii binelui care, in finalul basmului, castiga recompense si iubire.
Pana la ce varsta lasam copiii sa traiasca in lumea basmelor?
Teoretic, varsta reala a basmelor este varsta prescolara. Copiii au nevoie de organizare si ordine. Basmele le ofera pe amandoua. Scolarii pot fi distrasi de la realitate prin basme, insa acestea din urma isi pastreaza utilitatea. In cazul in care un copil urmareste numai basme la o varsta mai inaintata, refuzand filmele pentru varsta lui, se recomanda motivarea micului scolar pentru alte activitati.
Interactiunea parinte-copil
Basmele citite sau povestite detin cea mai mare valoare pentru relatia "parinte-copil". Se recomanda stabilirea unui timp si a unui loc pentru citire sau povestire. Basmele pot deveni un ritual pentru parinti si copii, un fel de recompensa dupa o zi lunga. Acest ritual este extrem de apreciat de copil.
Basmele reprezinta un ghid unic catre evolutia psihicului de la nastere la calatoria finala in cautarea identitatii.