Doamna Annabel Karmel are publicate în prezent în România 3 cărți, respectiv Top 100 piureuri pentru bebeluși, Ghidul complet pentru înțărcatul copilului (rapid și ușor); Tot ce trebuie să cunoști despre alimentația copilului tău în primul an; 100 de rețete delicioase și Marea carte de bucate pentru bebeluși și copii mâncăcioși; 200 de rețete sănătoase și ușor de preparat pentru copilul tău.
Cu 25 de ani de experiență profesională, mamă a trei copii, numele Annabel Karmel este unul emblematic pentru multe familii cu copii, devenind cunoscut și îndrăgit în special la momentul critic al diversificării alimentației. Datorită rețetelor de încredere și metodelor recomandate, se află pe locul 1 în topul Marii Britanii fiind cel mai bun autor de cărți de gătit pentru copii, cu un număr impresionant de cărți publicate: 41! Și nu intenționează să se oprească aici.
La invitația Editurii Paralela 45, editura care a publicat cărțile menționate anterior, alături de www.9lunishop.ro, magazinul online care comercializează produse marca Annabel Karmel, doamna Annabel Karmel a participat la un eveniment de relansare a cărților, a cărui gazdă a fost Anca Serea. La vârsta de 60 de ani ne-a încântat printr-o prezență încântătoare, fiind plină de energie și voie bună. A avut amabilitatea de a răspunde în exclusivitate pentru Qbebe.ro la câteva întrebări:
1. Care au fost rețetele prefererate ale copiilor dumneavoastră dintre cele pe care le prezentați în cărțile dumneavoastră?
Am avut parte de copii mofturoși. Să nu vă închipuiți că ai mei copii mâncau tot. De exemplu, fiului meu Nicholas nu îi plăcea puiul, așa că am descoperit metode inedite de a-l servi și de a-l strecura printre alte alimente care știam că îi fac plăcere. De fapt, m-am apucat să gătesc tocmai ca urmare a acestui lucru. Iar când prietenii mei au fost surprinși de rețetele mele și de cât de plăcute erau de copiii lor m-au încurajat să scriu. Prima carte de gătit (Ghidul Complet pentru Mesele Bebelușului și ale Copilului) a fost un omagiu dedicat fiicei mele Natasha care a decedat la vârsta de 3 luni.
2. Cum considerați că sunt obiceiurile alimentare ale copiilor din România comparativ cu cei din restul lumii?
Toți copiii sunt mofturoși. Nicio țară nu face excepție. Este important ca părinții să persevereze și să găsească soluții, iar aici intervin eu care încerc să le vin în ajutor.
3. Care ar fi cel mai bun sfat cu privire la alimentație pe care îl puteți oferi părinților?
De obicei toți părinții încep cu intenții bune alimentația copiilor, doar că de multe ori copiii nu vor decât câteva alimente pe care le mănâncă tot timpul, le repetă și nu vor să mănânce varietate. Dar este esențială varietatea, să le dăm cât mai multe alimente diferite. Există în cărțile mele rețete și ingrediente de pe întregul Glob, tot felul de condimente diferite. Iar elementele esențiale acestea ar fi: varietatea, chiar dacă cei mici vor doar cele 2-3-4 lucruri care le plac lor, trebuie să îi convingem să mănânce și altele. Al doilea element important este să mâncăm în familie tot timpul, iar al treilea element este să îi implicăm în gătit pentru că în acest fel vor deveni mult mai prietenoși cu alimentele.
În final, subliniem faptul că doamna Annabel Karmel nu se ocupă doar de redactarea cărților destinate rețetelor pentru copii, ci și pentru adulți și întreaga familie. De fapt, are rețete care pot fi preparate rapid și servite tuturor membrilor, de la cel mai mic la cel mai mare. De asemenea, susține alimentele organice, iar misiunea sa principală este aceea de a ridica nivelul prezent al alimentației copiilor. În anul 2006 a primit o decorație din partea Reginei Elisabeta a Marii Britanii pentru munca sa deosebită în domeniul nutriției copiilor, fiind recunoscută drept una dintre antreprenoarele de vârf din Marea Britanie. Nu putem decât să spunem că a fost o onoare și o mare bucurie să o cunoaștem personal pe doamna Karmel și sperăm să o revedem cât de curând.